Administration 

Taxamanden: Man kan lugte sig til menneskesynet i ældreplejen

Alle ældre, der ikke selv formår at lave maden, skal have god, NYLAVET mad – hver dag! skriver Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET VAR ikke en af de gladeste dage i mit liv her i weekenden, da jeg besøgte min gamle mor og far på deres bornholmske plejehjem – eller plejecenter, som det hedder i dag.  De er begge godt oppe i firserne og begge ramt af livets helt uundgåelige konsekvens – at det skal slutte en dag. Min far er tiltagende dement. Min mor er i finalen i et liv, der arbejdsmæssigt netop omfattede at være landmandshustru, sygeplejerske, afdelingssygeplejerske – og plejehjemsforstander for to, mindre, bornholmske plejehjem.

Kroppen er slidt og øjnene trætte,

Der er stor forskel på de plejehjem, jeg oplevede i min barndom. Virkeligheden i ældreplejen var helt anderledes 3-4 årtier tilbage.

Mange af min mors mandlige patienter kom på plejehjem alene af den grund, at konerne døde. Så måtte de derhen, hvor andre kunne servere maden. Der var ergoterapi og værksteder og fortælleaftener. Af og til blev min far, min søster og jeg tvangsudskrevet til at spise og synge og gå om juletræet sammen med ældre (min mor forbød os at sige gamle…). Der var liv i kludene, som man sagde.

Hjemmehjælpen og døgnplejen ændrede virkeligheden for de ældre. Naturligt nok, når mange ældre helst vil blive i deres egne omgivelser. Ikke mindst pensionistbespisningen forandrede virkeligheden.. Der, hvor min mor regerede, præsterede økonomaer og køkkenassistenter ikke alene at lave mad til de to plejehjem men også at kokkerere for de pensionister, der blev boende hjemme. Bageren kørte med brød, brugsen med købmandsvarer, posten med breve – og ”pensionistbespisningen” kørte ud med nylavet mad – hver dag.

Helt fint for de hjemmeboende – men langsomt og sikkert blev patienterne ældre og svagere på plejehjemmet.

Og siden videreudviklede det moderne samfund sig.

PÅ FORUNDERLIG vis blev omsorgen rationaliseret selv om rigdommen blev større. Og alle skulle lære at have respekt for den store BØHMAND, - væksten i den offentlige sektor. Kæmnere og kommunale assistenter blev erstattet af veluddannede akademikere og politik blev en karrierevej. Og den lokale økonoma på hvert plejehjem er blevet erstattet af super-effektive madfabrikker. Jævnligt ser vi disse billeder på Facebook af medisterpølse, grønlangkål og brunede dåsekartofler. Dagens ret som giver ubehag ved første øjekast. Ikke menuen, for selvfølgelig skal de ældre også have mad med udgangspunkt i deres egne traditioner.

Men synet af denne rationaliserede madkultur!

Og den blotte viden, at der er tale om fabriksmad, som ofte uddeles en gang om ugen. Ind i plastikbakker i køleskabet. Låne eller købe en mikrobølgeovn. Tre prik i foliet, ind i mikrobølgeovnen.

Velbekomme!

Og så ellers nyde bakkerne med den 1-2-3-4-5-6 – dage gamle mad. (Den løsning kan også tilvælges på mine forældres plejecenter af dem, der ikke vil eller ikke kan betale cirka 20 kroner mere pr. måltid.)

Det er langt ude.

Det er uanstændigt.

MEN SÅ var det, jeg fik jeg en nærmest paradisisk oplevelse på mine forældres plejecenter. (For en god ordens skyld: Mine forældre er IKKE formuende!)

Allerførst duften, der ramte mig, da de automatiske døre til plejecenteret åbnede sig.

En vidunderlig duft af hønsekødsuppe.

Jeg indrømmer, at jeg har et lettere hysterisk forholdt til dufte og lugte. Og jeg har det meget svært ved ”institutionslugte” – ikke mindst når de er skabt af lort forgængelighed. Men selvfølgelig har disse haller for afsked med livet har deres egne, uundgåeligt sorte sider.

Men hønsekødsuppen – enkel, krydret og autentisk som i min barndom, inden regnedrengene tog magten, og maden kom ud som plastikbakker fra madfabrikken …

Og den gode oplevelse er ikke slut.

Madleverandøren til de, der har valgt ham, er netop ikke leverandør – han er kok. En tidligere stjernekok, der er stået af racet og flyttede til klippeøen. Han har lejet sig ind i det nedlagte institutionskøkken på mine forældres plejecenter. Miraklet er sket. Maden bliver lavet tæt på, hvor de bor 24 timer af døgnet.

Først kører køkkenchefen forbi med en vogn fyldt med ny-smurt smørrebrød.

Så venter han tilbage med næste vogn. Jeg står på en af gangene- så langt fra, at kokken ikke kan genkende mig – men så tæt på, at jeg kan høre en kort dialog mellem ham og en af sosu’erne:

- Jeg hører, at fru Grunwald har meldt sig ud af madordningen, fordi hun ikke kan spise i øjeblikket. Hvordan går det hende egentlig?

HAN KENDER hende, som man kender mennesker i sit lokalsamfund. Det er min mor, han taler om, og jeg får en klump i halsen. Han taler muligvis også som ”købmand”. Han lever jo af at lave mad i og levere ”ud af huset” til andre ældre, arrangementer etc.  Han skal leve af det. Det under jeg ham. For jeg respekterer købmænd, der har respekt for deres kunder.

Han får sin briefing af sosu ”R”, som slås for den bedste hverdag til sine patienter trods de økonomiske forhold og vilkår i en af landets fattige kommuner. Og jeg giver dem begge et usynligt kram for at være meget andet og mere end den politiske kliché om behovet for de varme hænder”. Jeg gider snart ikke høre det begreb mere. Det er nedladende for et omsorgspersonale, som i den grad også bruger hjertet og hjernen.

De er først og fremmest empatiske, dygtige og professionelle mennesker, som intuitivt sætter omsorgen i centrum.

De er mine helte de næste, mange dage.

Statsministeren taler hele tiden om det samfund, ” … som vi skal give videre til vore børn … ”.

Og så har regeringen vist respekt for seniorlivet ved at give os en ældreminister. Stillingen er besat af hele Danmarks plejehjemsleder, Thyra Frank, som helt sikkert har hjertet på det rette sted.

Men hjertelighed og snak og teoretiske retningslinjer skaber ikke velfærd alene. Der skal konkrete minimumsstandarder og penge på bordet. Så kunne vi samtidigt slipper for mistanken om, at regeringens nye ministerium bare er en markedsføring af egen godhed.

Lad duften af et anstændigt menneskesyn brede sig på alle plejehjem og i alle ældreboliger. – Alle ældre, der ikke selv formår at lave maden, skal have god, NYLAVET mad – hver dag!

Basta!

Giv dog alle ældre de vilkår, som gjorde Thyra Frank landskendt!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Anette Støvelbæk og hendes serie-datter i kostumer. De ser meget overraskede ud,
Film og TV

Chok på Badehotellet

Billede af en bybus i København.
Krimi

Dommer får kritik:

Urimelig opførsel

mod buskontrollør

Støjberg og Pape i folketingssalen
Nyheder

Dagens afstemning:

Hvilken blå statsminister

peger du på?

Et Boeing MAX fly i luften
Rejser

737 MAX flyver

igen i Europa

Biler holder i vejsiden med sne overalt
Krimi

Bilister skøjter rundt

på vejene

Et fly i Beijings lufthavn
Corona

Kvinde idømt et års fængsel

for at skjule coronasymptomer

Et rundt knækbrødspakke og nogle knækbrød på en planke
Mad og drikke

IKEA advarer:

Spis ikke vores knækbrød

Inger Støjberg taler i en mikrofon
Nyheder

OVERBLIK:

Støjberg vildledte Folketinget

- fem centrale pointer

En smadret bil
Krimi

Voldsom ulykke:

Fører stak af og efterlod

kvæstede passagerer

En ung scroller på sin iPhone
Livsstil

Derfor skal du blande dig

i din teenagers økonomi

En død hval på en strand
Dyreliv

400 døde gråhvaler

foruroliger forskere

En ung mand tænder en smøg
Sundhed

Stadigt flere unge

skodder smøgerne

En mand kigger på sin smartphone
Krimi

Sådan undgår du hackere

på din smartphone 

Billede af en tom knagerække i en skole.
Nyheder

De yngste elever

kan måske komme

i skole igen

De fire hovedroller og instruktøren Thomas Vinterberg på den røde løber.
Film og TV

”Druk”-holdet

på druk-kursus

En laborant undersøger en prøve
Nyheder

Verden har rundet

100 millioner smittede

Portræt af Morten Ankerdal. Han kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Sådan fejrer tv-værten

sit kobberbryllup

Et butiks vindue med en seddel om at der er midlertidigt lukket
Nyheder

Dårligt nyt:

Ingen genåbning i

starten af februar

En computerskærm slået op på facebook og en hånd med en tændt smartphone i.
Nyheder

Pas på dette nye

svindelnummer

Billie Ellish fotograferet under en koncert med grønt og sort hår.
Kendte

Superstjerne: Slankepiller

fik mig til at tisse i sengen

Vendoverfladen over det stred, "Estonia" sank.
Nyheder

Journalister i retten for

at krænke gravfreden

Frank Hvam, Mia Lyhne og Casper Christensen til premiere på Klovn-film
Film og TV

Klovn vender tilbage

Ilustration af en corona virus. Det er en lyserød cirkel med små lyseblå gevækster på
Nyheder

Kontakttal stiger - britisk

variant er i vækst

stue i lejlighed med sort-hvidt stribet tæppe på gulvet
Helt vildt

Landets dyreste lejlighed

kan smadre rekorden:

32.000.000 kroner 

jørgen flindt under en paraply
Nyheder

Journalist og medieboss

er død 

skuespilleren og modellen Liz Hurley smiler
Kendte

Sønnen var fotograf:

55-årig stjerne

smider tøjet i sneen

politibil med påskriften politi
Krimi

Mor bortførte

9-årig pige 

Venstres Michael Aastrup Jensen taler i folketingssalen
Nyheder

V-ordfører erkender:

Dubai-tur var

også ferie

Mand testes med lyntest med podning i næsen
Nyheder

Nye tal:

Så effektiv

er lyntesten 

mand sover lur på sofa
Sundhed

Derfor kan en 
eftermiddagslur 
være god for dig

Inger Støjberg interviewes af pressen
Nyheder

Presser Støjberg:

Meld nu ud 

donald trump iført rødt slips knytter næven
Nyheder

Giver ikke op:

Trump åbner kontor

i Florida

døde mink på hylder
Nyheder

En typisk minkavler

får udbetalt over

11 millioner

Snedækket landsskab
Nyheder

Nu bliver det rigtig koldt:

Danmark i dybfryseren

Nyheder

Minkaftale på plads:

Kan koste 19 milliarder

Daniel Agger portræt
Kendte

”Falsk” Daniel Agger anholdt

Nyheder

Premierminister træder tilbage

Mikkel Kryger og Kanya Rørbech foran Lykkehjulet
Film og TV

Stor ændring i Lykkehjulet:

Folk bliver rasende

Rudy Giuliani på talerstolen
Nyheder

Trumps advokat:

Sagsøgt for 8 milliarder!

Hospitalsstue med læger
Nyheder

Over 2000 er nu døde med coronavirus i Danmark

Nyheder

EL-borgmester brændte

Løkke-dukke af: 

Undskyld!

billede af Magasins facade
Nyheder

Magasin er solgt
- 12.000 job i fare

billede af voksen flodhest med unge
Dyreliv

Flodheste truer natur

- nu skal de dø

billede af Keira Knightley
Kendte

Superstjerne: Slut med

sexscener med mænd

Trump forlader Air Force One
Nyheder

Trump hånes efter

ankomst til Florida

billede af Jens Rohde
Nyheder

Jens Rohde dropper Radikale Venstre

skærmdump af video
Corona

Se video: 300 festede - bøder for over 130.000 kroner

billede af politibetjent med armene over kors
Nyheder

I denne uge: Her er politiet ude med bødeblokken

billede af Trump og Fauci
Corona

Fauci forsøgte at forklare Trump: "Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej"

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

billede af person som ærgrer sig
Livsstil

Sådan undgår du, at familien slås om arven

billede af Joe Biden
Corona

Biden 
udelukker 
europæere

billedet af Bernie Sanders ved indsættelsesceremonien
Nyheder

Bernies vanter kan sikre millioner til velgørenhed

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

billede af Per Zeidler
Krimi

Ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl