Tilbage på Alpe d´Huez: Nu er Kyllingen kaptajn for kontanthjælpsmodtagere
Fotos: Michael Rasmussen
Den tidligere professionelle cykelrytter, Michael Rasmussen, trækker et hold hårdt kæmpende kontanthjælpsmodtagere op på toppen af det legendariske Tour de France-bjerg, Alpe d'Huez.

Michael Rasmussen er tilbage på cyklen i de franske alper. Tilbage på toppen af Alpe d'Huez i Frankrig, hvor han som Tour de France-rytter ofte kørte i den prikkede bjergtrøje, indtil det hele brast i 2007 på grund af en dopingskandale.

Det var dengang, han med en chokeret cykelverdens blik rettet mod sig blev flået ud af Tour de France, som han ellers stod til at vinde. Siden fulgte afsløringen af et årelangt dopingmisbrug og endnu flere bristede cykeldrømme.

Torsdag står Kyllingen på toppen af det legendariske bjerg. Denne gang som kaptajn for et hold af kontanthjælpsmodtagere fra Randers. For dem er præstationen - turen fra Randers til Frankrig - deres livs triumf. 

43-årige Michael Rasmussen har stadig stor kærlighed til cykelsporten, selv om det nu er anderledes sejre, han går efter. I dag handler det om at få samtlige ni unge kontanthjælpsmodtagere med op på toppen af bjerget.  

- Glæden er lige stor, uanset om det handler om at få mennesker til at gå fra at yde 90 procent til 100 procent eller fra 10 procent til 30 procent. Jeg nyder at give erfaringer videre og at være med til at rykke de unge i en positiv retning, siger Michael Rasmussen om sin udfordring som instruktør. 

Unge på jobtour

Randers FC Jobakademi er hyret af Randers Kommune til at stå i spidsen for beskæftigelsesprojektet Jobtour 2017. 

Ni unge aktivitetsparate plus en ledergruppe er med på cykelturen fra Randers til Frankrig. Oprindelig var der 15 unge på holdet, men det viste sig, at ikke alle var i stand til at klare de 13 etaper og de mere end 1300 kilometer på cykel.

 

Kommunen har investeret to millioner kroner i projektet, der blev indledt med træning i januar. En million ventes retur i refusion fra staten.

UDVID

Michael Rasmussen sammen med sit hold, der er kontanthjælpsmodtagere fra Randers.

Cykler to uger

For to uger siden rullede holdet af sted. Turen er kulminationen på et forløb, der begyndte i januar, hvor flere af deltagerne med Michael Rasmussens ord 'dårligt kunne cykle'. Det kneb også med at strukturere hverdagen, selvtilliden blandt de unge kontanthjælpsmodtagere var flosset, nogle sloges med angst og andre diagnoser. Arbejdsmarkedet og uddannelse var meget langt væk for dem alle. 

Cykelprojektet med klare mål og krævende udfordringer skal bringe de unge tættere på job og uddannelse. Give dem en tro på, at de kan komme ud af kontanthjælpssystemet. Michael Rasmussen er ikke i tvivl om, at den fysiske træning 'flytter' de unge:  

- Træningen giver de unge, som tidligere var meget inaktive, mere energi. Jo mere man arbejder på cyklen, jo mindre plads er der inde hovedet til andre ting. De bliver dagligt overbevist om, at de kan noget, siger Michael Rasmussen, der ikke tøver med at stille krav til sit nye cykelhold:

- Nogle gange bliver der sagt: Nu lukker du og træder i pedalerne. Jeg er ikke en barsk instruktør, men jeg er heller ikke pædagog. Der er ikke nogen af dem her, der kan overbevise mig om, at de har så ondt, at de ikke kan cykle, siger Michael Rasmussen og hentyder dermed til, at et brækket kraveben ikke fik ham af sadlen, og at han stadig cykler, selv om han i dag er erklæret 13 procent invalid. 

- Nogle gange gør livet ondt. Vi kommer også i mål med det, siger han.

Jakkerne må frem, hvis vejret driller. Der er ikke noget med at springe over dagens kilometer.

Sad i et sort hul

24-årige Ann Tolborg er en af de unge, der tramper hårdt i pedalerne. Hun har med egne ord været på kontanthjælp 'i mange år'.

- Jeg har siddet i et sort hul og aldrig rigtig lavet noget, siger hun.

Tæt på toppen af det legendariske Tour de France-bjerg, Alpe H'uez, taler Ann Tolborg om, at hun har fået struktur på sin hverdag og nu husker at spise morgenmad og gå tidligt i seng. Hun har planer om tage en uddannelse inden for social- og sundhedsområdet og få et job, hvor hun arbejder med mennesker. Cykelprojektet har lært Ann Tolborg, at det handler om at blive ved og ved, hvis man vil nå sit mål.

- Det giver mig succesoplevelser og en tro på fremtiden. Man bruger sin krop på en helt ny måde. Selvfølgelig er der også mindre gode dage, for vi er forskellige mennesker, som nu er meget tæt på hinanden. Men det går jo nok, og heldigvis er der flest gode dage, fortæller Ann Tolborg.

Holdet holder et velfortjent hvil.

Bruge erfaringer fra cyklen

Det er anden gang, at Randers Kommune forsøger at styrke motivationen blandt unge kontanthjælpsmodtagere ved at sende dem ud på hjul. Af de 13 unge, der var af sted sidste år, er 4 helt ude af kontanthjælpssystemet, mens 4 andre er i gang med uddannelse.

Det resultat gør formanden for kommunens beskæftigelsesudvalg, Christian Boldsen (V), til en tilfreds mand. Han følger det nye udsendte hold med stor interesse. 

- Vi tror på, at vi kan parallelforskyde de erfaringer, som de unge får fra cyklingen, til andre dele af livet. Vi vil gerne påvirke deres motivation, så de får lyst til at tage en uddannelse, siger Christian Boldsen og mindes det første indtryk af holdet:

- Da de unge mødte op, havde de ikke lyst til at snakke med andre. Hætterne var trukket godt op over hovedet. Nu har de fået mere selvtillid, men vi skal nok stadig følge dem efter, at de er kommet hjem, siger udvalgsformanden.

Det er tredje gang, Michael Rasmussen er af sted som kaptajn for unge kontanthjælpsmodtagere. Første gang med Hedensted kommune og nu for anden gang med unge fra Randers. Han er overbevist om, at de kommunale investeringer bliver tjent ind, fordi flere unge vil blive selvforsørgende.

- Vi ser, at mennesker, der har social angst, begynder at træde i karakter og stole på andre. Nogle af dem har levet en beskyttet tilværelse og er nu hjemmefra for første gang og bor sammen med mennesker, de ikke kender. Det er ikke, fordi vi har tryllestøv på hænderne. Det er hårdt arbejde, de unge selv leverer med etaper på 130, 140, 150 kilometer dagligt, siger Michael Rasmussen.