Thorning i nytårstale: Vi skal have et nyt dagpengesystem
Statsministeren lægger i sin nytårstale op til stramninger over for flygtninge og indvandrere på kontanthjælp. De skal i langt højere grad arbejde, siger hun. Keld Navntoft/Scanpix
Statsministeren ønsker et nyt dagpengesystem og vil stramme kontanthjælpen for udlændinge. Det sagde hun torsdag aften i sin nytårstale.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har siden valget i 2011 været forfulgt af kritik for brudte valgløfter og barske reformer. I sin nytårstale kommer statsministeren dog med en lille indrømmelse til kritikerne.

- Jeg har været statsminister siden 2011. Og jeg ved godt, at ikke alt, hvad regeringen har gjort, er lige populært. Det har jeg bemærket. Tro det eller ej, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren kommer dog på ingen måde med en undskyldning for brudte valgløfter:

- Min opgave er at gøre det, som er bedst for Danmark. Ikke kun bedst for i dag, men også for i morgen.

- Og de valg, jeg har truffet, står jeg ved. Ansvaret er mit. Jeg arbejder videre. Om det er godt nok, er i sidste ende jeres afgørelse, siger Helle Thorning-Schmidt direkte henvendt til vælgerne.

Nyt dagpengesystem

Det er især reformen af dagpengene, som har martret Socialdemokraterne og deres partiformand. I nytårstalen gentager Helle Thorning-Schmidt, at hun ønsker et "nyt dagpengesystem".

Thorning løfter dog ikke sløret for det konkrete indhold i et nyt dagpengesystem eller afgiver løfter om et udspil før valget.

Dermed tager statsministeren ikke samme redskab i brug som Lars Løkke Rasmussen (V) gjorde i sin sidste nytårstale før valget i 2011. Dengang overraskede Løkke ved at lancere et politisk jordskælv i form af et opgør med efterlønnen.

Så langt går Thorning ikke. Hun fastholder i stedet meldingen om, at der først efter valget skal tages stilling til indholdet i et nyt dagpengesystem:

- Alt for mange har opbrugt deres dagpengeret. Og endnu flere frygter, at næste gang kan det være deres tur. Til først at miste jobbet. Og derefter understøttelsen. Det er en stor utryghed for mange familier.

Tænkte sig ikke om

- Sidste gang reglerne blev ændret, tænkte man sig ikke godt nok om. Jeg vil gøre det rigtigt. Jeg ønsker et dagpengesystem, hvor færre mister dagpengene. Det giver tryghed til flere.

- Og derfor håber jeg, at Folketinget efter valget bliver sammensat på en måde, så vi kan få et nyt og bedre dagpengesystem, siger Helle Thorning-Schmidt uden at give noget fingerpeg om, hvornår danskerne skal til valg i løbet af det nye år.

Stramninger over for indvandrere

Statsminister Helle Thorning-Schmidt lægger i sin nytårstale også op til stramninger over for flygtninge og indvandrere på kontanthjælp. De skal i langt højere grad arbejde for ydelsen. I første omgang skal de nye vilkår gælde i to år, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Flygtninge skal ikke gøres til klienter.- Så mange som muligt skal i gang på en arbejdsplads, siger Helle Thorning-Schmidt.