Administration 

Taxamanden: "Politikerne er på vild flugt tilbage til fortiden"

De politiske budskaber er gamle travere med en lidt nyere rytme, mener Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

MIN GODE ven og læremester i sprog, professor emeritus Peter Harms Larsen har en idé om, at kreativitet og kunstskabelse er et produkt af personlighed og modstand. Sjovt nok kan den påstand gå rent ind hos både konservative, liberalister og hos de rødeste marxister. I den ene ende af skalaen er modstand en ”lutring” – man bliver tvunget til at tage sig sammen, når man har noget at slås mod. I den anden ende er den tænkning, at al udvikling er resultatet af en kamp mellem den beroende magt og den nye befriende – klassekamp!

Jeg tænker på Peter, mens det ikke ligefrem kommer væltende ud med ideer. Jeg synes ellers, jeg kan få øje på modstanden lige nu. Sådan helt konkret, mens jeg skriver disse ord og sidder halvskævt ved skrivebordet med højre ben hævet på en omvendt papirkurv. Jeg har brækket anklen og fået tilkendt halvanden måned på noget, der økonomisk ligner vand og brød – sygedagpenge.

Er jeg blevet venstreorienteret af at møde menigmands levevilkår?

Tjaaaae!

MEN DET skyldes i givet fald OGSÅ, at politikerne er på vild flugt tilbage til et fortidigt samfundssyn, en hang il at putte sig privat-universet, dyrke nationalismen - og så det der stædige opgør med den røde fare, selv om faren for længst er forduftet.  En veninde af mig, Malene Trock Hempler, som er filosof og debattør, blev stoppet af en bekendt – en kendt dansk, borgerlig politiker med denne kommentar: ”Hvor er du dog blevet rød!”. Hun svarede – og du er blevet meget blå. "Du mener sort", sagde han (Manden har humor!).

Der er jo det sande i episoden, at værdierne skrider. Flytter sig som de hurtigst smeltende gletsjere, mens personerne næsten ikke kan følge med. For lidt siden var velfærdssamfundet et mål, en vision, en  guldmedalje i det politiske håndværk. I dag er velfærdssamfundet en overmodig omgang med vore ressourcer og noget, der skal skæres i og konkurrencestaten er Gud.

Selv er jeg ikke marxist og har aldrig været det. Jeg mener ikke, at staten skal eje produktionsmidlerne eller at kapitalismen skal smadres for at vi alle skal rykke sammen i kollektiver. I mit univers må man gerne være millionær, gå med høj hat og nyde det.

JEG MENER såmænd ”bare”, at kapitalismen skal holdes i ørerne og at vi skal tage vare på dem, der har det hårdest, lokalt, nationalt og globalt. Men jeg må nok konstatere, at danske værdier er i så hurtigt skred mod højre, at hvis man sætter sig i socialliberal lotusstilling om mandagen, holder på sine faste principper ugen igennem – så skulle der være en god chance for at være venstreorienteret inden weekenden er omme.

Er det så fordi det ultra-blå Danmark har fundet på noget nyt?

Overhovedet ikke.

”Danske arbejdere er for dyre”.  Gennem hele arbejderbevægelsens historie har det budskab lydt, at lønomkostningerne er for høje. Joachim B. ligner en potentiel nobelpristager i økonomi, når han optræder som de dovne danskeres revser – og gentager en gammel sang i en lidt nyere rytme. Men det er et genvalgs-show - ikke politisk innovation.

Joachim B er i det mindste en ret god gøgler.

Rigtigt pinligt bliver det, når mere trænede politikere tager synsvinkler op, som er så lagrede, at skimmelsvampen kan duftes gennem fladskærmen.

ET PAR uger efter landbrugsforliget, kom Venstres gruppeformand Søren Gade i et Berlingske-interview med en kommentar, som ikke lod nogen tvivl om, hvor højt oppe i Mester Jakel en spindoktors hånd kan komme.

” Bermudatrekanten – det vil sige området omkring Rådhuspladsen, Danmarks Radio og Frederiksberg – bekymrer sig sikkert ikke meget om fødevareklyngen …”

For det første siger manden noget vrøvl.

Den kulturelle ”Bermudatrekant” omfatter ikke geografi, men er den borgerlige konspirationstanke om det usynlige magtfællesskab mellem Politiken, DR og Gyldendal. Gade har været helt inde i bunden af pulterkammeret for at finde et udtryk for den røde fare. Spindoktorerne har ikke alene evnet at give gruppeformanden nogle vrøvlende replikker – de har også formået at finde en journalist, som ikke spørger ind til forståelsen af denne konspiratoriske tungetale.

For det andet er det godt nok modigt at bringe konspirationer om den kulturradikale Bermudatrekant på banen, når Venstre selv er hovedaktør i den miljøpolitiske ”gylletænketank” (Landbrug&Fødevarer, Venstre og den tungtvejende, borgerlige presse), hvis man nu skal være lige så lyrisk som Gade.  

Først gjorde Fogh grin med miljøforkæmperne i sin berømte landsmødetale i 2003: ” … Der er ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk der har fået det ringere som følge af regeringens miljøpolitik. Den eneste, der har fået det ringere, er nok Svend Auken … ”

Så sprang partiet selv på den grønne vogn, da det blev moderne.

OG NU gør man igen grin med ”speltsegmentet” for at få landbrugspolitikken ud af favnen på konkurrenterne fra Liberal Alliance.

Men måske er det største problem tidens politik, at der klynkes for meget af os spelt-gnaskende, vandløbsbeskyttende social-hippier.

Vi kunne jo i stedet gå ud og korte afstanden mellem holdning og handling – i indtil flere politikområder.

- Vi kunne gå sammen med og foran de folkeejede butikker, Irma og Coop, og gøre økologi og dyrevelfærd til en folkesag. Lad lortet ligge og køb kvaliteten! Kunderne bestemmer. Kødet bliver dyrere – men så kan vi med fordel spise noget mindre og spare CO2.

- Vi kunne gå ud og fejre 200-året for højskole- og friskoleskaberen, Christen Kold, ved at gøre noget ved det, som i 1800-tallet var en ren Venstre-sag:  Skabe nye friskoler, som er frigjort af karakterræs, elite-tænkning og latinskole-tankegang - vriste børneskolen ud af statsmagtens jern-favn.

- Vi kunne – ikke mindst i det velbjergede Danmark – 3-4-5-6-doble indsatsen for at flygtninge i Danmark kan mærke, at folkeopbakningen til jødernes flugt i 1943 ikke var en tilfældighed eller endnu værre – en efterrationalisering. Og Ungarns-hjælpen i 1956 ikke et koldkrigsshow. Inviter de fremmede. Mød dem. Og reager og protester med musik kunst og råbekor, når vi putter vore flygtende medmennesker i teltlejre i et af verdens lykkeligste og rigeste lande.

MANGE GODE sjæle ER i gang, men hvorfor dog ikke skabe massebevægelser i størrelser som dem, der skabte det demokratiske og sociale Danmark i de to foregående århundreder?

Venstres svigt overfor deres egne rødder, behøver vel ikke at gøre hele den danske nation historieløs?

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident

voksen person bliver vaccineret
Corona

Trods færre doser: Voksne ventes færdigvaccineret 27. juni

Sesilie Munk Stenderup, Kenneth Hansen og Louise Fredbo-Nielsen
Film og TV

Ny ekspert i Luksusfælden:

Kender alt til følelsen

Natasja Crone til premiere med sine to sønner, Noah og Samuel.
Kendte

Natasja Crones søn solgt

Trump vinker
Nyheder

Trump har forladt Det Hvide Hus for sidste gang

Læge tager mundskrab fra mand
Nyheder

Nu er der mest smitte blandt folk i 50'erne

Thomas Gravesen nærbillede.
Kendte

Fodboldikon sælger vild penthouselejlighed

Joe Exotic med en tiger
Nyheder

Trump viste ingen nåde:

Joe Exotic må blive i fængslet

Jack Ma på konference
Nyheder

Milliardær forsvandt

i månedsvis:

Nu er han dukket op

billede af en række smykker
Krimi

Er det dine smykker og ure?

Nyheder

100.000 færre doser vaccine til Danmark

Donald Trump på vej ind i Air Force One
Nyheder

 Trump kan starte nyt parti

En samling huse ved vandet
Nyheder

Så mange milliarder

købte danskerne bolig

for i 2020

soldater sidder foran kongressen i washington
Nyheder

12 soldater fjernet

fra Bidens indsættelse 

mand med mundbind jubler
Helt vildt

Pilot udskrevet 
efter 243 dages
corona-behandling

nicklas bendtner med solbriller og kæresten philine i baggrunden
Corona

Opsang fra

Mette Frederiksen

til ferieglade stjerner 

tiger og skægget mand i hawaiiskjorte
Kendte

Limousinen holder klar

ved fængslet: Vil Trump

benåde Tiger King? 

Krimi

Person påkørt

af tog ved Odense

Masser af forulykkede biler på en motorvej
Krimi

Kæmpe sammenstød:

130 biler involveret

sommerhus set fra oven
Livsstil

Leder du efter sommerhus?

Her er de billigste

i de dyreste områder

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Mette F.: Restriktioner

kan forlænges 

trine dyrholm ser tænksom ud
Film og TV

Nu løftes sløret:

Trine Dyrholm som

Margrethe den første

Nyheder

Kontakttallet falder til 0,6

- men B117 skaber usikkerhed

En baby i en badering
Livsstil

Her er de mest populære

NAVNE

Tre kister på rad og række
Corona

Dyster tid forude:

Snart har USA 500.000 døde

En kvinde dufter til en blomsterranke
Corona

Forsker:

Gå straks i isolation ved mistet lugtesans

Billede af blond kvinde med briller
Nyheder

Stephanie Lose er

Venstres nye næstformand

En person går på et gulvtæppe med jobcenter-logo
Nyheder

Coronakrisen giver

ny rekord

En pensionist får stukket en pind op i næsen
Corona

Resultaterne af det seneste

døgns lyntest

Helena Christensen med lange ben og stilletter
Kendte

Helena Christensen:

Mere sexet end nogensinde

En snehule indeni
Helt vildt

17-årig for vild i sneen:

Overlevede i hjemmelavet snehule

Et ældre par med kufferter kigger ud over en strand
Livsstil

Ny undersøgelse:

Pensionen er til os

og ikke til vores børn

En vegetarburger og pommesfritter på en tallerken
Mad og drikke

Laboratoriekød og falafler:

Her er de nye madtrends

Billede af en sur Trump
Corona

Kaos i USA

Trump: Ophæver indrejserestriktioner

Biden: Lukker dem ned igen

En basketballspiller på banen
Sport

Basketstjerne købte hus

til George Floyds efterladte

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf