Svar ønskes, Tesfaye: Hvordan får vi alle de flygtninge i job?
Vi får ikke alle flygtninge i job de første år. Men det skal vi ikke lade os slå ud af, mener Mattias Tesfaye (S). Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.
Det bliver op ad bakke at få titusindvis af flygtninge i job, erkender Mattias Tesfaye (S). Han vil have alle gode kræfter sat ind, samtidig med at vi ikke glemmer danske ledige.

Socialdemokraterne præsenterer onsdag eftermiddag i Horsens et udspil til bedre integration af flygtninge og indvandrere.

Budskabet fra partiet er, at flygtninge skal i arbejde hurtigst muligt. Men hvordan skal det lade sig gøre, når det hidtil har vist sig at være meget svært at få flygtninge i job?

Det spørgsmål og andre stiller Avisen.dk her Mattias Tesfaye. Han er i Folketinget Socialdemokraternes indfødsrets-ordfører.

Hvordan vil I dog bære jer ad med at få alle de mange flygtninge i job?

- Det er også noget af en opgave. Alene i år regner vi med, at der kommer 25.000 flygtninge hertil. Og det tal skal du nok gange med to, når flygtningene har fået familie-sammenføring.

Vi får heller ikke alle flygtninge i job de første år
 

Er det ikke urealistisk at skaffe så mange mennesker et job?

- Vi får heller ikke alle flygtninge i job de første år. Men fordi vi står med en ekstraordinær stor tilgang af flygtninge, skal vi ikke lade os slå ud. 

- Der er nogle kommuner som for eksempel Vejle, der har stor succes med at få flygtninge i job. Her er tilgangen til flygtninge ikke: ’Hvad har du lyst til at lave?’ Men i stedet: ’Det her skal du lave’, og der er gode muligheder for job bagefter.

- Det går faktisk bedre for Vejle med integration end i sammenlignelige kommuner. Succeser som i Vejle skal andre kommuner lære af, og vi vil gerne pålægge kommunerne at bruge de effektive modeller. Selvfølgelig med et vist lokalt spillerum, så det ikke bliver for rigidt.

Hvornår er det præcis, I gerne vil have, at flygtninge kommer i arbejde?

- Når de har fået asyl og kommer ud i kommunerne, skal de fra første færd mødes med en forventning om, at de skal i job.

Men der kan jo gå halve og hele år fra en flygtning kommer til Danmark, til vedkommende har fået asyl?

- Ja, men vi skal ikke sætte ind med en hel masse, før vi ved, om folk skal blive her. Det, vi dog skal gøre, er at få kortlagt hver enkelt flygtnings kompetencer, mens han søger asyl.

- Tag for eksempel en syrer, som siger, at han har arbejdet ti år som murer i Syrien. Han kan nok ikke det samme som en faglært, dansk murer, der har været gennem fire års uddannelse. Men han kan sandsynligvis en del, og det skal vi have afklaret. 

- Den dag, han så får asyl, kan han blive placeret i en kommune med mangel på murere og dermed have gode jobchancer.

De skal lære dansk samtidig med, at de arbejder

Men skal de ikke kunne noget dansk først for at have en chance for at få job her?

- Nej. De skal lære dansk samtidig med, at de arbejder.

- Eksempelvis kan nogle af de unge syriske mænd hurtigt blive buschauffører, hvis de bliver undervist på engelsk i dansk færdselslov og så får et erhvervskørekort. Så kan de køre bus og samtidig få sprogundervisning.

Ingen danskere skal skubbes bagud i jobkøen

Hvad vil I gøre med alle de flygtninge, der ikke kan få regulært arbejde?

- De skal i virksomhedspraktik, nyttejob eller i job med løntilskud.

Men hvis jobcentrene skal ud at finde støttede job til mange flygtninge, kommer det så ikke til at gå ud over indsatsen for de arbejdsløse danskere?

- Vores intention er, at ingen danskere skal skubbes bagud i jobkøen på grund af flygtninge. Danskerne skal ikke lægges nederst i bunken på jobcentrene.