Teenagepiger har "massivt" forbrug af plejeprodukter: Risikerer parfumeallergi

13-16-årige piger risikerer at få allergi, fordi de har et stort forbrug af plejeprodukter, viser undersøgelse
Mange teenagepiger ender med at få allergi, fordi de har et stort forbrug af plejeprodukter. (Arkivfoto)
Mange teenagepiger ender med at få allergi, fordi de har et stort forbrug af plejeprodukter. (Arkivfoto) Foto: Alix Minde/6PA/MAXPPP

Mange teenagepiger elsker at smøre sig ind i masser af cremer og bruge deodorant og parfume. Men det store forbrug kan i værste fald føre til parfumeallergi med udslæt, brændende eksem og væskende sår.

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at piger i aldersgruppen 13 til 16 år bruger masser af parfumerede produkter og har derfor høj risiko for at udvikle allergi. Det skriver Politiken lørdag.

Og for Maiken Guldborg Rasmussen, som er projektleder i Miljøstyrelsen og står i spidsen for styrelsens kommende kampagne om parfumeallergi, der bliver søsat i løbet af foråret, kommer det som en overraskelse.

- Vi havde forventet, at der blev brugt en del plejeprodukter blandt pigerne i aldersgruppen, men at det er så massivt, som det er, kommer faktisk bag på os - især, når undersøgelsen også viser, at pigerne faktisk godt ved, at de kan få allergi af parfume, siger hun til Politiken.

I undersøgelsen indgår syv forskellige kategorier af parfumerede produkter: deodorant, shampoo, makeup, parfume, ansigtscreme, bodylotion og diverse hårprodukter.

Undersøgelsen viser, at pigerne i gennemsnit bruger skønhedsprodukter indenfor mindst fem af kategorierne.

Det placerer teenagepigerne i højrisikozonen for at få parfumeallergi, siger professor Jeanne Duus fra Videncenter for Allergi til Politiken.

- Når man udvikler parfumeallergi, drejer det sig om mængden, man udsætter sig selv for. Jo mere eksponeret, jo større risiko er der for at få problemer, siger hun.

I Astma-Allergi Danmark håber vicedirektør Anne Holm Hansen, at Miljøstyrelsens kampagne kan få de unge piger til at ændre vaner.

- Hvis bare de dropper nogle af de parfumerede produkter, vil det gøre en forskel. Hvis de lærer at tage stilling og økonomisere med parfumen, så vil færre få allergi.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.