Sydkoreas ekspræsident skal 24 år i fængsel for korruption
Sydkoreas tidligere præsident Park Geun-hye er fredag kendt skyldig i magtmisbrug, bestikkelse og afpresning. Anklager kræver 30 års fængsel. Foto: Jeon Heon-kyun/AFP
Anklager har krævet 30 års fængsel til Park Guen-hye, som er dømt for blandt andet bestikkelse og afpresning.

Sydkoreas tidligere præsident Park Geun-hye er fredag idømt 24 års fængsel for blandt andet magtmisbrug, bestikkelse og afpresning.

Tidligere i år blev hendes veninde Choi Soon-sil idømt en længere fængselsstraf i samme sag.

- Mængden af bestikkelse, som anklagede har modtaget eller krævet sammen med Choi, beløber sig til mere end 23 milliarder won, siger dommer Kim Se-yoon. Det beløb svarer til 132 millioner danske kroner.

Anklageren havde krævet 30 års fængsel.

- Jeg idømmer anklagede 24 års fængsel og en bøde på 18 milliarder won, sagde Kim ifølge nyhedsbureauet AFP.

Domsafsigelsen blev sendt direkte på sydkoreansk tv, da sagen har stor offentlig interesse i landet.

Park var tiltalt for en hel stribe korruptionsanklager, der omfattede blandt andet bestikkelse og læk af statshemmeligheder.

Ekspræsidenten har været fængslet i over et år. Hun deltog ikke i fredagens møde i retten med henvisning til sygdom.

Hun har fastholdt, at hun er uskyldig og offer for politisk hævn. Hun har ikke deltaget i retsmøder siden oktober sidste år.

66-årige Park Geun-hye blev i marts 2017 afsat som præsident som følge af sin rolle i en skandale, der sendte rystelser gennem toppen af landets erhvervsliv og politiske elite.

Sagen har også tråde til Danmark og en ung sydkoreansk dressurrytter, som 1. januar 2017 blev anholdt af politiet i Nordjylland.

Hun er siden blevet udleveret til Sydkorea.

Den unge kvinde er datter af Choi Soon-sil, der gennem årtier har været en af ekspræsident Parks nærmeste veninder og indtager en hovedrolle i den omfattende skandale.

Choi Soon-sil blev efterfølgende dømt til 20 års fængsel ved en domstol i Seoul.

Choi blev fundet skyldig i sammen med ekspræsident Park at have presset millioner ud af kæmpevirksomheder som Samsung og Hyundai.

/ritzau/AP