Svensk statsministerdans kan fortsætte i lang tid

Positionerne er så låste, at det bliver svært at finde flertal for en ny statsminister, mener Lars Hovbakke.

Det sværd, der kan hugge den gordiske knude i svensk politik over, er endnu ikke fundet. Og der kan gå lang tid, inden det sker, fordi landets parlament fortsat ikke kan enes om en statsminister.

Det fortæller ekspert i Norden, ph.d. og historiker Lars Hovbakke Sørensen, efter at Riksdagen i Sverige onsdag har stemt nej til en regering bestående af det konservative parti Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD).

- Næste skridt er, at Riksdagens formand indkalder til en ny partilederrunde torsdag klokken ni, hvor partilederne på skift kommer ind til ham med deres præferencer og forslag.

- Formanden vil så sidst på dagen konkludere, om han vil foreslå en ny statsministerkandidat til Riksdagen, udpege en ny forhandlingsleder eller selv fungere som forhandlingsleder, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Svensk politik er fastlåst, fordi ingen af de to store blokke har fået flertal. Uden for de to blokke står Sverigedemokraterna, der fik 17,6 procent af stemmerne ved riksdagsvalget 9. september.

Partiet har en række ultimative krav om specielt indvandring, som ingen af de store blokke vil gå med til.

De borgerlige støttepartier Centerpartiet og Liberalerna vil ikke støtte en borgerlig regering under Moderaterna, da den vil være afhængig af Sverigedemokraterna. Rød blok kan heller ikke finde et flertal.

- Jagten på en statsminister og regering kan blive ved i næsten det uendelige. Der er ingen tidsbegrænsning, kun at man højst kan sætte en kandidat til afstemning i Riksdagen fire gange, inden der skal udskrives nyvalg, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Indtil der er fundet en statsministerkandidat, der kan samle et flertal i Riksdagen, fortsætter den gamle regering ledet af socialdemokraten Stefan Löfven. Men da Riksdagen efter valget har fået en helt ny sammensætning, kan regeringen ikke meget andet end at administrere.

Onsdag opfordrede Liberalernas leder til at sammensætte en regering på tværs af de to blokke.

- Det er meget usandsynligt, at det sker. For de to største partier har afvist tanken. Så skulle man lave en alliance med de små partier, men selv dér er der ikke flertal, siger Lars Hovbakke Sørensen:

- Så mulighederne er efterhånden ved at være udtømte, medmindre nogle flytter sig meget betragteligt.

- Alle positioner er så fastlåste, at det er et meget svært problem at løse for Riksdagens formand, siger Lars Hovbakke Sørensen.

/ritzau/