Tillidsrepræsentant: PostNord-ansatte tages som gidsler

Den svenske indenrigsminister bør tænke på de menneskelige konsekvenser, når en langsigtet løsning på PostNords krise skal findes, lyder appel fra tillidsrepræsentant. (Foto: Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix)

Sverige bør tænke på de menneskelige aspekter, når PostNord-løsning skal findes, lyder appel fra tillidsmand.

De 8500 ansatte i PostNord er taget som gidsler i sagen, hvor Danmark og Sverige i fællesskab forsøger at finde en løsning på selskabets økonomiske problemer.

Sådan lyder meldingen fra Eigil Johannesen, der er fællestillidsrepræsentant i PostNord, efter at der i måneder har været dansk-svenske forhandlinger om en løsning.

I et debatindlæg til Svenska Dagbladet opfordrer Eigil Johannesen derfor den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, til at tænke på de menneskelige aspekter.

- Det handler ikke kun om penge, regneark eller holdninger. Der er 8500 lønmodtagere - 8500 danske familier - som gerne vil vide, om de har et job på den lange bane, uddyber han til Ritzau og fortsætter:

- De bliver holdt som en form for gidsler. Vi ved ikke, hvad vores situation er, hvis ikke der findes en løsning. Det er ikke længere et spørgsmål, om vi gør vores job godt eller dårligt.

Fredag oplyste Finansministeriet, at der fortsat blev arbejdet på en løsning i samarbejde med svenskerne, og at PostNord ikke er i akut pengemangel.

PostNords ansatte har brug for afklaring, forklarer Eigil Johannesen.

- Der skal to til at finde en løsning. Det kan de åbenbart ikke. Derfor har vi tilladt os at gå direkte til den svenske minister.

- Diskussionen om hvis skyld det er, ændrer ikke noget ved, at vi kun kan stå tilbage, og der sker bare ingenting, siger hun.

PostNord er et fælles dansk-svensk selskab, hvor den svenske stat ejer 60 procent, og Danmark ejer 40 procent.

Den danske del af selskabet er i store problemer, fordi der bliver sendt færre og færre breve.

Omkring 3000 af de danske ansatte er tjenestemænd, der har krav på tre års løn, hvis de bliver fyret. Eigil Johannesen, der også selv er tjenestemand, er dog stadig bekymret for situationen.

- Vi har i modsætning til nogle af mine andre kolleger en bedre social tryghed - ingen tvivl om det.

- Men det er ikke fordi, at vi ønsker at nyde godt af det. Vi vil bare gerne have lov til at passe vores arbejde og sørge for, at hr. og fru Danmark får post, siger han.

/ritzau/