- En juleøl bør have noget julet over sig. Det kunne være krydderierne eller et særligt match til julens fede mad. Ellers aner jeg ikke, hvad en juleøl er, siger Timm Vladimir, kendt fra bl.a. "Bagedysten" og "Timm Vladimirs Køkken".
Han ved ellers i dén grad, at øl er godt.
Til hans madskole har han etableret Timm Vladimirs Bryghus, som brygger en række af ølrevolutionens favoritter som f.eks. IPA, stout og gose, men også velsmagende og easygoing typer som pilsner.
- Julemad er ukarakteristisk, fordi den kun er fed, nærmest uden nuancer. Svært at finde en passende drik til. Kold skal drikken være, og der skal være syre, som kan banke igennem fedmen. Øl med pondus er et godt bud, mener Timm Vladimir.
300 juleøl på markedet
På markedet er der i nærheden af 300 forskellige juleøl. Umuligt at få et overblik, for en juleøl er i dag bare en øl, som bryggeren kalder en juleøl – uanset om det er en bock, wienerøl, porter, IPA, etc.
Tidligere var det mildt sagt lettere at sætte etiket på en juleøl. Populært sagt: En juleøl var "snebajeren", Tuborg Julebryg, en bock øl, og andre bryggerier lavede juleøl som mindede om "snebajeren", som i øvrigt stadig sidder på en tredjedel af markedet for juleøl.
Timm Vladimir og ølekspert Christian Andersen giver dig her en hurtig guide til 10 juleøl, som med lidt god vilje kan skaffes og give mere pondus til julefrokosten og, måske, juleaften.
Juleøllene er blindsmagt og vurderet på en skala fra 1-6 med 6 som det bedste.