Sygeplejersker i opråb: Vi mangler kollegaer til nødberedskab
Både SF og Enhedslisten kalder nu sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd. Det sker efter at det har vist sig, at der på mange afdelinger ikke er fastansatte sygeplejersker nok til, at der kan opretholdes et nødberedskab i tilfælde af en konflikt. Foto: Claus Fisker/Scanpix
Dansk Sygeplejeråd advarer om, at der ikke er sygeplejersker nok til at bemande nødberedskab i storkonflikt.

På mange af de danske hospitaler er bemandingen af sygeplejersker så lav, at et nødberedskab ikke ville kunne fungere.

DR Nyheder har gennemgået lockouttruede hospitaler i fire ud af landets fem regioner.

Og ifølge Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, kan den nuværende vagtplan kun holde, fordi hospitaler i stort omfang bruger vikarbureauer og timelønnede sygeplejerske.

Og i et eventuelt nødberedskab må kun fastansatte sygeplejerske indgå.

- Lockouten har vist, at når man skal stille et nødberedskab, der på papiret bare skal kunne undgå livstruende situationer, så kan vi faktisk end ikke stille den bemanding med fastansatte sygeplejersker, siger Grethe Christensen til DR Nyheder.

Tv-stationen skriver, at på landsplan har 49,25 procent af de lockoutvarslede afdelinger anmodet om at blive friholdt.

I Aarhus forventer sygeplejerskerne ifølge DR Nyheder, at Danske Regioner kommer alle friholdelserne i møde. På Aarhus Universitetshospital har knap syv ud af ti lockoutede afsnit bedt om friholdelse.

- På mange afdelinger hænger driften ganske enkelt ikke sammen uden at drive rovdrift på medarbejderne med overarbejde, medarbejder eller timelønnede vikarer, siger Anja Laursen, den lokale kredsformand for Dansk Sygeplejeråd.

Situationen har fået Kirsten Normann Andersen, SF's sundhedsordfører, til at kalde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd.

Det samme har Enhedslisten, oplyser sundhedsordfører Stine Brix på Twitter.

/ritzau/