Syv tips: Sådan falder du ind i et ungt team

Hvis du er på arbejdspladsens oldboys-hold, så læs med her. (Foto: Colourbox)

Det kan give gnidninger, når ældre medarbejdere skal indgå i unge teams. Men her er der syv råd, der løser udfordringerne.

Det kan være svært at være den eneste ældre medarbejder på en arbejdsplads, hvor alle andre er unge.

Hvis du er en af de ædre og erfarne medarbejdere, som gerne vil undgå gnidninger med dine yngre kollegaer, så læs disse syv råd.

  1. Opfør dig alderssvarende: Nej, du skal ikke være ung med de unge, selvom du arbejder sammen med folk, der er yngre end dig. Du behøves ikke rende i byen med dine kollegaer eller arbejde til sent på aftenen. Lad i stedet dit arbejde tale for sig selv, da du jo er ansat på grund af din ekspertise.
  2. Lad være med at isolere dig: I dagligdagen er det dog vigtigt, at du ikke isolerer dig og bliver 'den gamle'. Bland dig i diskussionerne og deltag i nogle af de sociale arrangementer.
  3. Vær effektiv: I de unge og smarte teams er der en tendens til, at arbejde og fritid smelter sammen. Denne arbejdsgang er ikke så hensigtsmæssig for ældre medarbejdere, som skal hjem til familien. Sørg derfor for at udnytte arbejdstiden effektivt, så du kan gå til tiden. Du kan trække på din ekspertise, når du skal arbejde hurtigt.
  4. Vær åben om dine behov: Det er vigtigt at fortælle om dine ønsker og forventninger, så dine arbejdstider kan planlægges og ikke forhindrer færdiggørelsen af et projekt.
  5. Del ud af din viden: Dine unge kollegaer kan lære meget af dig, for du har jo gennem mange år opbygget en stor viden inden for det pågældende felt. Derfor kan du roligt øse ud af din visdom.
  6. Hav respekt for de unge: Selvom du er ældre og mere erfaren, så skal du stadig vise dine unge kollegaer respekt. Prøv at se tingene fra deres synsvinkel og husk på, hvad du selv tænkte, da du var uprøvet.
  7. Fokuser på opgaverne: Du er ansat til at løse opgaver, og så længe du gør det, så kan det ikke gå helt galt, selvom de er på oldboys-holdet.