Sygeplejersker gav for gamle piller til ældre: Nu får kommunen kritik

Styrelsen for Patientsikkerhed fandt i to ud af tre stikprøver medicin med udløbet holdbarhedsdato og løse tabletter, hvor holdbarhedsdatoen ikke kunne aflæses. (Foto: Foto: Ritzau Scanpix/arkiv)

Læsø Kommune får nu kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Utilstrækkelig journalføring samt uforsvarlig medicinhåndtering med risiko for fejlmedicinering.

Det er blot nogle af de problemer med betydning for patientsikkerheden, der er opdaget i et tilsynsbesøg hos hjemmesygeplejen på Læsø.

Styrelsen for Patientsikkerhed har nu påbudt kommunen at få det bragt i orden. Det skriver DR Nordjylland.

- Selvfølgelig er det ærgerligt der kommer tre påbud.

Sådan lyder det fra Lone Broe Christiansen, formand for Social og sundhedsudvalget i Læsø kommune.

Hun forklarer, at en af årsagerne til problemerne er, at øen på grund af mangel på fastansatte sygeplejersker må benytte sig af rigtig mange vikarer.

- De kommer direkte ind fra gaden og kender ikke instrukserne. De kan ikke nå at sætte sig ordentligt ind i dem, for de bliver kastet ud til borgerne med det samme.

Der er dog intet af frygte, mener Lone broe Christiansen.

- Alt andet lige kan man være tryg ved at bo på Læsø og have brug for hjemmesygeplejen. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Det er jo kvalificerede mennesker, der kommer fra et sted, hvor instrukserne har været udformet på en anden måde.

Styrelsen fandt i to ud af tre stikprøver medicin med udløbet holdbarhedsdato og løse tabletter, hvor holdbarhedsdatoen ikke kunne aflæses.

Det kan, frygter styrelsen, betyde at medicinen har nedsat virkning og at borgerne derfor får utilstrækkelig behandling.

- Men nu vil vi fremover være mere opmærksom på at have tydelige instruktioner til vikarerne ,og så vil det faste personale skulle være mere opmærksomme på, at der er styr på journaler og dokumentation, lover Lone Broe Christiansen.

Kommunen har fået indtil 27. juli til at bringe tingene i orden.