Tiltale: Psykiater udnyttede sin stilling til at få sex

Dansk psykiater blev i 2011 dømt i Norge for sex med en patient. Nu kræves han dømt i Danmark for det samme.
Gennem 10 måneder i 2013 og 2014 skaffede en psykiater ifølge anklage sig flere gange samleje med kvinde, som han på Risskov Hospital havde i samtaleterapi og mødtes med en gang om ugen.
Gennem 10 måneder i 2013 og 2014 skaffede en psykiater ifølge anklage sig flere gange samleje med kvinde, som han på Risskov Hospital havde i samtaleterapi og mødtes med en gang om ugen. Foto: Iris/arkiv

En psykiater, der indtil august havde en lederstilling på et psykiatrisk hospital i Region Nordjylland, skal nu for retten i Aarhus.

Han er tiltalt for at udnytte sin stilling under en tidligere ansættelse til at opnå sex med en kvindelig patient.

Sagen skulle være indledt mandag, men den blev udsat på grund af sygdom.

Gennem 10 måneder i 2013 og 2014 skaffede han sig flere gange samleje med kvinden, som han på Risskov Hospital havde i samtaleterapi og mødtes med en gang om ugen.

Det er et strafbart groft misbrug af den afhængighed, som en patient har til en læge, mener anklagemyndigheden.

På grund af samlejerne, lægens uprofessionelle omgangstone og det faktum, at han lånte kvinden penge og gav hende både penge og gaver, kræves han også dømt for grov forsømmelighed i udøvelse af sin lægegerning.

Der er tale om en sag, som kun sjældent dukker op ved danske domstole, har anklager Dorthe Lysgaard, Østjyllands Politi, tidligere sagt til TV2.

- Når vi har at gøre med sager af denne her karakter, hvor man udnytter sin stilling til at opnå sex, så er der flere beskyttelseshensyn at tage. Man skal sørge for, at det ikke kan ske over for andre, siger Dorthe Lysgaard.

Derfor vil hun kræve, at retten fradømmer psykiateren hans lægelige autorisation indtil videre.

Manden, der er dansk, er tidligere dømt i Norge for at opnå sex med en kvindelig patient. I Norge stadfæstede det, der svarer til den danske landsret, i 2011 en dom på halvandet års fængsel. Samtidig fik han frataget sin norske autorisation.

Det fik ikke konsekvenser for Sundhedsstyrelsens autorisation af ham i Danmark, som han vendte tilbage til i 2013 og blev ansat på Risskov Hospital i Region Midtjylland.

Det var regionen, der i 2014 meldte ham til politiet, hvorpå han sagde sit job op. Sagen forhindrede ham imidlertid ikke i at skaffe sig et lederjob på et psykiatrisk hospital i Region Nordjylland.

Anklageren siger til TV2, at hun ikke vil inddrage den norske sag i bevisførelsen, men at den kan få betydning for strafudmålingen, hvis retten senere på måneden finder psykiateren skyldig.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.