Sydkoreaner valgt som ny leder af Interpol

FILES-SINGAPORE-RUSSIA-SECURITY-POLICE-INTERPOL (Foto: Roslan Rahman/Ritzau Scanpix)

Sydkoreaneren Kim Jong Yang er valgt som Interpols næste leder. Russisk veteran forbigået efter vestligt pres.

Sydkoreaneren Kim Jong Yang er blevet valgt som Interpols næste leder.

Det sker efter, at USA, Storbritannien og andre vestlige lande gik imod Ruslands bestræbelser på at få indsat en veteran fra de russiske sikkerhedstjenester på chefposten for det internationale politisamarbejde.

Den vestligt støttede Kim blev valgt af en gruppe delegerede fra Interpol-medlemslande. Han erstatter Meng Hongwei, som forsvandt i sit fødeland Kina i september.

Kinesiske myndigheder har siden meddelt, at Hongwei selv sagde op, efter at han blev anklaget for at have taget mod bestikkelse.

I Vesten var der op til valget voksende modstand mod at lade posten som Interpol-chef gå til den russiske kandidat Alexander Prokoptjuk fra det russiske indenrigsministerium.

Han er Interpols nuværende viceformand og højt kvalificeret til lederposten, men der er i Vesten frygt for, at Rusland ville kunne misbruge Interpol til at slå ned på politiske dissidenter.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, lagde tirsdag sin vægt bag Kim, der skal lede Interpol resten af Mengs periode frem til 2020.

I et åbent brev tidligere på ugen sagde en tværpolitisk gruppe af amerikanske senatorer, at med Prokoptjuk på posten ville det være ligesom at "give en ræv ansvaret i et hønsehus".

- Rusland misbruger rutinemæssigt Interpol til at træffe afgørelser, chikanere politiske modstandere, systemkritikere og journalister, skrev de i brevet.

Meng Hongwei er kinesisk statsborger og blev valgt som chef for Interpol for to år siden. Samtidig har han været viceminister for offentlig sikkerhed i Kina.

Men han har været savnet siden slutningen af september, hvor han rejste til Kina, der mistænker ham for at have taget imod bestikkelse.

Grace Meng, som er gift med Meng, afviser, at hendes mand skulle have modtaget bestikkelse.

Hun er villig til at fremlægge sine bankoplysninger, hvis det kan hjælpe med at frifinde ægtefællen, men hverken Kina eller Interpol har reageret på hendes udtalelser og hendes bønner om at få lokaliseret Meng Hongwei.

/ritzau/AFP

.
/ritzau/AFP