Tidligere minister: Jeg aborterede under regeringsforhandlinger

- Det er utroligt, hvad folk blander sig i. Den er hård at få smækket i hovedet, at alderen skulle være et parameter for, om man er en god forælder eller ej, siger Benedikte Kiær. (Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix)

49-årige Benedikte Kiær kæmpede i mange år med at få børn. Det resulterede blandt andet i en abort under regeringsforhandlinger, da hun var socialminister. I dag er hun mor til to.

Benedikte Kiær var otte år med konstante fertilitetsbehandlinger og flere spontane aborter om at få sine to børn, Lauge på tre år og lillesøster Lærke på fire måneder. 

Den konservative borgmester i Helsingør har måttet høre på meget for sit valg om at sætte børn til verden i en relativt høj alder.

Det fortæller den 49-årige politiker i et interview med Berlingske.

- Det er utroligt, hvad folk blander sig i. Den er hård at få smækket i hovedet, at alderen skulle være et parameter for, om man er en god forælder eller ej. Folk har ikke sagt det til mit ansigt, men jeg har læst folks grimme bemærkninger rundt omkring på de sociale medier, siger Benedikte Kiær til avisen.

Hun mødte som 36-årig sin mand Lars. Indtil da havde hun gjort som samfundet forventede af hendes generation af kvinder. Hun havde fået en uddannelse, et job og en karriere. Børnene var ikke kommet til endnu, men det var ikke et aktivt fravalg. Tværtimod. Benedikte Kiær havde slet ikke overvejet, at hun kunne få svært ved at få dem.

Da hende og Lars besluttede sig for, at de skulle have børn, viste det sig, at det var sværere end som så. De røg ind i kategorien 'ufrivillige barnløse' og blev af lægen anbefalet fertilitetsbehandling. 

Aborterede under forhandlinger

I 2010 blev hun af Lars Løkke Rasmussen tilbudt posten som socialminister. Samtidig var hun i fuld gang med projekt baby. Det betød, at hun af og til måtte gå afsides fra regeringsmøder og stikke sig med hormoner. Kun ministersekretæren og ministerchaufføren kendte til baby-planerne, fordi de skulle have indsigt i hendes kalender. 

På et tidspunkt lykkedes det Benedikte Kiær at blive gravid, men en fosterscanning i uge syv viste, at der ikke var noget liv. 

Og selvom det betød, at hun måtte igennem en abort, sad hun alligevel med ved forhandlngsbordet, da regeringen skulle forhandle kommuneaftale.

- Jeg havde valgt en medicinsk abort, hvor man selv tager pillerne og sætter gang i processen. Det betød, at jeg reelt sad og aborterede midt under regeringsforhandlingerne. Smerten er næsten som en slags plukveer. Det var en hård tur. Det var syret at stå midt i så to vidt forskellige livssituationer på samme tid, hvor jeg både deltog i hårde forhandlinger og var den aborterende, sårbare kvinde. Det er helt grotesk, når jeg tænker tilbage på det. Jeg måtte bare bide i bordkanten og stå det igennem, siger Benedikte Kiær til Berlingske.

Hun er nu tilbage på borgmesterkontoret efter tre måneders barsel med datteren Lærke, mens ægtemanden Lars har overtaget barslen.