Tæsk til region: Krævede erstatning tilbage fra patienter efter fejlbehandling

Højesteret har netop slået fast, at regionerne ikke kan kræve patienterstatning tilbagebetalt. Det kan komme mange patienter til gode, vurderer både advokat og klient.
Region Syddanmark havde krævet al patienterstatning tilbagebetalt fra to patienter. Men nu har begge patienter vundet over regionen i Højesteret. Personen på billedet har ikke noget med sagerne at gøre.
Region Syddanmark havde krævet al patienterstatning tilbagebetalt fra to patienter. Men nu har begge patienter vundet over regionen i Højesteret. Personen på billedet har ikke noget med sagerne at gøre. Foto: Scanpix, Bent Midstrup

For første gang har Højesteret taget stilling til, om patienter kan tvinges til at tilbagebetale erstatning, de tidligere er blevet tildelt fra Patienterstatningen efter fejlbehandling.

Og det kan de ikke.

Det fastslår en helt ny principiel dom torsdag, der er ført på vegne af to patienter mod Region Syddanmark, der havde krævet al patienterstatning tilbagebetalt. 

I alle tidligere domme er både by- og landsretterne ellers nået frem til, at patienterne skal betale al erstatning tilbage. 

Den ene af de to sager er ført af Britha Bunk, der er advokat ved ErstatningsAdvokater. Hun er meget tilfreds med udfaldet af dommen.

- Vi er så glade. Det bedste ved dommen er, at det nu er lykkedes for den lille mand eller kvinde at få tilsidesat to administrative myndigheder og to instanser ved domstolene. Det er ikke hverdagskost, siger hun til Avisen.dk.

Hun fortæller, at hendes klient hæfter sig ved, at det lykkedes at få vendt uretfærdighed til retfærdighed. Og det betyder meget for klientens retsfølelse, at dommene nu kommer så mange mennesker til gode.

Får betydning for flere

Dommen får betydning for mange, da den er principiel.

Og det glæder også advokat Karsten Høj, der er partner i Elmer Advokater, hvor man behandler mange sager med tilbagebetalingskrav på op til mere end tre millioner kroner.

Han er både formand for Foreningen for Erstatnings- og Forsikringsret (FEF) og Danske Advokaters fagudvalg for erstatning og forsikring.

- Der er helt sikkert også patienter, der allerede har betalt penge tilbage, som de nu med de her to domme ikke skulle have betalt tilbage, så regionerne må gøre op med sig selv, om de vil sende pengene tilbage, siger han. 

Gav bagslag at klage

Begge sager drejer sig om patienter, der i henholdsvis 2011 og 2013 blev tilkendt erstatning, fordi det blev vurderet i Patienterstatningen, at de ikke havde fået den rette behandling i sundhedsvæsenet. 

Men i begge tilfælde har patienterne på et tidspunkt valgt at påklage afgørelserne om yderligere erstatning.

Det har betydet, at klagerne er røget videre til Patientskadeankenævnet. Her er afgørelserne blevet ændret, så man pludselig vurderede, at patienterne slet ikke var berettiget til nogen som helst erstatning. 

Og på den baggrund har Region Syd krævet al erstatning tilbage.  

Nyt lovforslag

Folketinget behandler lige nu et lovforslag, der handler om, hvorvidt man kan frede udbetalte erstatninger efter afgørelser, der ikke har været klaget over.

Men Højesteret siger nu, at hvis ikke der har været klaget over en tidligere afgørelse, skal man ikke tilbagebetale penge. Derfor må man nødvendigvis se på lovforslaget i lyset af torsdagens højesteretdomme, mener Karsten Høj.

Når lovforslaget er så afgørende, handler det om, at patienter fremover skal turde at klage over afgørelser, der tilkender dem erstatning, påpeger han.

- Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, hvis patienten risikerer at miste sin erstatning, hvis patienten klager, uden at regionen har klaget, siger Karsten Høj.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.