Syge Laila straffes for egen pension: Får 121 kr. om måneden fra kommunen

- Jeg har aldrig tidligere følt mig som et offer, men det gør jeg af og til nu. På den måde har mine dårlige oplevelser i beskæftigelsessystemet ændret mig mentalt, fortæller Laila Andersen. (Foto: Privatfoto.)

I mange år har Laila Andersen sat penge ind på en privat pensionsordning. I dag er hun sygemeldt. Og på grund af opsparingen får hun kun lidt over 100 kroner om måneden fra kommunen.

121 kroner om måneden efter skat.

Så lille et beløb får den 57-årige Laila Andersen udbetalt fra Frederikshavns Kommune, selvom hun på grund af sygdom er i et ressourceforløb.

Normalt får man en ydelse, der svarer til kontanthjælp, når man er i et ressourceforløb. Det vil sige et grundbeløb på 11.143 kr. Men i Laila Andersens tilfælde er den kommunale ydelse barberet helt ned, fordi hun også får en midlertidig invalidepension fra pensionskassen for Magistre og Psykologer.

Efter skat får hun 8.693 kroner i midlertidig invalidepension. Og de penge bliver for hver en krone modregnet den kommunale ydelse. På den månedlige udbetaling fra kommunen står der således 121 kr. Derfor mærker Laila Andersen i dag ikke noget til sin pensionsopsparing.

- Det er meget uretfærdigt. Jeg har været på arbejdsmarkedet i 34 år, og i alle de år betalte jeg selv ind til mine pensionskasser. Jeg troede, at det ville komme mig til gode, men det gør det så slet ikke, siger hun til Avisen.dk.

Hun er langt fra alene om at blive klemt af reglerne om modregning. Avisen.dk beskriver lørdag, hvordan det er et udbredt problem, at private pensioner bliver modregnet kommunale ydelser.

Her kan du læse, hvorfor det bliver kaldt "en bombe under hele pensionssystemet."

Kroniske smerter

Bag sig har Laila Andersen en karriere som blandt andet udviklingsmedarbejder og konsulent i Frederikshavn Kommune. Tidligere har hun også arbejdet som seminarielektor og projektleder.

Men tilbage i 2014 tog hendes liv en uventet drejning. Hun fik et voldsomt vred i ryggen, da hun løftede sit barnebarn. Hun fik voldsomme smerter og blev indlagt i lidt over to uger på Hjørring Sygehus, fortæller hun.

- Jeg havde nogle nerver i klemme, og derfor kunne jeg ikke bevæge mig. Jeg havde udposning og slitage på lænderyggen, siger hun.

I en lægeudtalelse fra 2015, som Avisen.dk har set, står der, at Laila Andersen i tre år har haft kroniske rygsmerter og kraftige lændesmerter. Der står også, at en MR-scanning viste en "discusprotusion mellem 4. og 5. ryghvirvel". 

Føler sig straffet

Til at begynde med fik Laila Andersen sygedagpenge. Derefter gled hun over i et jobafklaringsforløb, som strakte sig fra 2015 til 2017.

- Jeg var for et rehabiliteringsteam den 27. juni i år, hvor jeg forventede at få tilkendt førtidspension. Men i stedet blev jeg bevilliget endnu et ressourceforløb i tre år, forklarer hun.

Tiden uden for arbejdsmarkedet har været hård, fortæller Laila Andersen.

- Jeg har elsket mine spændende job, så jeg synes, jeg er blevet straffet, fordi jeg både har ondt og ikke længere har job eller kollegaer. Jeg kan heller ikke længere køre bil.

- Så fra at være en handlekraftig udviklingskonsulent, befinder jeg mig nu mest herhjemme og er afhængig af andre mennesker, siger hun.

"God forretning for kommunen"

Oven i de mange ting, som Laila Andersen har mistet, føler hun sig også handlingslammet rent økonomisk.

De indbetalte forsikringspenge har ikke sikret hende en bedre økonomi, end hun ville have haft udelukkende med ressourceforløbsydelsen.

Sammen med sin mand har hun solgt deres hus og er flyttet i sommerhus. 

- Det, jeg får nu, svarer til omkring en tredjedel af det, jeg fik dengang, jeg fik løn. For kommunen er det en god forretning at have mig gående på et ressourceforløb, når jeg får udbetalt så lidt. Hvis jeg ikke havde min mand, kunne det ikke løbe rundt, men han går på folkepension den 1. november, siger hun.

Fare for kassetænkning

I Laila Andersens fagforening Dansk Magisterforening ærgrer det formand Camilla Gregersen, at hendes medlemmer risikerer at stå med en indtægt på under 10.000 kroner om måneden, selvom de har arbejdet og sparet op til pension.

- Det er komplet urimeligt. Konsekvenserne af lovgivningen er nu, at man oplever, at der ikke er nogen hjælp at få, siger Camilla Gregersen. 

Hun peger på, at Laila Andersen ville være underlagt helt andre regler, hvis hun var førtidspensionist.

- Så ville hun ikke blive modregnet på samme måde. Når kommunerne er presset på økonomien, kan der opstå en situation med kassetænkning, og det må der ikke gøre, fastslår Camilla Gregersen.

Tænker på at sige fra 

Laila Andersens har overvejet at give afkald på de 121 kroner, så hun ikke skal stå til rådighed for kommunen.

- Men jeg bliver i systemet, indtil jeg har helt styr på, hvad konsekvenserne af at droppe ud kan være. Min invalidepension er jo kun midlertidig. Jeg beslutter ikke noget, før jeg får svar fra en reumatolog, for så kan det også være, at min sag om førtidspension kan tages op igen, fortæller hun.

For Laila Andersen har hendes sygdomsforløb haft en høj pris.

- Selvom jeg er syg og har ondt, har jeg et godt netværk. Men nu er jeg lige ved at komme til at græde, for jeg har aldrig tidligere følt mig som et offer, men det gør jeg af og til nu. På den måde har mine dårlige oplevelser i beskæftigelsessystemet ændret mig mentalt, siger hun.

Her kan du læse, hvorfor Lailas sag bliver kaldt "en bombe under hele pensionssystemet", og at mange andre også er fanget i pensionsklemmen.