Terrortrussel får flere lande til at forlænge grænsekontrol

Med henvisning til "den alvorlige terrortrussel mod Danmark" vil regeringen forlænge grænsekontrollen til 12. maj 2018. (Foto: Foto: Claus Fisker/arkiv/Scanpix)

Både Danmark og Tyskland vil forlænge grænsekontrol, der står til at udløbe til november, med et halvt år.

Norge, Tyskland og Frankrig vil ligesom Danmark forlænge den midlertidige grænsekontrol, der er indført på landenes indre grænser.

Danmark, Norge og Tyskland vil forlænge kontrollen, der skulle ophøre i november, i seks måneder til maj 2018. Frankrig vil forlænge til og med april.

Ifølge den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, vil den tyske kontrol opretholdes på visse kontrolsteder. Det er ved grænsen til Østrig og fly fra Grækenland, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Der er fortsat mangler i beskyttelsen af EU's ydre grænser såvel som en betydelig ulovlig migration inden for Schengen-zonen, siger han i en pressemeddelelse.

Danmark meddelte onsdag, at grænsekontrollen bliver forlænget frem til 12. maj 2018.

Den danske forlængelse begrundes med "migrantsituationen og den alvorlige terrortrussel mod Danmark".

Samme begrundelse kommer fra Norge, der ikke er medlem af EU, men er med i Schengen-samarbejdet. Her forlænger man kontrollen på færger fra blandt andet Danmark.

- Norge er i lighed med Tyskland, Frankrig, Østrig og Danmark bekymret for terrortruslen i Europa og den fortsatte tilstedeværelse af mange migranter med uafklaret identitet i Schengen-området, siger Norges justitsminister, Per-Willy Amundsen fra Fremskrittspartiet.

EU-Kommissionen har presset på for at få den interne kontrol stoppet. Grunden er, at det er meningen, at det skal være frit at færdes mellem de lande, der er med i Schengen-samarbejdet.

Men fri bevægelighed forudsætter, at der er styr på Europas Grænser. Sådan lød det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) onsdag i en pressemeddelelse.

- Samtidig kan vi ikke lukke øjnene for den alvorlige terrortrussel mod Danmark. Regeringen har derfor fundet det nødvendigt, at grænsekontrollen opretholdes indtil videre, sagde hun.

Kommissionen gjorde torsdag opmærksom på, at underretningerne fra Danmark og Tyskland var blevet modtaget.

- Som i alle sager vil kommissionen nu vurdere underretningen af den annoncerede indre grænsekontrol, sagde en talsperson.

Den danske kontrol blev indført i januar 2016 med henvisning til de ekstraordinære migrationsstrømme.

EU har tidligere meddelt, at den danske kontrol på grund af Schengen-reglerne ikke kunne forlænges efter 12. november.

Siden har kommissionen åbnet for at opdatere reglerne, så der eksempelvis kan indføres midlertidig grænsekontrol i tilfælde af eksempelvis terrortrusler.

/ritzau/