Tidligere DR-vært er død
Tyge Pedersen var i over 30 år journalist i Danmarks Radio, hvor mange nok vil huske ham som udlandskorrespondent og vært. Foto: /free
Den mangeårige udlandskorrespondent og vært på Danmarks Radio døde første juledag. Han blev 71 år.

Journalist Tyge Pedersen er død, 71 år gammel.

Det oplyser familien til Ritzau.

Tyge Pedersen var i over 30 år ansat i Danmarks Radio, hvor han som medarbejder på TV-Avisen var udlandskorrespondent ad flere omgange, blandt andet i Bonn og Bruxelles.

Derudover var han igennem flere år redaktør og vært på udenrigsmagasinet "Udefra".

Tyge Pedersen kom til Danmarks Radio i 1977, efter at han i godt ti år havde været journalist på Information.

I TV-Byen begyndte han på TV-Avisens udlandsredaktion. Her blev det op igennem 1980'erne til mange reportagerejser til landene bag det kommunistiske jerntæppe.

Fra 1992 til 1997 var Tyge Pedersen korrespondent i Bruxelles, hvor han fulgte udviklingen i EU i årene, efter at danskerne havde stemt nej til Maastricht-traktaten.

Fra 1998 og frem til udgangen af 2006 var han ankermand på "Udefra" på DR2, hvor verdens brændpunkter blev sat under lup.

Trods sine mange år i udlandet og den konstante fokus på verden uden for Danmark, præsenterede han sig i Danmark gerne som "Pedersen, Bispebjerg". Kælenavnet "Onkel Tyge" hang også ved fra en længere reportagerejse rundt i den gamle østblok med yngre kolleger fra P3.

I en periode var det også Tyge Pedersen, der lagde stemme til velkomsthilsenen, når man ringede til DR's hovednummer.

Tyge Pedersen oplyste i 2010, at han efter 33 års ansættelse tog imod en 12 måneders fratrædelsesordning i forbindelse med en omfattende fyringsrunde.

I den anledning luftede han i et interview med fagbladet Journalisten sin frustration over det øgede tempo i nyhedsproduktionen.

- Man kan ikke fordybe sig i noget længere, mange af teknikerne er fyret, så de ting, vi sender ud, ligner indimellem hjemmevideoer. Det er den journalistiske udvikling, der bekymrer mig mest, sagde han i den anledning.

Familien oplyser, at Tyge Pedersen døde juledag efter at være blevet indlagt med en blodprop i hjernen 20. december.

/ritzau/