Sygeplejersker hjælper hjemløse med psykiske problemer
Det er nødvendigt med opsøgende arbejde, hvis de psykisk sårbare hjemløse skal have hjælp, lyder det fra en afdelingssygeplejerske. Arkivfoto: Nils Meilvang/Scanpix
På tre år har et team af opsøgende sygeplejersker og en psykiater hjulpet 271 københavnske hjemløse med psykiske problemer i behandling.

Når man ikke har et sted at sove og mangler penge til mad, kan det være svært at søge hjælp til sine psykiske problemer. Men på tre år har et team af opsøgende sygeplejersker og en psykiater hjulpet 271 københavnske hjemløse med psykiske problemer i behandling, viser en orientering fra Gadeplansteamet.

Teamet, der består af 9 sygeplejersker og en psykiater, opsøger hjemløse med psykiske problemer på en lang række herberg og væresteder. Og det er nødvendigt med opsøgende arbejde, hvis de psykisk sårbare hjemløse skal have hjælp, siger Rikke Knudsen, afdelingssygeplejerske hos Gadeplansteamet, til P4 København:

- En typisk problemstilling når man ikke har nogen adresse er, at man ikke har en praktiserende læge og dermed ikke et sted at henvende sig, hvor man kan få en henvisning til psykiatrisk behandling. Et andet problem er, at nogen af borgerne fører så ustabilt et liv, at de simpelthen ikke er i stand til at møde op. Der har vi en fordel, fordi vores sygeplejerske opholder sig på herbergerne.

Et af de steder sygeplejerskerne og psykiateren opsøger psykisk sårbare hjemløse er på Kirkens Korshærs herberg på Nørrebro. Her er forstander Britta Lindqvist begejstret for indsatsen:

- Det har gjort en verden til forskel, hvis man sammenligner med tidligere, hvor psykiatrien var noget som mange havde rigtigt dårlige oplevelser med. Mange havde aldrig kontakt med den eller flygtede ligefrem, siger hun til P4 København.

Gadeplansteamet blev etableret som et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Københavns Kommune tilbage i 2013. Indtil videre er projektet sikret penge året ud.