Studenterhuen i fare - men støtter lærerne: "Deres kamp er også vores kamp"

- Vi er selvfølgelig nervøse for, om vi bliver ramt, lyder det fra DGS-formand Jens Philip Yazdani. (Foto: Foto: DGS, pressefoto/Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Selvom danske gymnasielever frygter for, at en eventuel OK-konflikt vil spolere deres studentereksamen, står de last og brast med underviserne.

Lærermangel og tomme eksamenslokaler.

Tusindvis af danske gymnasieelever bider negle i disse uger. Bryder den varslede overenskomstkonflikt ud den 4. april, risikerer studenterhuen at hænge i en tynd tråd for landets 3g’ere.

Det er et skrækscenarie, som Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er bevidste om.

- Vi er selvfølgelig nervøse for, om vi bliver ramt. Mange er bekymrede for, at de ikke kan tage eksamen til sommer, og at studenterhuen bliver bragt i fare. Men samtidig oplever jeg også stor sympati for vores lærernes situation. De ønsker ordentlige arbejdsforhold, og det er klart, når de ikke har det, går det også ud over vores undervisning. Deres kamp er også vores kamp, siger DGS-formand Jens Philip Yazdani til Avisen.dk.

Gymnasieskoleernes Lærerforening satte forleden navne på de 19 gymnasier, hvor de ansatte er udtaget til strejke, hvis konflikten bliver en realitet. De danske gymnasielærere er en del af 180.000 statsansatte, som ønsker at bevare den betalte frokostpause og få lønstigninger, der matcher lønnen på det private arbejdsmarked.

Usikkerheden er skræmmende

Jens Philip Yazdani og resten af DGS bruger i disse uger mange kræfter på at oplyse gymnasieleverne om konsekvenserne af en eventuel strejke. Ifølge DGS-formanden er det altafgørende, at eleverne bliver inddraget i processen, så de ikke bare står på sidelinjen og ikke ved, hvad der foregår.

Lige nu er det dog uvisheden, som fylder mest, erkender formanden. 

- Vi er dialog med ministeriet i forhold til eksamenerne. Det har stor betydning, om en eventuel konflikt kommer til at vare i tre dage, eller om den først bryder ud 1. maj og varer i eksamensperioden. Det er der jo ingen, der ved endnu, og usikkerheden er det mest skræmmende, siger Jens Philip Yazdani.

Han dog optimistisk i forhold til eksamenerne, selvom frygten er velbegrundet. 

- Ingen har interesse i, at vi ikke bliver studenter i år. Politikerne vil jo gerne have os hurtigt igennem uddannelsessystemet, så jeg tror nok, der skal blive fundet en løsning, så eleverne kan få deres eksamen, selvom der måtte være konflikt. Om løsningen så bliver, at årskaraktererne bliver gjort til eksamenskarakterer, at undervisningen bliver forlænget en uge ekstra før sommerferien eller noget helt tredje, det må tiden vise, siger han.

Lærerne: Grænsen er nået

Hos Gymnasieskolernes Lærerforening forstår man elevernes bekymring, men arbejdsforholdene for lærerne er pressede, erkender formand Annette Nordstrøm.

- Rigtig mange gymnasielærere er dybt bekymrede for deres elever, fordi det meget snart er eksamenstid. Men vi er nødt til at trække en streg i sandet. Vi har medlemmer, der er så pressede, at grænsen er nået, siger hun til DR.

Arbejdsgiverne og lønmodtagernes forhandlere prøver i de her dage at nå et resultat i Forligsinstitutionen. Sker det ikke inden den 4. april, skal tusindvis af offentligt ansatte på barrikaderne.