Det er ikke altid en dans på roser at vinde et talentprogram på tv. Når konfettien er samlet op fra gulvet og hverdagen melder sig, er det kun de færreste, der formår at udnytte succesen til at skabe en langtidsholdbar karriere.
Men der er undtagelser. En af dem er Timm Vladimir, som i 2011 deltog i den første udgave af Masterchef på TV3. Vladimir vidste godt, at han ikke var ueffen i et køkken, og han sagde ja til at deltage i programmet, fordi han ville finde ud af, hvor god han egentlig var til at lave mad.
Og han var så god, at han vandt konkurrencen. De tre dommere, som var stjernekokke, bekræftede Timm Vladimir i, at han faktisk kunne noget, så han beholdt forklædet på og kastede sig ud i et helt nyt eventyr med mad på arbejdsmenuen. Nu - 10 år senere - drejer hele Timm Vladimirs liv sig om mad.
- Masterchef betød en helt drastisk ændring af mit liv og min karriere. Jeg har lavet mad hele mit liv og pludselig fik jeg en mulighed for at arbejde med det mere professionelt og beskæftige mig med det, der er min helt store passion, fortæller Timm Vlaidmir til Avisen.dk.
- For 10 år siden lavede jeg mest ting, jeg synes var sjovt. Dengang havde jeg ikke de helt store mål med tingene, men efter at være gået all-in på mad har det jo opslugt mit liv på alle mulige måder. Det har ikke givet mig et endemål, men det har givet mig en retning, og når folk ringer og spørger, om jeg vil være med i noget TV Zulu-pjatværk, så siger jeg nej, for det bringer mig ikke videre i den retning, som jeg gerne vil.
- Det gør nogle beslutninger lettere for mig, siger Timm Vladimir, der også fortæller, at “madvejen” er grunden til, at han nu på syvende år står i køkkenet som vært på “Den store bagedyst” og siger “Klar, parat, bag”.
- Bagedysten er måske ikke madlavning, men det foregår i et køkken og er stadig indenfor rammerne og den retning, jeg gerne vil i - og så er det et sjovt vindue at kunne bruge til det, jeg gør, siger den 53-årige mad-aficionado, der i dag driver madskolen Timm Valdimirs Køkken og desuden har både en kantine, et bryghus og en produktlinje med alskens produkter til køkkenet.
Timm Vladimir begyndte som standup-komiker og skuespiller og har siden været tv-vært på adskillige tv-programmer. De fleste danskere kender ham formentlig fra tv, selv om hans prioriteter ligger noget tættere på gasblusset end på kameraerne.
Men hvad identificerer han egentlig sig selv som?
- Jeg definerer mig selv som - hvis man skal bruge et fint ord - gastronomisk iværksætter. Jeg kunne også kalde mig for madnørd eller foodie, men jeg har en virksomhed, hvor hele omdrejningspunktet er at lære folk at lave mad, og jeg har kantine og bryghus, så det hele er meget gastronomi-agtigt. Det er et højpandet ord, men hvis jeg skal koge det ned, så føler jeg, det passer meget godt. Jeg præsenterer mig aldrig som tv-vært, for det er en lille del af mit arbejde. I de par måneder hvor Bagedysten kører, er det en stor del af min hverdag, men mit arbejdsfokus ligger andre steder, forklarer Timm Vladimir.
Når man som et kendt ansigt stikker næsen frem i en ny branche, er der altid en risiko for at blive modtaget med rullende øjne. Men Timm Vladimir har oplevet flere skulderklap end knive i ryggen.
- Jeg har primært oplevet respekt, men der er sikkert mange med en rygradsholdning om, at her kommer der en kendt person, som tror, han kan det hele. Der er mange kendte, der kaster sig ud i noget nyt, men fordi man er kendt for noget, betyder det jo ikke, at man ikke kan noget andet. Det er en lidt pudsig holdning. En dygtig tv-vært kan måske også være skidegod til at male eller finde ud af at sætte et skur op i weekenden, siger Timm Vladimir.
- Der er klart noget jantelov i det, og jeg har også oplevet det, Mit held var jo nok, at da jeg deltog i Masterchef, var der kendte mennesker, som ikke nødvendigvis kunne lave mad. Men jeg var med, fordi jeg vidste, at jeg kunne lave mad, og jeg ville se, hvor god jeg var til det. Jeg lærte mange stjernekokke at kende i første sæson, og flere af dem sagde: Den der dude, han kan sgu godt lave mad. Det betød meget for mig at få respekt fra de kokkebasser, som også var mine idoler. Men da jeg åbnede madskolen, var der sikkert en masse som sagde: Ja, ja, vi giver det et halvt år, siger Timm Vladimir.
Talent for at snakke
Nu kører Timm Vladimirs sin madskole på niende år, og selv om det grundlæggende er de kulinariske kundskaber, der har fået tingene på skinner, så medgiver Timm Vladimir, at hans tidligere karriere som stand up-komiker og skuespiller også har hjulpet ham et godt stykke hen ad vejen.
- Jeg har et talent for at stille mig op og snakke foran en masse mennesker, og nu har jeg også i mange år været vært på Årets Kok. Og når jeg står en hel dag og taler, kan de også høre, at ham den gamle faktisk har forstand på mad. Det har også givet en form for respekt i miljøet, siger Timm Vladimir.
- Men de kokke jeg taler om, er stjernekokke, og jeg har ikke åbnet en restaurrant og truer dem ikke på nogen måde. Men hvis der står en kok på en mindre restaurant i provinsen, kan jeg måske godt forstå, hvis han tænker: Hvorfor skal det fjols stå og gøre sig klog på mit arbejde, siger Timm Vladimir.
- Jeg har så meget respekt for faget, at det aldrig kunne falde mig ind at kalde mig selv for kok. Jeg har ikke noget svendebrev, men jeg har lov til at lave mad som alle andre, siger Timm Vladimir.
Timm Vladimir har ikke i øjeblikket ikke lyst til snakke om sit privatliv, men han vil dog gerne fortælle om sin “kamp” for at fodre sin 10-årige søn med så meget nysgerrighed omkring madlavning, at han forhåbentlig på et tidspunkt kommer til at arve sin fars glæde ved at stå i et køkken.
- Ligesom som så mange andre børn vil han bare gerne have de ting, han plejer. Han er ikke så madnysgerrig, men jeg sætter min lid til, at han er vokset op i et hjem, hvor der er lavet ekstremt meget mad. Jeg tror efterhånden, han har set de fleste råvarer, der findes. Lige fra at trykke lidt på en blæksprutte og prikke den i øjet og se mig partere et halvt lam på køkkenbordet. Så når han begynder at interessere sig for det, tror jeg han har et kæmpestort forspring fordi han ved, hvad tingene er og ikke er bange for det, siger Timm Vladimir, som nærmest betragter madlavningen som en del af den almene opdragelse.
- Det er vigtigt at lære sine børn at lave mad. Ligesom det er vigtigt at lære at læse og binde sine snørebånd, så skal man fandeme også lære at lave mad, så man ikke ender med at sidde på Mac’en hver dag og pludselig har sat sig selv med kurs mod livsstilsygdomme, siger han og understreger, at det aldrig må foregå med tvang.
Håber at skabe glæde
Timm Vladimir håber med sin nye kogebog, der bærer titlen “Vinterkogebog” at være med til at skabe mere glæde og lyst til at gå i krig med den hjemmelavede mad.
- Det virker som folk under corona er vendt tilbage til madlavningen, og jeg ser det som om, folk gerne vil lave mad, når de har tid til at prioritere det. Og forhåbentlig kan min kogebog være med til at få flere til det, for det gør jo altså bare livet lidt lækrere, når man sætter hjemmelavet mad på bordet, siger Timm Vladimir, der håber at have skabt en kogebog med både nye, velkendte, simple og lidt sværere opskrifter. som folk bliver ved med at vende tilbage til.
- Når folk har glæden, prioriterer de det, og når jeg nu under corona har haft halvandet år, hvor jeg ikke har kunnet lave andet end at kigge ind i en væg, så kan jeg love dig for, at der er blevet lavet mad. Og det er også en af grundene til, at der kommer en kogebog nu. For hvorfor ikke smide det i en bog, fortæller Timm Vladimir, der allerede er i gang med opfølgeren - som meget naturligt bliver med fokus på sommermad.
- Det var nemt nok at finde tiden under corona, men jeg kan godt mærke, at der ikke er så meget tid nu, hvor det hele er åbnet igen og der også skal laves “Bagedysten”. Men gudskelov har jeg gode folk til at hjælpe med at lave den, siger han.
Timm Vladimirs “Vinterkogebog” er udkommet på forlaget Alpha 5. oktober og kan købes her.