Tip til den gode bordherre: Vær galant og glid af
Træk stolen ud for din dame, opfordr til fællesskål, vær inkluderende, og hold dig fra sprængfarlige emner som religion, politik, økonomi og sex.

Du har for længst takket ja til bryllupsinvitationen, og endelig oprinder dagen.

Blikket flakker rundt, indtil du finder dit navn på bordkortet, der angiver, at du skal sidde mellem gommens gamle tante på den ene side og brudens flyvske veninde på den anden.

Uanset hvem man får til bords, har man selv et kæmpe ansvar for at skabe god stemning, siger Jesper Bergstrøm, der er ekspert i kropssprog og underviser ledere og erhvervsfolk i fremtoning.

- Man skal have den indstilling, at festens vært har glædet sig rigtig meget til, man kommer. Glem dig selv og dit ego, og sig hej til en masse spændende mennesker, siger han.

Det gør man ved at være imødekommende, opmærksom og udvise nærvær ved at kigge folk i øjnene og stille åbne, opfølgende spørgsmål med et smil, fortsætter Jesper Bergstrøm.

- Man skal lade være med at dømme folk, men tænke, at alle har noget godt i sig. Det kan godt være, man synes, hende moster Birte, der står henne i hjørnet, ser lidt kedelig ud, men det kan være, hun er sprudlende, sjov og har verdens dejligste smil og en super god historie at fortælle.

Når snakken er godt i gang, men den upassende onkel begynder at buldre op med konfronterende og kontroversielle kommentarer, skal man udvise storsind og glide af, råder Jesper Bergstrøm.

- Man skylder dem, der holder festen, ikke at sidde og diskutere. Det er utopi at tro, man kan omvende folk under en fest. Nogle gange kan man opildne det.

Foruden religion skal man ifølge takt og tone-ekspert Bill Holmberg holde sig fuldstændig fra sprængfarlige emner som sex, politik og økonomi.

Når de første høfligheder er udvekslet, om hvor man eksempelvis kender værten fra, kan man begynde at snakke om sine hobbyer, ting, som er oppe i tiden, eller sjove anekdoter i en munter tone. Man skal nemlig finde frem til der, hvor man er ens, lyder det fra ham.

- Jo lettere emner, desto bedre. Hvis du indgår i for tung snak, så forskanser du dig også med din borddame og er ikke en del af det øvrige bord.

Sidder man ved siden af en kvinde, skal man naturligvis ikke lade blikket falde ned i kavalergangen eller være slesk.

Vær en gentleman, for man kan nemlig sagtens stadig holde fast i de klassiske dyder og eksempelvis trække stolen ud.

- Takt, tone og manerer har ikke så meget at gøre med ligestilling. Det er faktisk kun en måde og etikette til, hvordan man gebærder sig i selskabssituationer, siger Bill Holmberg.

Hvis der er kaffe efter middagen, tager man også en kop med sin borddame, tilføjer han.

- Man går ikke bare fra hende, uanset hvor kedelig hun har været. Der er også en tradition for, at hvis der er dans senere på aftenen, går den første til hende.

Fakta: Bliv den galante bordherre

- Hav en åben, positiv indstilling inden og under festen.

- Træk stolen ud for kvinden, skænk vin, og skål med alle.

- Hold dig fra emner som sex, politik, religion og økonomi.

- Undgå at blive for fuld.

- Glid af på konfronterende og kontroversielle udtalelser.

Kilder: Jesper Bergstrøm og Bill Holmberg.

/ritzau/FOKUS