Thulesen Dahl smider bombe i blå lejr: Tag ikke min støtte til regeringen for givet
Man kan ikke tage det for givet, at Dansk Folkeparti vil støtte regeringen efter næste folketingsvalg, siger Kristian Thulesen Dahl i et nyt interview. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv
Man kan ikke tage det for givet, at Dansk Folkeparti vil støtte regeringen efter næste folketingsvalg, siger Kristian Thulesen Dahl i et nyt interview.

2018 er ikke engang en uge gammel, før krisen i den borgerlige blok kradser igen. Lørdag smider DF-formand Kristian Thulesen Dahl lidt af en bombe i Jyllands-Posten, hvor han siger, det ikke er sikkert, at Dansk Folkeparti vil støtte VLAK-regeringen efter næste folketingsvalg.

I samme interview udtrykker han en træthed over, at et parti som Liberal Alliance ifølge ham har større indflydelse på politikken, end deres størrelse tilsiger. Det var efterårets finanslovsdrama et bevis på, mener DF-formanden.

På spørgsmålet, om man kan tage det for givet, at Dansk Folkeparti vil støtte den siddende regering efter et valg, svarer Thulesen Dahl følgende:

- Nej, nej, det kan man ikke tage for givet. Men vi skal nok over for danskerne fortælle klart, hvordan vi ser på det. December har været lærerig, men jo også sidste efterår var alt saboteret af krav om topskattelettelser. Nu har vi i efteråret 2017 oplevet, at regeringen ikke vidste, om den stemte for sin egen finanslov. Det er helt unormalt og uholdbart (..).

Under de intense finanslovsforhandlinger i efteråret, truede Liberal Alliance med ikke at stemme for finansloven, som de selv havde været med til at indgå som regeringsparti. De ville have garanti for, at der ville falde en aftale om skattelettelser på plads inden jul, hvis de skulle stemme for den.

Det gjorde der som bekendt ikke, og den 19. december måtte Anders Samuelsen krybe ned fra det berømte træ og konstatere, at det liberale parti alligevel ville holde hånden under den regering, de selv sad i, og stemme for finansloven. Velvidende, at en eventuel aftale om skattelettelser var udskudt på ubestemt tid.

Venstre ser med stor alvor på Dansk Folkepartis trussel om ikke at støtte regeringen efter næste valg. 

- (..) Det er da enormt alvorligt. Det vil være komisk, hvis jeg bare sad og sagde ”nå ja, herregud”. Så selvfølgelig tager jeg det alvorligt. Når jeg alligevel virker lidt tilbagelænet omkring det, så er det jo fordi, at den nuværende situation for mig ikke er voldsomt anderledes end den situation, vi havde inden jul, siger Jakob Ellemann-Jensen, Venstres politiske ordfører, til Jyllands-Posten

Det ventes, at regeringen og Dansk Folkeparti i starten af 2018 vil forsøge at genoptage forhandlingerne om en udlændingeaftale og en skatteaftale. Der skal senest være valg til Folketinget i juni 2019.