Sverige indfører id-kontrol efter nytår
Id-kontrol på busser, fly og tog kommer til Sverige. Det besluttede Riksdagen ved en afstemning torsdag.

Riksdagen i Stockholm har med stort flertal vedtaget, at der skal indføres id-kontrol på busser, fly og tog, som kommer til Sverige. Regeringens forslag er torsdag eftermiddag vedtaget med stort flertal - 175 stemmer for og 39 stemmer imod.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Sverigedemokraterna (SD) stemte for lovforslaget. Centerpartiet og Vänsterpartiet stemte imod, mens de borgerlige partier Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna undlod at stemme.

De tre sidstnævnte partier stemte imidlertid for indførelse af id-kontrol, men med en anden tekst til lovforslaget, så det kun skulle vare i seks måneder.

Den nye lov træder i kraft allerede 21. december, men ifølge TT vil id-kontrollen reelt begynde 4. januar.

Den svenske justits- og migrationsminister, Morgan Johansson (S), siger, at det er nødvendigt, at regeringen handler for at få nedbragt antallet af asylansøgere. Han siger, at dette vil ske i kraft af id-kontrollen.

Ministeren siger, at den nye lov ikke er en trussel mod asylretten.

- Alternativet er ikke, at asylansøgere må vende tilbage til krig, men at de kunne søge asyl i andre lande, siger han.

Kravet om id-kontrol skal ikke gælde børn, som kommer sammen med forældre, der har id-dokumenter.

Vänsterpartiets Torbjörn Björlund argumenterede imod de nye bestemmelser, fordi han mener, at id-kontrollen betyder, at Sverige ikke opfylder konventionen om asylret.

- Det er meget alvorligt. Vi har påbegyndt en lukning af EU's grænser, siger han.

Det bliver de ansvarlige for de offentlige transportmidler, som skal have ansvaret for id-kontrollen. Sanktionsafgifter vil blive indført.

/ritzau/TT

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.