Tilbud om hjælp: Mentorer holder stress-ramte i hånden

Omkring hver femte arbejende dansker føler sig stresset på jobbet. Mentorer skal hjælpe de mest syge tilbage i arbejde. (Foto: Foto: Pexels)

Pensionsselskab tilbyder sine kunder at få hjælp af en mentor, hvis de bliver sygemeldt med stress. Tiltaget giver god mening, vurderer ekspert.

Det kan være uoverskueligt for nogen stress-ramte at holde styr på aftaler, om møder med chefen og indsending af dokumenter til kommunen. Det kan i værste fald gøre folk mere stressede og forlænge deres sygemelding.

En måde at undgå det på er at have en guide til at lede folk igennem 'stress-junglen'. Det mener PFA Pension, der for halvandet år siden oprettede et tilbud kaldet EarlyCare. Her bliver en mentor sat til at holde stress-ramte og andre sygemeldte kunder i hånden. 

- Vi kunne se, at der var et behov hos en gruppe af vores kunder for at få mere rådgivning og støtte. Afdækning af problemer og samtaler om det har vist sig at virke rigtig godt, siger chefen for strategisk sundhed i PFA, Rikke Bay Haaber, til Avisen.dk. 

Mentorerne bliver kaldt 'health guides', og de er sygeplejersker og socialrådgivere, der er specialiserede i håndtering af stress. 

De går ind og hjælper den enkelte med alt fra at kortlægge årsagerne til stress, til rådgivning om, hvordan man tager dialogen med kommunen.

Christian Gaden Jensen, der forsker i stress ved Københavns Universitet, vurderer, at det giver god mening, at stressede kan få rådgivning eller anden form for støtte af en mentor.   

- Det er bredt anerkendt, at det er belastende at være sygemeldt. Systemet kan være svært at gennemskue, og det kan gøre nogle sygdomsforløb længere. Man skal dog huske, at det aldrig kan erstatte den behandling, som en uddannet psykolog eller terapeut kan give, siger han.

En dyr sygdom

Ifølge PFA's egen opgørelse har knap 900 stressramte PFA-kunder været igennem et EarlyCare-forløb det seneste halvandet år. Heraf er 78 procent i job igen efter forløbet.

Det vækker ikke overraskende glæde hos PFA. For det kan blive dyrt, hvis nogen i værste fald ender uden for arbejdsmarkedet på grund af stress, fortæller Rikke Bay Haaber.

- Et langt sygdomsforløb med mange krav om møder og kontakt med forskellige myndigheder kan ende med at virke formålsløst for den stressede. Det kan blive meget dyrt for den enkelte, men også for vedkommendes virksomhed. Så vi ser, at det er i alles interesse at give den bedste hjælp, så folk kan vende tilbage, siger hun.

Stress er en svær sygdom at definere. Det er lige så vanskeligt at sætte et overordnet tal på, hvor meget det hvert år koster samfundet, at danskerne er stressede på deres arbejde. 

En undersøgelse fra begyndelsen af 2018 viste, at hver femte dansker havde meldt sig syg på grund af psykiske påvirkninger på arbejdspladsen. Alt forskning peger på, at sygemeldinger og mindre produktive arbejdsdage koster samfundet kassen, lyder det fra Christian Gaden Jensen.

- Der er ingen tvivl i mit hoved om, at nedbringelse af stress kan spare milliarder på bundlinjen. Spørgsmålet er kun, om vi taler 2 eller 30 milliarder kroner, siger han.