Stress-ekspert: Evig jagt på et bedre job efterlader os i konstant smerte

En af Danmarks førende stresseksperter mener, at konstante jobskift er resultat af en zapperkultur, hvor vi aldrig bliver tilfredse.
Thomas Milsted mener, at vi i vores evige jagt på nyt job mister solidariteten, sammenholdet og empatien på arbejdspladsen.
Thomas Milsted mener, at vi i vores evige jagt på nyt job mister solidariteten, sammenholdet og empatien på arbejdspladsen. Foto: thomasmilsted.dk

Når over halvdelen af de arbejdende danskerne i en ny undersøgelse er åbne over for et nyt job eller ligefrem på jagt efter et, så er det ikke kun godt.

Og selv om organisationer og eksperter siger, at det er et tegn på tryghed, når danskerne er europamestre i jobskift, så er Thomas Milsted ikke entydigt begejstret.

Han er stressekspert og ser den konstante jobsøgning som del af en zapper-kultur, hvor vi skifter kanal efter få sekunders kedsomhed og kun har de nye jeans på fire gange, før de er outdated:

- Vi zapper rundt i tilværelsen. Det handler om hele tiden at være på farten og ville være et andet sted. Det smitter af på måden, vi lever og arbejder på, siger Thomas Milsted og tilføjer:

- Det er ikke særlig hensigtsmæssigt, fordi man aldrig er til stede. Vi kan kun leve nu og her. Når vi hele tiden er på jagt efter et nyt job, opnår vi aldrig tilfredshed der, hvor vi er. Det kan give tab i livskvalitet, forklarer Thomas Milsted.

Er græsset virkelig grønnere på den anden side?

Thomas Milsted anerkender, at der kan være god grund til at søge nye græsgange, hvis man ikke trives der, hvor man er. Ofte handler det dog om, at man tror, at plænen er lidt grønnere hos en anden arbejdsgiver.

- Vi vil hele tiden have noget bedre, større og flottere. Man hører ikke mange sige om et arbejde, at her vil jeg være resten af mit liv, siger Thomas Milsted.

Selv har han i 20 år beskæftiget sig med det samme: stress og trivsel. Det har han gjort i bøger, foredrag og kurser, hvor han går for at være en slags pioner. I dag står han også i spidsen for Stresstænketanken som generalsekretær.

Han savner, at folk ser værdien i at beskæftige sig med det samme i en lang årrække:

- Det giver sikkerhed og tryghed. Det er lidt ærgerligt, at folk ikke anerkender, at der er en stor værdi i det rutineprægede liv, og at det hæmmer, at man får stress, uddyber Thomas Milsted.

En tilstand af konstant smerte

Thomas Milsted mener, det gik galt, da vækst blev præsenteret som en løsning på menneskehedens problemer. Det har skabt en materiel idé om, at vi alle skal stræbe efter et liv, hvor vi er rige og har råd til mange ting:

- Det har efterladt os i en tilstand af smerte, fordi vi tror, der hele tiden kommer noget bedre, men hver gang vi så rykker os, så bliver det erstattet af en ny tro om, at det kan blive bedre igen, siger Thomas Milsted.

Han mener, det er tydeligt, når man ser på verden omkring os - lige fra klima til ulighed - at vækst ikke er vejen frem, men:

- Nu kører møllen, og det er svært at få stoppet den acceleration, siger Thomas Milsted og tyer til det mindre pæne ordforråd:

- Alt skal gå så pissestærkt, udbryder stresseksperten.

Han tilføjer, at teknologien også spiller en rolle, fordi den gør det muligt, at vi kan nå mere og mere på kortere og kortere tid. Det smitter af på troen om, at det kan blive bedre, hvis bare vi finder et nyt sted.

Shh, stille nu

Thomas Milsted savner ro i danskernes arbejdsliv. Ro til, at vi kan hvile i rutinerne og dyrke det, vi er gode til. Ro til at gå mere op i kvalitet end kvantitet:

- Det er i kvaliteten af det produkt, du leverer i dit arbejde, at trivslen opstår. Vi mangler den der stolthed og dybe tilfredshed med det, vi laver. Det er, når vi kan gøre os umage, at vi opnår den selvtilfredshed, der gør, at vi trives i vores arbejde. Og der er det et problem, hvis vi aldrig er til stede, men er på vej videre til et nyt job, siger Thomas Milsted.

Han understreger samtidig, at den konstante skiften går ud over det sociale på arbejdspladsen. Hvis vi ved, vi snart skal videre, så investerer vi os ikke socialt, og kollegaskabet forbliver overfladisk.

- Vi mister solidariteten, sammenholdet, empatien, og den støtte vi har brug for, når det er svært på arbejdet, siger Thomas Milsted.

Det betyder, at folk står meget alene på arbejdspladserne "og så bliver de sendt til psykolog, hvor det måske kunne være klaret med en snak med kollegaerne", siger Thomas Milsted. Men den snak kræver tillid og en relation, der ikke er der, når vi er på vej videre.

- Vi bliver alle sammen små enmandshære, og det er en uheldig drejning, siger Thomas Milsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.