Thulesen vil først give tidlig pension i 2040: "Han tager ikke ansvar," lyder kritikken

- Thulesen Dahl tager ikke ansvar, lyder kritikken fra Mona Striib. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

FOA-formand Mona Striib stiller sig ikke tilfreds med, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl erklærer, at ændringer i danskernes pensionsalder ligger 'en del år' ude i fremtiden. 

Det er en hastesag at få ændret danskernes pensionsalder. Dét understreger FOA-formand Mona Striib, efter at Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl nu erklærer, at ændringer i pensionsalderen ligger 'en del år' ude i fremtiden.

- Det er noget, der skal træde i kraft, når folkepensionsalderen stiger til 70 og derover, har Thulesen Dahl sagt til TV2.

Det signal stiller sosu'ernes formand sig dog ikke tilfreds med,

- Thulesen Dahl tager ikke ansvar, lyder kritikken fra Mona Striib.

Dansk Folkepartis formand har netop givet sin støtte til indførelsen af differentieret pensionsalder. Thulesen Dahl har også sagt, at ændringerne i første omgang skal komme medlemmer af fagforbundene FOA og 3F til gode. 

I og med at DF-formanden forestiller sig, at nye regler først skal træde i kraft, når danskernes pensionsalder er steget til 70 år, vil der stå 2040 på kalenderen, når en eventuel ændring realiseres.

Dét stiller Mona Striib sig ikke tilfreds med.

- Tempoet skal speedes op. Vi er nødt til både at få set på forbedringer af den eksisterende seniorførtidspension og en generel åbning af velfærdsforliget fra 2006 (politisk aftale om stigning i pensionsalderen, red.), hvor man erkender, at det man aftalte ikke holder, siger Mona Striib.

Netop ændringer af seniorførtidspensionen er blevet centrum for politiske drøftelser om, hvad der kan gøres for at hjælpe nedslidte, der ikke længere kan klare hverdagen på arbejdsmarkedet. Langt færre end ventet får tilkendt seniorførtidspension, der blandt andet kræver, at ansøgerne gennemfører arbejdsprøvninger.

Samtidig er differentieret pensionsalder et brandvarmt tema på den politiske dagsorden, efter at Socialdemokratiet foreslog en ny ret til tidlig folkepension. Retten skal både gælde lønmodtagere, der er nedslidte, og dem som har været længst tid på arbejdsmarkedet, fordi de typisk startede i en meget ung alder.

Regeringen er imod, men dens støtteparti, Dansk Folkeparti, bifalder ideen. 

Der er ifølge Mona Striib brug for en samlet aftale om en forbedret seniorpension og tidligere folkepension, og der er ingen grund til, at det skal vente til efter valget, pointerer hun. 

- Selvfølgelig kan det lade sig gøre at ændre reglerne inden for en en samfundsøkonomisk ramme tidligere end 2040. Det er bare at sætte prop i den aftale, man har fra 2006 og sige, at pensionsalderen ikke kommer til at stige yderligere, lyder ræsonnementet fra Mona Striib, der også er overbevist om, at danskerne om nødvendigt vil være rede til at betale for, at flere nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet tidligere.