Administration 

Taxamanden: Man kan lugte sig til menneskesynet i ældreplejen

Alle ældre, der ikke selv formår at lave maden, skal have god, NYLAVET mad – hver dag! skriver Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET VAR ikke en af de gladeste dage i mit liv her i weekenden, da jeg besøgte min gamle mor og far på deres bornholmske plejehjem – eller plejecenter, som det hedder i dag.  De er begge godt oppe i firserne og begge ramt af livets helt uundgåelige konsekvens – at det skal slutte en dag. Min far er tiltagende dement. Min mor er i finalen i et liv, der arbejdsmæssigt netop omfattede at være landmandshustru, sygeplejerske, afdelingssygeplejerske – og plejehjemsforstander for to, mindre, bornholmske plejehjem.

Kroppen er slidt og øjnene trætte,

Der er stor forskel på de plejehjem, jeg oplevede i min barndom. Virkeligheden i ældreplejen var helt anderledes 3-4 årtier tilbage.

Mange af min mors mandlige patienter kom på plejehjem alene af den grund, at konerne døde. Så måtte de derhen, hvor andre kunne servere maden. Der var ergoterapi og værksteder og fortælleaftener. Af og til blev min far, min søster og jeg tvangsudskrevet til at spise og synge og gå om juletræet sammen med ældre (min mor forbød os at sige gamle…). Der var liv i kludene, som man sagde.

Hjemmehjælpen og døgnplejen ændrede virkeligheden for de ældre. Naturligt nok, når mange ældre helst vil blive i deres egne omgivelser. Ikke mindst pensionistbespisningen forandrede virkeligheden.. Der, hvor min mor regerede, præsterede økonomaer og køkkenassistenter ikke alene at lave mad til de to plejehjem men også at kokkerere for de pensionister, der blev boende hjemme. Bageren kørte med brød, brugsen med købmandsvarer, posten med breve – og ”pensionistbespisningen” kørte ud med nylavet mad – hver dag.

Helt fint for de hjemmeboende – men langsomt og sikkert blev patienterne ældre og svagere på plejehjemmet.

Og siden videreudviklede det moderne samfund sig.

PÅ FORUNDERLIG vis blev omsorgen rationaliseret selv om rigdommen blev større. Og alle skulle lære at have respekt for den store BØHMAND, - væksten i den offentlige sektor. Kæmnere og kommunale assistenter blev erstattet af veluddannede akademikere og politik blev en karrierevej. Og den lokale økonoma på hvert plejehjem er blevet erstattet af super-effektive madfabrikker. Jævnligt ser vi disse billeder på Facebook af medisterpølse, grønlangkål og brunede dåsekartofler. Dagens ret som giver ubehag ved første øjekast. Ikke menuen, for selvfølgelig skal de ældre også have mad med udgangspunkt i deres egne traditioner.

Men synet af denne rationaliserede madkultur!

Og den blotte viden, at der er tale om fabriksmad, som ofte uddeles en gang om ugen. Ind i plastikbakker i køleskabet. Låne eller købe en mikrobølgeovn. Tre prik i foliet, ind i mikrobølgeovnen.

Velbekomme!

Og så ellers nyde bakkerne med den 1-2-3-4-5-6 – dage gamle mad. (Den løsning kan også tilvælges på mine forældres plejecenter af dem, der ikke vil eller ikke kan betale cirka 20 kroner mere pr. måltid.)

Det er langt ude.

Det er uanstændigt.

MEN SÅ var det, jeg fik jeg en nærmest paradisisk oplevelse på mine forældres plejecenter. (For en god ordens skyld: Mine forældre er IKKE formuende!)

Allerførst duften, der ramte mig, da de automatiske døre til plejecenteret åbnede sig.

En vidunderlig duft af hønsekødsuppe.

Jeg indrømmer, at jeg har et lettere hysterisk forholdt til dufte og lugte. Og jeg har det meget svært ved ”institutionslugte” – ikke mindst når de er skabt af lort forgængelighed. Men selvfølgelig har disse haller for afsked med livet har deres egne, uundgåeligt sorte sider.

Men hønsekødsuppen – enkel, krydret og autentisk som i min barndom, inden regnedrengene tog magten, og maden kom ud som plastikbakker fra madfabrikken …

Og den gode oplevelse er ikke slut.

Madleverandøren til de, der har valgt ham, er netop ikke leverandør – han er kok. En tidligere stjernekok, der er stået af racet og flyttede til klippeøen. Han har lejet sig ind i det nedlagte institutionskøkken på mine forældres plejecenter. Miraklet er sket. Maden bliver lavet tæt på, hvor de bor 24 timer af døgnet.

Først kører køkkenchefen forbi med en vogn fyldt med ny-smurt smørrebrød.

Så venter han tilbage med næste vogn. Jeg står på en af gangene- så langt fra, at kokken ikke kan genkende mig – men så tæt på, at jeg kan høre en kort dialog mellem ham og en af sosu’erne:

- Jeg hører, at fru Grunwald har meldt sig ud af madordningen, fordi hun ikke kan spise i øjeblikket. Hvordan går det hende egentlig?

HAN KENDER hende, som man kender mennesker i sit lokalsamfund. Det er min mor, han taler om, og jeg får en klump i halsen. Han taler muligvis også som ”købmand”. Han lever jo af at lave mad i og levere ”ud af huset” til andre ældre, arrangementer etc.  Han skal leve af det. Det under jeg ham. For jeg respekterer købmænd, der har respekt for deres kunder.

Han får sin briefing af sosu ”R”, som slås for den bedste hverdag til sine patienter trods de økonomiske forhold og vilkår i en af landets fattige kommuner. Og jeg giver dem begge et usynligt kram for at være meget andet og mere end den politiske kliché om behovet for de varme hænder”. Jeg gider snart ikke høre det begreb mere. Det er nedladende for et omsorgspersonale, som i den grad også bruger hjertet og hjernen.

De er først og fremmest empatiske, dygtige og professionelle mennesker, som intuitivt sætter omsorgen i centrum.

De er mine helte de næste, mange dage.

Statsministeren taler hele tiden om det samfund, ” … som vi skal give videre til vore børn … ”.

Og så har regeringen vist respekt for seniorlivet ved at give os en ældreminister. Stillingen er besat af hele Danmarks plejehjemsleder, Thyra Frank, som helt sikkert har hjertet på det rette sted.

Men hjertelighed og snak og teoretiske retningslinjer skaber ikke velfærd alene. Der skal konkrete minimumsstandarder og penge på bordet. Så kunne vi samtidigt slipper for mistanken om, at regeringens nye ministerium bare er en markedsføring af egen godhed.

Lad duften af et anstændigt menneskesyn brede sig på alle plejehjem og i alle ældreboliger. – Alle ældre, der ikke selv formår at lave maden, skal have god, NYLAVET mad – hver dag!

Basta!

Giv dog alle ældre de vilkår, som gjorde Thyra Frank landskendt!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sarkaya:

Opsiger alle

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

Nogle kvinder og mænd i et rum med EU-flag for enden af et bord
Corona

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet