Administration 

Taxamanden: "DR er slappere end Bertels fugtige nedskæringsdrømme"

Jeg kan ikke være den eneste lytter i Danmark, som i djævelske øjeblikke savner en anarkist, der løber gennem studiet og skriger ord, som jeg end ikke vil nævne i denne blog

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Der er lagt op til krig om det elektroniske mediemarked de næste år. Debatten er præget uendelig meget af markedskampen mellem de private medier og public service medierne. De private mediehuse med udgangspunkt i dagbladene ønsker at reducere public service – især de offentligt finansierede medier i DR.

TV er oftest hovedemnet i mediekrigen.

Men et andet – radioen – er den afgørende faktor i Taxamandens medieforbrug. Den passion deler jeg ugentligt med mere end 4 millioner danskere.

Moderne radio skabes i såkaldte formater. Siden 1980’erne, hvor DR’s totale monopol blev brudt, har formattænkningen været styrende – også i public service. Det var slut med at blande alle mulige målgrupper sammen på de samme frekvenser.

Formattænkning er og bliver kommerciel i sit DNA. Den udspringer først og fremmest af medietænkningen på det gigantiske amerikanske marked. Det handler om at ramme en målgruppe med det rette format, der kan give mange lyttere i målgruppen. I musikradioer handler det om at spille den musik, lytterne kan lide. I taleradioen om at tage de emner op og finde de studieværter, som har de mulige lytteres gunst.

Og så skærer man det fra, som ikke helliger hensigten. Ingen Jazz på P3. Ingen ”house” på P4. Ingen Karl Smart DJ på P2. Ingen ungdom på P1.

Selv om licensmedierne ikke er skabt til at lave kommerciel succes (de får jo midlerne båret ind på paller uanset, om lyttertallene er gode eller ej…), gælder formateringshåndværktøjet også i public service. For medielicensen er jo i realiteten en tvangsskat for alle danskere. Og når man yder vil man gerne nyde.

Alle betaler – ergo skal alle også have noget ud af den.

Det kræver en balanceakt af de store for ikke mindst DR: Vi skal være originale nok for at fortjene licensen. Men vi skal også have markedssucces for at fastholde betalingsviljen.

Det paradoks kræver knivskarp styring af kvalitet og fornyelse.

Som fagmand på radio og public service – og som lytter op imod 12 timer dagligt mærker jeg, at noget skrider.

Man kan mærke, at DR har et problem, som ligner dansk politik generelt: Man samler sig, der hvor vælgerne/lytterne er flest – på midten. I politik er udlændinge-politikken det værste eksempel. Man skal have tykkere og tykkere glas i brillerne for at få øje på forskellene mellem regeringen og støttepartierne – og socialdemokraterne. Mindre fokus på de værdimæssige forskelle – mere fokus på, hvad folkestemningen kræver.

I radiouniverset går de stereotype genrer igen på tværs af kanaler og formater, og det gør originaliteten mindre. Når forskellene bliver mindre, indskrænker det den reelle valgfrihed – som var det i et supermarked: Et gigantudbud af chokoladekiks giver ikke nødvendigvis forskellige smagsoplevelser.

Der er masser af chokolade i radioen for tiden.

Tidens stikord er TALKSHOW – til tider over hele linjen. Journalisterne er værter i ordets oprindelige betydning.

- Jeg kan se du er derude bag glasruden. Du har travlt. Kom indenfor. Sæt dig ned. Vil du ha’ en kop kaffe? Jeg har lige et bånd, jeg skal spille for dig.

Selvfølgelig er der forskel på musikradioer og taleradioer. Og der er forskel på sproget, der tales til teenagere og sølvræve. Men hygge er DR-standard.  uanset om der er tale om P1 Morgen eller Mads og Monopolet. Lidt frækkere på Godmorgen P3. Lidt mere kramme-mentalitet på P4 Morgen, hvor man undertiden oplever, at ”kærlighedsforholdet” mellem værterne er vigtigere end relationen til lytterne.

Selv er jeg storforbruger af P1 Eftermiddag – kanalens kultur-talkshow, selv om show-ordet ikke bruges i kanalens univers. Også her er værterne generelt professionelt blandt de dygtige. Men der er masser af generelle DR-stereotypier – primært hyggen. ” …  Kom indenfor. Sæt dig ned …”  

En slags national modgift til en verden, der er komplet på røven. Det sidste mærker man godt nok ikke meget til. Værterne i P1 eftermiddag er intelligent elskværdige. Men når de parrer sig med tidens eskapistiske tendens til HYGGE, nærmer det sig mætheds-grænsen. Og efter mætheden følger kvalmen….

Jeg kan ikke være den eneste lytter i Danmark, som i djævelske øjeblikke savner en anarkist, der løber gennem studiet og skriger ord, som jeg end ikke vil nævne i denne blog.

Når formaterne og genrerne flyder ud i stereotypier, kommer kanalredaktørerne for alvor i vanskeligheder. Selv når der loves fornyelser, skal man være radiofonisk filatelist for at høre forskellene. Mads og Monopolet er et glimrende underholdningsprogram. Men det ændrer jo ikke ved P4’s status som den sublimerede hygge-kanal at flytte programmet hertil fra P3. Flere lyttere, mange flere. Der er skruet op for det, der i forvejen er masser af.

P4 har i det nye år skabt programmet ”Diva og Dario” med radioveteranerne Dennis Johannesson og Julie Bundgaard. Julie ved jeg kan have en replik som et barberblad.

Jeg lyttede til programmets førsteudgave, der blev markedsført som ”… et radiotalkshow med både sjov og alvor ...,” der ” …  tager revolverjournalistikken til nye højder …”

Og så skal gæsten dreje på en tromlerevolver – og BANG får han eller hun et farligt spørgsmål.

Et vildskud med løst krudt!

Programmet var – HYGGELIGT! Men for at blive i det kommercielle univers, som P4 har så svært ved at adskille sig fra: ”Løftet” var uden mening – det blev ikke overholdt. Eller også var programerklæringen holdt i det ironisk-sarkastiske sprog, som stammer fra 80’erne og 90’erne.

Var pressemeddelelsen om det nye program en slags satire i sig selv?

Og apropos den genre – der kunne profilere en anden kanal: Hvor er den P3-satire, som – i mere end et halvt århundrede har været en del af kanalens eksistensberettigelse?

Positionen er i den grad overtaget af Den Korte Radioavis på talekanalen Radio24syv.

Tæskeholdet og De Sorte Spejdere er døde. Men Kirsten Birgit lever, selv om hun påstås død og i hvert fald er ude af æteren fra nytår.

Det er godt nok et eftermæle, der vil noget. Og Radio 24syvs bedste markedsførings- og programgreb i kanalens levetid.

Hvis hun levede - og HVIS hun havde skrevet dette blogindlæg, kunne slutordene være skrevet nogenlunde sådan:

” …Jamen Herre Jemini. Jeg havde sgu ikke troet, at de der røde lejesvende i DR skulle ende med en programpolitik, der er slappere end Bertels fugtige nedskærings-drømme. Enten er de flagellanter eller også udviser de selvmords-tendenser på Statsradiofoniens vegne …”

Det kan selvfølgelig ikke passe, mener den radiomaniske Taxamand og citerer fruen selv: ”Det er jo helt hen i vejret...” 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Gitte Seeberg
Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser