Tidligere folketingsmedlem ramt af frygtelig sygdom: Planlagde selvmord
Christian H. Hansen blev kendt som en aktiv ordfører for dyrevelfærd hos Dansk Folkeparti. Arkivfoto: Keld Navntoft, Scanpix.
Tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen ville tage sit eget liv og havde skrevet afskedbrev til sine børn. Årsagen var en frygteligt sygdom.

Du kender sikkert det at vågne op en lørdag morgen med et ordentligt hoved på. Eller hovedpinen, der rammer dig på en stresset arbejdsdag.

For langt de fleste af os er hovedpine noget, der går over. Men for 150.000 danskere er hovedpinen kronisk og for andre kan den være invaliderende, ja ligefrem selvmordsfremkaldende.

Det gælder blandt andre tidligere folketingsmedlem Christian H. Hansen fra Fuglebjerg. Engang var han dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti. Det fortæller han til DR Sjælland.

I dag er landsformand for foreningen Hortons Hovedpine. Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er anfald af kraftig smerte i eller omkring et øje. Anfaldene varer i op til to timer og føles, som om øjet bliver presset ud, eller som om der bliver stukket en kniv ind i øjet.

- Da jeg fik Hortons i 2008 havde jeg 10 til 12 anfald i døgnet og havde også planlagt at tage mit eget liv. Jeg havde skrevet afskedsbrev til børnene og blev kun reddet, da jeg blev ringet op af en journalist, der fik mig til at svare rigtigt på et spørgsmål. Så standsede jeg op, fik hjælp og kom videre med mit liv, fortæller Christian H. Hansen, der i november 2008 blev langtidssygemeldt fra sit arbejde i Folketinget på grund af kraftig hovedpine.

Hvad er Hortons hovedpine

Sygdommen "Hortons hovedpine" er opkaldt efter den amerikanske neurolog Bayard Taylor Horton (1895 - 1980), der i mere end 50 år forskede i hovedpinen. Han fulgte ca. 1.200 hortonpatienter på Mayo klinikken i Minnesota, USA.

Hortons hovedpine, også kaldet klyngehovedpine, er anfald af kraftig smerte i eller omkring et øje. Anfaldene varer ½-2 timer og føles, som om øjet bliver presset ud, eller som om der bliver stukket en kniv ind i øjet. Øjet bliver rødt og løber i vand, næsen stopper til og/eller løber på samme side som smerten.

Der er oftest 1-2 anfald per døgn. Anfaldene kommer på samme tidspunkt på døgnet; og hos mange er der typisk et anfald, der vækker dem få timer efter, at de er faldet i søvn.

 

Man regner med, at ca. 1 ud af 1.000 danskere får sygdommen. Den kan begynde i alle aldre, men hyppigst i 20-40-års-alderen. Mænd rammes fem gange hyppigere end kvinder.

UDVID

Koster milliarder

Man regner med, at ca. én ud af 1.000 danskere får sygdommen. Den kan begynde i alle aldre, men hyppigst i 20-40-års-alderen. Mænd rammes fem gange hyppigere end kvinder.

- I dag hjælper jeg folk med at komme videre i livet og ud på arbejdspladserne, for selv om man er ramt af en kronisk sygdom så kan man måske godt fungere på en arbejdsplads. Det er et spørgsmål om information og fleksibilitet, siger Christian H. Hansen, der opfordrer regionerne til langt hurtigere udregning af patienter med kronisk hovedpine.

- Det her samfundsproblem koster samfundet over to milliarder om året, bare i sygedagpenge. Derfor burde patienterne få stillet diagnoserne langt hurtigere end det er tilfældet i dag. Det ville samfundet spare mange penge på, siger Christian H. Hansen.

 

Er du plaget af selvmordstanker?

Det kan altid hjælpe af få sat ord på de svære tanker og følelser, du har.

Ring til Livslinien

Telefonnummer: 70 201 201