Sveriges fødselsdagskonge hyldet med kanonsalut og korsang

Den svenske konge, Carl Gustaf, fylder lørdag 70 år og bliver fejret over hele Stockholm. (Foto: Foto: Polfoto, Ap, Joachim Nuwall/Free)

Lørdag middag lød en kanonsalut på 21 skud i Stockholm for at markere kong Carl Gustafs 70-års fødselsdag.

På klokkeslaget 12 lørdag blev en kanonsalut på 21 skud affyret fra Skeppsholmen i det indre Stockholm.

Det skete for at hylde Sveriges konge, Carl Gustaf, på hans 70-års fødselsdag.

Fejringen af den kongelige jubilar har allerede været i gang i flere dage, og lørdag kulminerer den med festligheder i hele Stockholm.

Klokken 10 blev fødselsdagen markeret med korsang i den svenske slotskirke, hvor de fremmødte havde mulighed for at lykønske kongen.

Senere på dagen vil Carl Gustaf og hans hustru, dronning Silvia, køre i kortege gennem den svenske hovedstad, som er indhyllet i blåt og gult i dagens anledning, og lørdag aften har kongeparret inviteret til stor gallamiddag på slottet.

Fra Danmark kommer dronning Margrethe med kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og dronningens søster, prinsesse Benedikte.

Carl Gustaf indtog den svenske trone i 1973 og er godt på vej mod at blive landets længst siddende monark - en titel han kan indtage i 2018.

At han endnu sidder som Sveriges royale overhoved trods den overvældende modvilje, han har oplevet de seneste år, er lidt af en bedrift.

Da sladderbogen "Den modvillige monark" udkom i 2010, blev kong Carl Gustaf beskyldt for både at have kontakter til kriminelle miljøer og for at have været sin tysk/brasilianske dronning Silvia utro. Det fik over halvdelen af befolkningen til at kræve, at han skulle abdicere.

Hans popularitet styrtdykkede, og det kom så vidt, at kong Carl Gustaf måtte svare for sig på et pressemøde.

Efterfølgende har både kongen og dronning Silvia dog fået en hel ny tilværelse som bedsteforældre, da deres tre børn på blot fire år har frembragt ikke mindre end fem børnebørn.

/ritzau/NTB/TT