Administration 

Taxamanden: Joachim B. er tilbage ved kapitalismen version 0.0

"Nu giver Joachim B. Olsen den som selvlært professor i liberalistisk økonomi med en forelæsning over hovedtemaet: Uligheden er skøn – den skaber vækst," skriver Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

JEG HAVDE truffet en aftale med mig selv om ikke at deltage i den lidt for smarte omtale af Liberal Alliances Joachim B. Olsen.

Mest fordi han er skide god til at tage røven på os. Mens den danske konge-disciplin, sarkasme, forsøger at gøre kuglestøderen til et dumt, latterligt muskelbundt (sjov nok i en nation med hundredtusindvis af sportsidioter, der er komplet ligeglade med deres heltes åndelige kapacitet….), selv om Olsen er en af tidens smarteste, selfmade politikere.

Han er gået fra at være en opportunistisk vittighed (skiftede fra at støtte Socialdemokratiet til at stille op for LA – på mindre end et år) – til at være en slags folkeeje hos især den liberalistiske ungdom, der elsker denne politiske wrestler, der åbent tør sige, at han brækker sig, når man taler om fattige i Danmark.

Og da nogle lømler sprængte hans postkasse i luften nytårsnat, sku’ de ha et par på kassen. Sådan! Så kan de lære det, kan de!

Joachim er ikke bange for folkets røst. Han er nemlig ikke rundet af nogen elite.

MEN DET var Joachim selv – og så en klarttænkende topchef i erhvervslivet, der fik mig til at bryde med dogmet om ikke at give Joachim mere reklame. For det sidste er han eminent til. Sådan en dansk Donald Trump uden penge og hentehår. Han gjorde sport til sin uddannelse og levevej i USA og Danmark i ni år. Han konkurrerede, spillede poker og dansede sig til kendis-toppen i dansk underholdnings-tv. Og så stillede han op i politik og blev valgt. En blød tidsel i tidsåndens drivhus.

Særdeles effektiv i selv-branding  – både i valget af medieplatforme og politisk retning.

Det med den klarttænkende topchef vender jeg tilbage til. For det er en helt anden historie, selv om emnet var det samme.

Jeg lyttede til en radiodebat mellem Joachim B. Olsen og Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører. Temaet er kompliceret: De otte rigeste i verden ejer lige så meget som de fattigste 3,6 milliarder af verdens befolkning. Men journalister kan det der med at gøre den komplicerede verden helt simpel. Så man tog altså en superliberalist og konfronterede ham med en af de få tilbageværende marxister i Folketinget. Og når man slipper en bulldog løs mod en mynde, kommer der sgu nok et eller andet spændende ud af det. Det tager ikke så langt tid at etablere et hundeslagsmål!

Ganske rigtigt – et slagsmål. Joachim besang kapitalisme og konkurrence og læste op fra din bibel om al den velstand det skaber, når bare man slipper kapitalismen fri af snærende, planøkonomiske bånd og blødsøden socialisme. Pernille Skipper så – lidet overraskende – kun udnyttelse og fornedrelse i horisonten.

JEG BLIVER lidt perfid nu – men jeg kan ikke dy mig: Joachim lød fuldstændig som var han lige hjemkommet fra et vækkelsesmøde med LA’s finansielle bagmand, stifteren af Saxo Bank, Lars Seir Christensen.

Alt har sin tid, står der i Bibelen (efter min mening en meget smuk passage i Prædikerens Bog). Joachim har haft sin sports-tid, så var der hans tv-tid, så kom tiden for hans valg til Folketinget – og nu giver Olsen den som selvlært professor i liberalistisk økonomi med en forelæsning over hovedtemaet: ULIGHEDEN ER SKØN – DEN SKABER VÆKST.

Lad være med, at han reelt lyder nedladende. Hans nordjyske charme tager noget af toppen. Men der er også noget uendeligt dukset og forudsigeligt over præsentationen, selv om Joachim selv synes, at han siger noget meget farligt.

Nej, det, der slår mig, er, at Joachim B. Olsen i virkeligheden er fortaler for en kapitalisme-tænkning, som tilhører fortiden. Det kan godt være, at manden elsker Uber, og hele den digitale disruption. Men hovedbudskabet er, at verden skal være taknemmelig overfor de riges resultater og lade dem bliver endnu rigere i fred.  Joachim B. Olsen forener sig med LA’s Joachim von And (Saxo-manden).

I den virkelige, digitale verden taler man hele tiden om de nye versioner vers. 1.0, vers 1.1, vers. 1,2, vers 2.0.

JOACHIM B. er tilbage ved Adam Smith og den frie konkurrence, ligesom kommunisterne ukritisk ville gøre Karl Marx tanker til en samfundsmodel – præcist i år for hundrede år siden, da det dengang nye industrisamfund eksploderede i vækst, magt – og krig. To dræbende verdenskrige på godt 30 år.

Olsen er tilbage ved kapitalismens version 0.0.

Det kunne have være det verdens-økonomiske forum i Davos, der satte gang i mine erkendelse. Verdens mest magtfulde mænd og kvinder (mest mænd!) talte i år om problemerne i den tiltagende ulighed.

Det var det ikke!

Det kunne være danske toperhvervsfolk, der for kort tid siden udtalte sig  mod en sænkning af topskatten.

Det var det ikke!

DET KUNNE være den uhyggelige oplysning om de otte rigeste, der ejer mere end de 3,5 milliarder. En ulighed, der giver mig fysisk kvalme og har gjort selv paven til antikapitalist.

Det var det ikke!

Det var en hyggelig køretur en meget tidlig morgenstund med en højtstående erhvervsmand i Danmark. Ikke at virksomheden er blandt de største. Men med milliard-omsætning, milliard-egenkapital og verdens stærkeste på sit felt. – Og i øvrigt amerikansk ejet i dag.

Han fortalte mig om et tæt, bevidst samarbejde mellem ejere og medarbejdere efter devisen: Hvis I kan øge produktiviteten med xx procent, så vil jeg kæmpe for, at vi beholder de afgørende arbejdspladser i Danmark. Sådan har indsatsen stået på år efter år. Vi har succes, vi arbejder i en total, global virkelighed – og vi er stolte i fællesskab.

Jeg er liberal socialist, så jeg er er ret vild med den slags aftaler, der gør medarbejdere til medejere af fremtiden.

Jeg spurgte erhvervsmanden, hvad han så frygtede mest i de her omvæltningstider i Danmark og verden.

- Men et ord, så må det være min bekymring for uligheden. Jeg er bekymret for, at forskellen på de rigeste og de fattigste. Det kan give modsætninger og omvæltninger, som bliver bomber under den nye verden.

JEG LYTTEDE til hans eftertænksomhed om kapitalismen i den nye verden om ”elitens” og mediernes medansvar for at have glemt globaliseringens ofre. Om den snigende nationalisme og ”væren-sig-selv-nok. Turen sluttede for hurtigt, og jeg sagde pænt farvel og tænkte mit.

Joachim B. Olsen er ikke bare en politisk stjerne.

Han er et liberalistisk stjerneskud, mens erhvervslivet arbejder på kapitalismens version 2.0.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Jakob Ellemann bekymret.
Nyheder

Mareridts-måling:

Dårligste opbakning

nogensinde

Krimi

Mand ramt af skud

Donald Trump taler foran Det Hvide Hus
Nyheder

Trump overvejer at benåde 100 på sin sidste dag

Istapper på gren.
Corona

Nøgne vinterbadere knaldet af politiet

Indgang til retten i aarhus
Krimi

Konen tog ham på fersk gerning:

Misbrugte steddatteren

Præsentation af nyt højhastighedstog.
Rejser

Fra Aarhus til København på en halv time? Det kan nyt tog klare

Lars Mikkelsen med pris
Underholdning

Lars Mikkelsen overrasker:

Indtager Badehotellet

Samsung-arvingen Jay Y. Lee iført mundbind
Nyheder

Samsung-arving skal i fængsel

kvinde ligger i fosterstilling i seng
Sundhed

Mandagen fra helvede:
Derfor er du mere
trist i dag

Demonstranter i Kongressen.
Nyheder

USA's Kongres lukket ned på grund af trussel

ballon der forestiller Donald Trump som baby
Nyheder

Nu går Baby-Trump

også på pension

sort porsche kører på vej
Krimi

Vanvidsbilist i Porsche 
fik snuppet kørekortet 
på stedet

tøj i vaskemaskine
Livsstil

Sådan slider du

mindre på dit tøj

Venstres formand Jakob Ellemann Jensen i jakke og slips
Nyheder

Venstre i historisk

dårlig måling

Gul bygning med rødt tag set udefra
Krimi

Ung kvinde døde i

badekar - ansat på

bosted anklaget

Trumptilhængere med flag inde i kongressen
Helt vildt

Nye chokerende

optagelser fra

stormløbet i USA

boligopslag på væg
Nyheder

Usædvanligt år:

Salgstiderne er

raslet ned 
 

bil i brand
Krimi

Område hærget

af bilbrande 

fly og kontroltårn i chicagos internationale lufthavn
Nyheder

Corona-angst mand

boede tre måneder

i lufthavn

vagtfolk patruljerer foran kongresbygningen i Pennsylvania
Nyheder

Trump-protester

fes ud i sandet

billede af jens gaardbo
Kendte

Jens Gaardbo

skal skilles

gruppe af Proud Boys foran kongressen
Nyheder

Avis: Proud Boys tog Trumps ord som signal før stormløb

billede af Nick Hækkerup
Nyheder

Regeringen vil indføre

corona-straf

billede af den nedbrændte hytte
Krimi

Norsk tragedie: Alle fem savnede bekræftet døde

billede af Michael Tesch
Kendte

Melodi grand prix-vinder kørt ned: - Jeg var ubeskriveligt heldig

Phil Spector
Kendte

Den drabsdømte hitmager

Phil Spector er død

billede af mikkel og lea kessler
Kendte

Kessler: - Vi er ikke smittet

med sydafrikansk variant

billede af ejendom i landlig idyl
Nyheder

Danmark anno 2021:

Her kan du ikke

låne til et hus

Et grafisk billede af et coronavirus.
Corona

Frygtet engelsk variant

i omløb på plejehjem

En dukke af Albert Einstein der rækker en finger i vejret.
Nyheder

Danskerne opfinder

som aldrig før

Skøndhedsdronningen ligger i hospitalsseng.
Nyheder

Skønhedsdronning

mistede al huden

Det der ligner hovedgaden i den lille landsby med en række gamle rækkehuse
Helt vildt

Ugens tilbud:

Hel landsby sælges

Amalie Dollerrup og hendes mand Andreas Jebro til en prisuddeling.
Underholdning

Badehotellet-stjerne:

Manden tjekker ind

lys er tændt i mørket
Nyheder

To personer fundet omkommet efter hyttebrand i Norge

Kong Harald og dronning Sonja
Underholdning

30 år på tronen:

Kærligt kongepar 

En mand for foretaget en coronatest i halsen med en lang vatpind
Nyheder

Undersøger alle positive

prøver for mutationer

En stor gruppe personer er samlet til en fest på et dansegulv
Krimi

Politiet lukker endnu

en ulovlig fest

Christiane Schaumburg-Müller i Vild med dans-studiet
Kendte

Vild med dans-vært afslører:

Jeg er ordblind

Politibil med udrykning
Krimi

Mulig bilbombe:

Borgere er evakueret

Illustration af bitcoins.
Nyheder

Skattejagt på losseplads:

Leder efter 1,6 milliarder

Beholdere med coronaprøver
Nyheder

Ny virusvariant fundet i Danmark

Lottokupon
Nyheder

Vandt en million i Lotto:

Fik pizza galt i halsen

Snedækket landskab
Nyheder

Kulderekord: Laveste temperatur i tre år

To brandmænd ved en brandbil
Krimi

Fire børn frygtes omkommet

efter hyttebrand i Norge.

Indgang til retten i Glostrup
Krimi

Smuglede 310 kilo hash til Danmark

Billede af middelaldrende herre i jakkesæt
Nyheder

Her er Merkels afløser

En fantomtegning af en mørkhåret mand
Helt vildt

Mand kaprer fly

hopper ud med faldskærm

og forsvinder sporløst

To sørgende mennesker på en kirkegård
Corona

Pandemien ude af kontrol:

Rekordhøj fart på dødstallet

To fedladne mennesker kigger ind i kameraet
Krimi

Kvik servitrice

redder dreng fra

voldelige forældre

En krøllet t-shirt
Livsstil

Genialt:

Sådan slipper du

for at stryge dit tøj

Billede af Oh Land
Kendte

Oh Land:

X Factor er jo ikke virkeligheden

Trump går forbi honnørhilsende soldater
Nyheder

Trump planlægger storslået

afsked lige før Biden-indsættelse

billede af Armie Hammer
Kendte

Stjerne beskyldes

for kannibalisme:

- Jeg vil æde dig

Indiske sundhedsmedarbejdere
Corona

Indien vil vaccinere

300 millioner inden sommer

Sammenkopieret billede af Anne-Elisabeth Hagen og ægteparrets hus
Krimi

Hagen-sagen:
Håndværkere

kan have set noget

Janus Nabil Bakrawi ses sammen med Karina Frimodt
Kendte

Kvinde til kendt dansker:

- Du taler godt dansk

Richard Ragnvald optræder
Kendte

Når coronaen letter:

Richard Ragnvald

vil feste med fruen

billede af fartmåleren med Audien i baggrunden
Krimi

Drønede gennem landsby med 140 km/t i fars Audi

euro-sedler set tæt på
Nyheder

Regering trækker sig efter skandale

- flere er ruineret

billede af udrykningslyset på en politibil
Krimi

Kærestepar søges
i voldtægtssag

billede inde fra kongresbygningen som viser demonstranter
Nyheder

Anklager: Uromagere i Kongressen ville fange og dræbe politikere

hånd med handske holder glas med vaccine
Corona

Stor international

undersøgelse: Så mange

vil lade sig vaccinere

forreste del af en tandembus hænger og dingler ud over en bro i New York
Krimi

Vild ulykke i New York:

Bus styrtede 15 meter

ned

Venstre-politikeren Søren Gade med jakke og blåt slips
Nyheder

Gade støtter Støjberg:

Havde ikke stemt

for rigsret

trafiklys i byen
Nyheder

Hvad betyder gult lys?

Mange danskere

ved det ikke

mand med ansigtsmaling og horn i panden
Krimi

Stormede kongressen:
Nu vil han benådes

af Trump

jan magsnussen og konen Louise poserer for kameraet
Kendte

Dansk racerstjerne

er blevet far: Barnet

havde også fart på 

Mand kører på cykel i frostvejr
Nyheder

Sådan holder du dig

varm i kulden

frost på grene på træ
Nyheder

Bidende kold weekend:

Minus 12 grader

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung spøgelsesbilist

i kritisk tilstand

fire glas med coronavaccine på bord med gul baggrund
Corona

Sådan beskytter

vaccinerne

En mand set bagfra står og kigger på tegningen der er bag en glasmontre
Nyheder

Tegning solgt for

20 millioner kroner

Kongens bil fotograferet under angrebet med demonstranter omkring.
Kongelige

Konge angrebet

af demonstranter

en hospitalsbakke med vacciner i sprøjter
Nyheder

13 syge og ældre er

døde efter coronavaccine

En gammel hvid varevogn parkeret alene på en parkeringsplads med visne træer omkring.
Krimi

Narkolager opdaget

i gammel varevogn

Nyheder

Berlusconi er indlagt

med hjerteproblemer

Siegfried og roy på den røde løber. Billedet er taget i 2012.
Nyheder

Stjerne-tryllekunstner

er død

En politibetjent set fra ryggen
Krimi

Politibetjent anholdt

for rufferi

Politiet tjekker noget på jorden
Krimi

Hundelufter overlever skudangreb

i Bagsværd

En killing under et tæppe kigger ud
Dyreliv

Vi anskaffer os

katte som aldrig før