Strejkeplan: Vil lukke skoler og børnehaver totalt

Hvis en konflikt bryder ud, kan skoler og børnehaver blive lukket landet over. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Efter sammenbruddet i de statsansattes overenskomstforhandlinger er en konflikt i hele den offentlige sektor rykket tættere på. For pædagogernes formand er målet klart: Skoler og institutioner skal lukke totalt.

Kulminerer de aktuelle overenskomstforhandlinger i strejker blandt de offentligt ansatte, er målet klart for pædagogerne: Skoler og institutioner skal lukke totalt.

Det siger formanden for pædagogernes fagforbund, BUPL, Elisa Bergmann. Strejkevarslerne vil blive koordineret tæt med lærere og pædagogmedhjælpere. 

- Vi vil forsøge at lukke flest mulige arbejdspladser og dermed undgå at komme i situationer, hvor vi har medlemmer tilbage på arbejdspladsen, som kan føle, at de skal udføre konfliktramt arbejde, siger Elisa Bergmann.

Hvis konflikten bliver en realitet, planlægger BUPL at sende op mod 6.000 pædagoger i strejke. Hvor mange skoler, børnehaver og andre institutioner, det vil ramme, er endnu ikke gjort op.

Med sammenbruddet i forhandlingerne om de 180.000 statsansattes nye overenskomst fredag ventes en tilsvarende melding fra kommuner og regioner inden for få dage.

Arbejdsgiverne i kommuner og regioner vil ikke kunne honorere de lønkrav, som innovationsminister Sophie Løhde (V) netop har afvist på statens område. Dermed er en konflikt i hele den offentlige sektor på dramatisk vis rykket tættere på.

Fagforbundene med medlemmer i den offentlige sektor planlægger i øjeblikket strejkevarsler, der omfatter op mod 100.000 ansatte i staten, kommuner og regioner. Det svarer til, at forbundene udpeger mellem 10 og 15 procent af medlemmerne til at udgøre første bølge i en mulig kommende konflikt.

27.000 FOA-medlemmer kan udtages til konflikt 

I FOA, der har pædagogmedhjælpere i medlemsskaren, tilslutter formanden, Dennis Kristensen, sig strategien om at 'låse institutionerne af'. Hvis der blev strejke blandt pædagogmedhjælperne i én institution og for pædagoger i en anden, ville det få uønskede konsekvenser, pointerer FOA-formanden.

- Så ville børnetallet skulle reduceres i den enkelte institution, og det ville betyde, at nogle forældre ville kunne få passet deres børn, mens andre ikke kunne. Derfor lægger vi op til, at pædagoger og pædagogmedhjælpere låser institutionerne af for først at dukke op igen, når konflikten er slut, siger Dennis Kristensen.

Udover pædagogmedhjælpere planlægger FOA strejkevarsler for medlemmer med job i ældreplejen og på landets hospitaler. Op mod 27.000 FOA-medlemmer kan blive udtaget til konflikt. Men modsat daginstitutionsområdet vil der ikke blive tale om at lukke hospitalsafdelinger.

- Vi planlægger strejkevarsler for sosu'er på én afdeling, så kan sygeplejersker varsle strejke på en anden og lægerne på en tredje, siger Dennis Kristensen. 

Vil undgå "hvæs" fra befolkningen 

Også BUPLs formand er opmærksom på, at det er en balancegang, når en konflikt både skal have mærkbar effekt og samtidig ikke må genere for meget.

- En konflikt skal ikke frustrere mere end højest nødvendigt. Det skal ikke være sådan, at der står en hel befolkning og hvæser af os. Vi gør ikke det her, fordi vi har lyst, men fordi det er et muligt kampskridt, siger Elisa Bergmann, der mener, at det vil være lettere for forældre at forholde sig til, at en skole eller institution er helt lukket ned i stedet for, at den kører på lavere blus.

Arbejdsgiverne har tidligere signaleret, at en strejke vil blive modsvaret af en lockout. Det er dog ikke blevet meldt officielt ud.

En storkonflikt kan tidligst træde i kraft 1. april 2018. Statens forligsmand har mulighed for at udsætte konflikten op til to gange, hvis det vurderes, at det er muligt at mægle mellem parterne.