Sygeplejerske: Vi har en minister, der bilder folk ind, at vi har haft en lønfest. Det har vi ikke!

En række københavnske fagforeninger stod bag torsdagens demonstration, der var indkaldt i protest mod de manglende resultater ved overenskomstforhandlingerne for de 750.000 offentligt ansatte. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix)

Hundredevis af tillidsfolk deltog i demonstration foran Kommunernes Landsforening i protest mod de manglende resultater ved overenskomstforhandlingerne for de offentligt ansatte.

Røde faner, slagsange og taler. Hundredevis af københavnske tillidsfolk og andre aktive i fagbevægelsen havde torsdag fundet vej til demonstration foran Kommunernes Landsforenings domicil i København.

En række københavnske fagforeninger stod bag demonstrationen, der var indkaldt i protest mod de manglende resultater ved overenskomstforhandlingerne for de 750.000 offentligt ansatte. 

'Tålmodigheden er slut - resultater nu' lød parolen uden for KLs domicil. 

- Krisen er slut. Nu er tiden inde til at imødekomme vores rimelige krav, erklærede en af demonstrationens initiativtagere, Jan Hoby, der er næstformand i Landsforeningen af Socialpædagoger. 

Demonstrationen fandt sted på et tidspunkt, hvor forhandlingerne om de statsansattes overenskomst er i en afgørende fase. Mens der blev sunget, klappet og hujet foran KL-huset, sad de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, over for innovationsminister Sophie Løhde (V), i Finansministeriet. Her er overenskomstens overordnede økonomiske ramme og retten til betalt frokostpause fortsat de store knaster.

Forhandlingerne i kommuner og regioner afventer resultatet på statens område. Som FOAs næstformand, Mona Striib, sagde i sin tale til tillidsfolkene: 

- Vi havde håbet, at vi havde siddet derinde (i KLs domicil, red.) og forhandlet lige nu. Så kunne vi være kommet herud til jer i en pause, sagde Mona Striib i sin tale til de fremmødte.

Sygeplejerske Harun Demirtas, iført knaldrød t-shirt med teksten 'Proud to be a nurse', havde også fundet vej til KL-huset. For ham var det afgørende at sende et signal til både arbejdsgivere og politikere om, at sygeplejerskerne 'vil have en ordentlig og retfærdig overenskomst-aftale'.

- Vi sygeplejersker føler, at vi er blevet svigtet igennem mange år, og at vores løn ikke afspejler vore kompetencer og uddannelsesniveau. Vi har en minister, der bilder folk ind, at vi har haft en lønfest. Det har vi ikke, lød det fra Harun Demirtas, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Hovedstaden. 

Dét var kollegaen Eughtina Birkedahl, fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne i Socialforvaltningen i København, enig i. Hun ærgrede sig over, at forhandlingerne går trægt:  

- Jeg tror ikke, at der er nogle, der ønsker konflikt. Det er ikke en rar ting, men det kan blive nødvendigt. Jeg er her i dag for at støtte op om vores forhandlere, erklærede Eughtina Birkedahl.