Syge Gunvor klagede over afslag på ferie - og fik ret: "Systemet er ubarmhjertigt"

Det betaler sig at klage, erfarede syge Gunvor Schjelde, der er i et ressourceforløb. Hun fik afslag på at holde ferie med sine børn, men efter flere klager ændrede kommunen afgørelsen.
Henter afspiller ...
Gunvor Schjelde fik at vide, at hun ikke kunne få sommerferie, fordi hun skulle mødes en time om ugen med en vikar for hendes faste mentor. Foto: Cecilie Agertoft

Når man er syg, er retten til at holde ferie ikke en selvfølge. Det oplevede 43-årige Gunvor Schjelde fra København, der lider af en kronisk blæresygdom.   

Hun fik to gange afslag på at måtte holde tre ugers ferie i juli.

Da Avisen.dk tirsdag besøger hende i familiens lejlighed tæt på Københavns Hovedbanegård, er hun tydeligt stresset over, om hendes mand må tage alene af sted på en bestilt ferie til Grækenland med deres to drenge på 11 og 15 år.

Hendes hænder ryster, hver gang telefonen ringer, og med hurtige bevægelser drikker hun af sin gule kop med fairtrade instant kaffe og økologisk piskefløde.  

På det tidspunkt har hun endnu ikke fået lov af kommunen til at holde ferie hverken med eller uden ydelse.  

- Jeg bad om ferie i april, men der skete en masse komplikationer, og jeg blev vejledt forkert af kommunen. Det har været enormt stressende, og min familie har været meget påvirket af usikkerheden, siger Gunvor Schjelde.

Mange syge oplever ligesom hende, at ferie ikke er en selvskrevet rettighed.

Som Avisen.dk skriver søndag, må mange syge i ressourceforløb gå et helt år uden mulighed for at kunne holde ferie. Det skyldes, at man skal have været mindst et år i sit ressourceforløb, før man har ret til at holde ferie.

Kommer man fra forløb på kontanthjælp eller uddannelseshjælp kan det tælle med i de tolv måneder. Men er man derimod overgået fra sygedagpenge til et ressourceforløb, er der ingen kære mor.

Selvom flere politikere i snart to år har lovet at ændre reglerne, er der endnu ikke sket noget.

Svar fra kommunen

Altid muligt at klage

Beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune kommenterer ikke personsager.

Men Inger Suppli, kontorchef i beskæftigelses- og integrationsforvaltningen, påpeger i et skriftligt svar til Avisen.dk, at reglerne om ret til optjening af ferie er komplicerede og afhænger af borgerens forudgående forsørgelsesydelse.

"Man har som borger altid mulighed for at klage over en afgørelse om afslag på ferie med ydelse. Herefter vil Ankestyrelsen træffe en endelig afgørelse," skriver kontorchefen.

Avisen.dk har bedt forvaltningen svare på, om en borger, der er gået fra revalideringydelse til ressourceforløbsydelse, og som har været på de to ydelser i en sammenhængende periode på 12 måneder, har optjent ret til ferie. 

 

Til det svarer Inger Suppli:

"Det kommer an på, hvilke former for revalidering man har deltaget i, om man optjener ret til ferie i revalideringsperioden. Revalidender har efter 12 måneders deltagelse i særligt tilrettelagte projekter og/eller deltagelse i virksomhedspraktik ret til 4 ugers ferie. Hvis man eksempelvis har deltaget i uddannelsesrevalidering optjener man ikke ret til 4 ugers ferie. Man kan dog altid holde ferie uden ydelse. Men det ved vi selvfølgelig godt ikke er attraktivt for mange." 

UDVID

Skulle mødes med vikar-mentor

Der står friske blomster på bordet i Gunvor Schjeldes køkken, og under sofaen ligger tre tamme kaniner, som har lært at bruge kattebakker.

Hvis man ikke ved det, ser man ikke, at Gunvor Schjeldes overskud ofte er småt. Det hænger sammen med, at hun i snart ti år har været syg i systemet, og mange dage er sengeliggende.     

Lige nu er hun i et ressourceforløb, men har inden det været i et revalideringsforløb, der har til formål at få borgere med begrænset arbejdsevne tilbage på arbejdsmarkedet. Til august starter hun i praktik. 

Siden april har hun fået tvetydige svar fra kommunen om, hvorvidt tiden på revalidering kunne tælles med i de tolv måneder, der skal til, før man har optjent ret til ferie.

Ydelsesservice København oplyste, at hun havde ret til ferie. Det fik Gunvor Schjelde og hendes mand til straks at bestille flybilletter til Grækenland og en særlig feriebolig egnet til hendes behov for hvile.

Men hendes sagsbehandler, som hun iøvrigt er glad for, afviste på ny, at der kunne blive tale om ferie.

- Jeg havde lagt min ferie samtidig med min faste mentors ferie, men min sagsbehandler sagde, at jeg skulle mødes med en vikar-mentor en time om ugen. Det virker helt grotesk og meningsløst, at det var grunden til, at jeg ikke måtte holde ferie. Det er da heller ikke særlig rart, at skulle åbne sig op over for endnu et nyt menneske, siger hun.  

Klager blev afgørende 

Som en del af sin revalidering har Gunvor Schjelde, der oprindeligt er uddannet socialpædagog, læst en femårig forvaltningsuddannelse på Roskilde Universitet.

Hun mangler kun sit speciale, og det har klædt hende godt på til at læse paragraffer og love. Med hjælp fra en privat socialrådgiver, hun selv betaler for, sendte hun derfor en skriftlig klage til kommunen, foruden to mundtlige klager.

De gav pote. Tirsdag eftermiddag fik hun besked om, at hun alligevel kunne tage afsted på ferie, omend hun ikke får ydelse under ferien. Men pengene har på intet tidspunkt været afgørende. Det har alene handlet om at kunne tage afsted sammen som familie, fortæller hun.

- Det er rigtig vigtigt, for jeg er meget syg, og det er hårdt for både min mand og børn, at jeg er så syg, og så er det selvfølgelig dejligt at få et lille afbræk. Selvom jeg ikke kan være særlig meget med i ferien, betyder det ekstremt meget bare det at kunne ligge og høre mine børn hygge sig, siger hun.

Men den store usikkerhed om, hvorvidt hun kunne få ferie, har været udmattende, forklarer Gunvor Schjelde. Hun føler, at både hende og familien er blevet kørt rundt i manegen.

- Det føles meget frustrerende, at et system til at starte med kan nægte en mor ferie med sine børn. Det er et ubarmhjertigt system, siger hun.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.