Taxibosser frygter chaufførers vrede over Uber

Taxi-chaufførers vrede mod Uber kan komme voldsomt til udtryk. Her er det chauffører i franske Marseille, der brænder dæk af og affyrer romerlys i protest mod Uber.  (Foto: Arkivfoto: Scanpix.)

Der kan komme voldsomme reaktioner i kølvandet på dagens retssag mod Uber-chauffører. Direktører for taxi-selskaber frygter, at chauffører vil have svært ved at styre deres opsparede vrede.

Hvis ikke politiet og politikerne gør noget for at stoppe kørselstjenesten Uber nu, så kan harmdirrende taxi-chauffører og -vognmænd finde på at tage sagen i egen hånd. Allerede nu er gemytterne ved at koge over. 

Sådan lyder advarslen fra direktørerne for to taxiselskaber. Advarslen falder på dagen, hvor Københavns Byret indleder sager mod seks Uber-chauffører. 

- Hvis ikke myndighederne og politikerne snart griber ind over for Uber, bliver det meget svært for os i branchen at holde chaufførerne i ave. Chaufførerne er vrede. Faktisk så vrede, at vi må bruge meget tid på at holde gemytterne i ro, fortæller Thomas R.B. Petersen til Avisen.dk. Han er direktør for Taxi 4x27 Amager-Øbro. 

Han er bange for, at nogle chauffører vil gå til yderligheder. 

- Da der tidligere på måneden var en konference i Bella Centeret, Money20/20, var der nogle taxichauffører, der fysisk måtte holde andre chauffører tilbage, for at de ikke skulle gøre noget ved lygterne – eller det der er værre – på de Uber-biler, der kom og satte kunder af, fortæller Thomas R.B. Petersen.

Dom er ikke nok 

Selv om der måtte falde en dom mod de seks tiltalte Uber-chauffører snart, så er det langt fra givet, at politiet umiddelbart begynder at slå hårdere ned på Uber og dets chauffører. Eller at politikerne på Christansborg ændrer taxi-lovgivningen.

En dom imod Uber vil nemlig højst sandsynlig blive anket af selskabet, og dermed kan der gå mange måneder og måske et år, før der falder en endelig dom i Østre Landsret.  

Hverken chauffører eller vognmænd i den etablerede taxibranche er dog indstillet på passivt at vente på nye domme. Det fortæller Carsten Aastrup, som er direktør for selskabet 4x48 TaxiNord.

- Anker Uber dommene fra byretten, bliver vi nødt til at reagere, hvis ikke politikerne gør det. Vi kan ikke sidde på vores flade, mens rigtige mennesker mister indtægter.

- Chaufførerne er med god grund vrede efter at have vendt den anden kind til i de 17 måneder, som Uber har kørt i København, siger Carsten Aastrup, til Avisen.dk.

'Jeg frygter det værste' 

En enslydende melding kommer fra Thomas R.B. Petersen, som ud over at være direktør for Taxi 4x27 også er en af initiativtagerne til branche-netværket Dansk Taxi.

- Branchen kan ikke gå i halve og hele år og vente på, at der falder nye domme mod Uber-chaufførerne. Der skal ske noget nu, siger Thomas R.B. Petersen, og fortsætter:

- Vi vil lægge pres på myndighederne for at gribe mere ind over for Uber, og vi vil forsøge at presse politikerne med alle lovlige midler. Men vi kan jo ikke svare for hvad de, chaufførerne, der rammes direkte på pengepungen, vil gøre. Jeg frygter det værste. 

Han håber, at chaufførerne vil vise deres frustration på fredelig vis. 

- Jeg håber meget, at vi ikke kommer til at se situationer i Danmark som i Frankrig, hvor der har været voldsomme demonstrationer mod Uber med dækafbrændinger og en meget spændt stemning, siger Thomas R.B. Petersen.  

Læs Avisen.dk's dækning af Uber her