Debatindlæg Tesfaye svarer igen på pensionsangreb: Skal ikke gøre mig til dommer over Hobys humor
Socialdemokratiets pensionsudspil er en "vittighed", mener Jan Hoby (th.). Nu svarer folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) på kritikken (Foto: Foto: Malte Kristiansen / Scanpix / Socialdemokratiet)
I et debatindlæg svarer folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) igen på kritikken fra Jan Hoby, næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, der har revset Socialdemokratiets udspil om ret tidligere pension for nedslidte.

Mattias Tesfaye er medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Han er uddannet murer.

BLOGGER OG FAGFORENINGSMAND Jan Hoby kalder Socialdemokratiets forslag om en ret til tidlig pension for en ”vittighed”. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad Hoby finder morsomt. Men der er en række misforståelser omkring vores udspil, som jeg vil forsøge at rette op på.

Med vores forslag vil vi indføre en ny ret til tidlig tilbagetrækning for dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet og dem, der er nedslidte. Vi afsætter tre milliarder kroner til opgaven, som er penge vi finder ved at indføre et ekstra samfundsbidrag fra bankerne. Og ved at tilbagerulle nogle af de meget store skattelettelser fra Lars Løkkes rødvinsreform.

DET ER GRUNDLÆGGENDE rimeligt, at når vi lever længere, så må vi også lægge nogle flere år på arbejdsmarkedet. Sådan må det være i et velfærdssamfund, der bygger på, at folk går på arbejde og betaler skat. Men det nuværende pensionssystem er blind for, at mange har så hårdt fysisk arbejde, at de ikke kan holde mange flere år på arbejdsmarkedet, bare fordi den gennemsnitlige levealder stiger.

De fleste af os kender nogle, som hver dag lægger glasset med smertestillende piller ned i tasken ved siden af madpakken. Og som i dag kan se frem til at skulle igennem en lang række af opslidende arbejdsprøvninger, hvis de søger om en førtidspension.

DET ER DERFOR, vi er så optaget af, at der bliver tale om en rettighed. Og modsat hvad Hoby skriver, så kan vi faktisk komme et godt stykke for de tre milliarder kroner, vi har sat af.

Hvis vi eksempelvis bruger alle pengene på at indføre en ret til at gå på pension tre år før den almindelige pensionsalder, så vil hver sjette, som er i beskæftigelse op til pensionsalderen, kunne gøre brug af rettigheden. Det viser beregninger fra Finansministeriet.

Vi har ikke sagt, at vores forslag vil løse problemerne med nedslidning i al fremtid. Men vi tager fat på at løse et problem, som de borgerlige partier knap nok vil anerkende eksistensen af.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News