Thulesen om Messerschmidts ønske: Det kan vi ikke bare

DF-formand forstår godt, at hans bagland vil følge briterne ud af EU. Og det kan det også ende med, siger han.
Foto: Nils Meilvang/Scanpix/arkiv

Skal Danmark følge Storbritannien ud af EU? Ja, lyder svaret, hvis man spørger medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt (DF) og en række lokale kræfter i Dansk Folkeparti.

Men partiformand Kristian Thulesen Dahl kan ikke give et lige så klart svar.

I forbindelse med DF's årsmøde har Ritzau spurgt 337 af partiets byråds- og regionsrådsmedlemmer samt lokalformænd, om de er enige med Messerschmidt i, at Danmark i løbet af en årrække følger briterne ud af EU.

84 svarer ja, 8 svarer nej, 17 svarer ved ikke.

Rundspørgen er ikke repræsentativ, men den kan ses som et fingerpeg om baglandets holdning - og resultatet kommer ikke som nogen overraskelse for partiformanden:

- Det havde I da ikke behøvet at lave en hel rundspørge for, I kunne bare have ringet og spurgt mig.

- Det er fuldstændig velkendt, at vi gerne ser mere Danmark og mindre EU.

Kristian Thulesen Dahl erkender dog, at der er forskel på det, Messerschmidt - og et flertal i rundspørgen - giver udtryk for, og partilinjen. Men det har han også en forklaring på:

- Vi foregøgler ikke, at Danmark ligesom Storbritannien bare kan melde sig ud. Vi anerkender, at vi som et lille land ikke har de samme muskler som Storbritannien.

- Briterne kan sige til EU: "Hvis ikke vi får nogle ordentlige betingelser, så klarer vi os alligevel". I Danmark består vores mulighed i, at Storbritannien baner vejen.

Når EU og Storbritannien er blevet enige om rammerne for briternes exit, vil DF i en folkeafstemning lade danskerne afgøre, om vi skal gå samme vej.

Hvorvidt DF i den forbindelse vil anbefale et dansk exit, afhænger af aftalens indhold, betoner Thulesen:

- Forskellen på det, Morten (Messerschmidt, red.) siger, og partiets holdning er, at han forudsiger, hvad hans råd til den danske befolkning vil være, når folkeafstemningen forhåbentlig kommer.

- Forstår jeg, at man kan være lidt utålmodig og nå til konklusionen lidt hurtigt? Ja, det gør jeg. Men den beslutning har vi ikke truffet som parti endnu.

Hvad er afgørende for, om du vil anbefale at stemme os ud af EU?

- Det afgørende er, at vores virksomheder har fri adgang til de andre landes markeder, siger Thulesen, der håber, at EU vil acceptere, at Storbritannien forbliver en del af det indre marked, men selv styrer indvandringen.

EU står hårdt på, at den fri bevægelighed både skal gælde for varer og mennesker.

Lørdag spekulerede Kristian Thulesen Dahl højt fra scenen på årsmødet i Herning:

- Måske det for Bruxelles også handler om, at man er bange for, at en god aftale - også for briterne - vil få andre, eksempelvis Danmark, til at se muligheder for en ny tilknytning til EU?

- Men helt ærligt: Det kan da ikke være rigtigt, at vi er medlem af en klub, der skal trække sine medlemmer til ved at bruge frygt og trusler om alt det forfærdelige, der vil ske, hvis man ikke vil være med.

- EU skal da ikke på det punkt ligne en af de rockerbander, der hærger i vores gader.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.