Tesfaye: Lovbestemt mindsteløn stopper ikke social dumping
Halvdelen af danske lønmodtagere mener, at en lovbestemt mindsteløn er et godt værn mod social dumping. Men det kræver stærke fagforeninger, mener murer og folketingskandidat for Socialdemokraterne, Mattias Tesfaye. Scanpix
Halvdelen af danskerne ønsker, at der bliver indført en mindsteløn ved lov. Men det vil ikke stoppe social dumping, mener folketingskandidat og murer Mattias Tesfaye. Hvis loven ikke bliver håndhævet på arbejdspladserne, er den et værdiløst stykke papir, siger han.

Danskerne vil gerne have, at politikerne blander sig i deres lønforhold.

I en ny undersøgelse svarer 51 procent af danske lønmodtagere, at de gerne vil have en lovbestemt minimumsløn.

En af årsagerne er ønsket om at bekæmpe social dumping. Det forklarer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet:

- Selv om mange støtter overenskomsterne og det danske aftalesystem, mener de tilsyneladende ikke, at det er nok. De ønsker mere regulering, så det danske arbejdsmarked kan blive sikret, siger han til dagbladet Information.

Værdiløst stykke papir

Men ifølge murer og folketingskandidat for Socialdemokraterne Mattias Tesfaye, bliver danskerne nødt til at se realiteterne i øjnene.

- Mange tror, at mindstelønnen vil ligge i omegnen af 110 kroner, men det bliver den ikke for østarbejderne. Politikerne kan sagtens skrive noget fint på et stykke papir, men det er værdiløst, hvis det ikke bliver håndhævet, siger han.

Og det vil særligt kræve en stærk fagbevægelse, hvis en politisk sat mindsteløn ikke skal underbydes af social dumping, mener han.

- Fagbevægelsen vil få en stor opgave med at håndhæve en sådan mindsteløn. Det bliver naturligvis sværere, hvis tilslutningen til fagbevægelsen fortsætter med at falde. Derfor er det godt, at regeringen blandt andet har gjort det billigere at være medlem af en fagforening, siger han.

Samtidig opfordrer han alle danskere til at spørge de lokale om deres lønforhold, når de rejser på ferie i Europa.

- Mange steder i Europa ligger lønnen på et sted mellem 60 og 70 kroner i timen for et stykke arbejde, som et typisk dansk LO-medlem udfører herhjemme. Skal vi også gå den vej herhjemme? Det mener jeg ikke, siger han.

Kædeansvar: Et godt skridt

Ifølge Mattias Tesfaye er et kædeansvar et godt værktøj til at forhindre social dumping.

 

 

- Hvis der kommer et ordentligt kædeansvar, vil det betyde, at de store entreprenører vil tænke sig om en ekstra gang og sige nej til de brådne kar i byggebranchen. På den måde kan vi styrke kampen mod social dumping og beskytte lønniveauet, siger han.

Dansk Folkeparti skal ud af busken

Derfor mener han, at særligt Dansk Folkeparti skal bide til bolle og lægge pres på resten af partierne i blå blok.

- Dansk Folkeparti snakker tit om social dumping, og nu skal de ud af busken og tage et ansvar på sig. Hvis de utvetydigt bakker op om et kædeansvar, bliver det sværere for en mulig ny borgerlig regering af rulle regeringens initiativer tilbage, siger Mattias Tesfaye.