Tag dig i agt for myter omkring corona

Corona
Gurgl din hals med saltvand og eddike, lyder et af de falske råd mod corona. (Foto: Scanpix)

Nettet og de sociale medier florerer med gode råd , oplysninger og ideer til at kurere Covid-19, men det meste er sludder.

Det er en historisk tid, vi lever i. Pandemien florerer over hele verden og fra det massive informationssamfund, vi alle lever i, skorter det ikke med gode råd fra lægfolk, som ikke skal sammenlignes med eksperter.

Det er vigtigt, at man altid lytter til de officielle råd og vejledninger, selv om det kan være fristende, at afprøve de gode råd fra venner, bekendte og fremmede på nettet.

Her er nogle myter omkring corona, som har været ret hårdnakkede den seneste tid:

Foto: Scanpix

C-vitamin hjælper (ikke)

Vitamin C er ikke skadeligt, tværtimod. Det hjælper mange med at komme igennem en lang vinter og har såvidt vides også en positiv effekt på ens immunforsvar. Seneste studier har også vist en positiv effekt mod almindelige forkølelser, hvis man indtager 200 mg. af C-vitamin dagligt. Så langt, så godt, MEN, der er ingen beviser for, at det kan forhindre en i at få corona. Og flere, inklusive en ugleset dansk forsker, har foreslået overdrevne store doser for at stå imod denne smitte. Det skal man ikke eksperimentere med – alt for meget C-vitamin kan være direkte skadeligt for en.

Foto: Scanpix

Ipren hjælper (heller ikke)

De seneste dage har der været rigtig mange skriverier om, at det smertestillende og anti-inflammatoriske iboprofen (som bl.a. kendes under navnet Ipren) skulle være en mirakelkur med corona.

Det er det ikke. Tværtimod. Frankrigs sundhedsminister Olivier Veran har direkte advaret mod at indtage større doser af det, når man har corona, da det kunne gøre lidelsen meget værre.

Og doktor Charlotte Warren-Gash fra London maner til besindelse mod at indtage for meget ibuprofen, når man er ældre – især hvis man her andre sygdomme. At Ipren, Panodil og andre håndkøbspræparater kan tage noget af det værste af smerten, er velkendt, men overdrevet indtag er altid af det onde.

Gurgl din hals med saltvand

Når man gurgler sin hals med lunkent saltvand og eddike, så dræber man corona-virus inden det når ned i lungerne... eller også gør det ikke. Japanske læger havde ifølge hårdnakkede rygter på Facebook anbefalet dette trick. Tricket er fint, hvis man har en øm hals, men der er ingen evidens for, at det skulle have nogen som helst indvirkning på virus og slet ikke corona-virus.

Foto: Scanpix

Mænd får oftere corona

Der er hverken beviser på, at mænd eller nogen specielle racer/etniske grupper skulle have forhøjet risiko for at blive smittet. I begyndelsen af epidemien i Kina, var der rigtig nok flere smittede mænd end kvinder, men det har siden hen udlignet sig. 

Dog er der ingen tvivl om, at unge under 16 år ofte har meget få lidelser eller symptomer, når de bliver ramt.

Foto: Scanpix

Hjemme-test

Og så skal man holde sig fra de hjemme-test, som også tilbydes hist og pist på nettet. De har ingen – og i værste fald – kun skadelig effekt.