Administration 

Store forskelle i kommuners succes med at få flygtninge i job: Enormt problematisk

Flere flygtninge kommer i job, men der er stor forskel på succesraten fra kommune til kommune, og det er stærkt problematisk. Her ses flygtninge i job i Herlev Hospitals storkøkken. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/Scanpix Ritzau/arkiv)

Fra 18 til 62 procent. Der er enorm forskel på, hvor stor en andel af flygtninge og familiesammenførte kommunerne får i job. Det er meget problematisk, siger eksperter, der mener, at ansvaret ligger hos kommunerne.

Et blik på danmarkskortet tegner et billede af et land, hvor der er enorm forskel på, hvor gode kommunerne er til at få flygtninge i arbejde.

Faktisk er der hele 44 procentpoint forskel på top og bund, hvor de dårligste kommuner blot formår at få omkring 20 procent i arbejde, og de bedste kan få over halvdelen i job. Det viser nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Se alle tallene i det interaktive kort her: Danmarksmester i integration: Se hvor god din kommune er til at få flygtninge i job

Nøglen til god integration skal ellers findes i netop beskæftigelsesindsatsen. Det har været det stramme fokus i VLAK-regeringens integrationspolitik, hvor integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) af flere omgange har erkendt, at Danmark tidligere har været for ringe til at få flygtninge hurtigt i arbejde.

- Det er helt afgørende, at flygtninge kommer ud i samfundet og bliver en del af en dansk arbejdsplads, så de kan lære dansk, og så de kan lære danske normer og værdier at kende, har Inger Støjberg tidligere udtalt.

LÆS MERE: Ny rapport: Kommuner sparer store beløb på at få flygtninge i praktik

Analyseinstitutet LG Insight rådgiver kommunerne om, hvordan de får flygtninge i job. De påpeger, at det er en hæmsko for integrationen, når visse kommuner hænger i håndbremsen. Og når der er så stor en spredning kommunerne imellem, siger direktør Lars Larsen, at ansvaret kun kan ligge ét sted.

- Det er et problem, vi har kendt til længe, og så store forskelle kan hverken forklares ud fra forskelle i arbejdsmarkedet eller sammensætningen af flygtninge i de enkelte kommuner. Pilen kan i så fald kun pege på kommunernes indsats. Det er da ærgerligt, for når forskellene er så store, så er der flygtninge, som er længere tid på offentlig forsørgelse bare fordi, de ender på den ene side af en kommunegrænse fremfor den anden, siger Lars Larsen til Avisen.dk.

LÆS MERE: Radikale: Flygtninge skal arbejde fra dag et!

Også Foreningen Nydansker mener, at pilen peger entydigt på kommunernes indsats. Og ifølge direktør Torben Møller-Hansen er det uretfærdigt over for de flygtninge, der ankommer.

- Prøv at tænk på det her: Hvis du er flygtning, der ankommer til Danmark og skal ud i en kommune. Vil du så helst til Frederiksberg eller Fredensborg? Det er da enormt problematisk, at der er så stor forskel på det fokus, der er på at få flygtninge i job, siger Torben Møller-Hansen.

Frederiksberg-metoden

Venstre-regeringen meldte i starten af 2016 ud, at hver anden flygtning skulle være i arbejde efter tre år. Dengang var blot 28 procent i job efter tre år. Regeringen kaldte selv målsætningen ambitiøs, mens andre kaldte den naiv.

LÆS MERE: Flygtningepraktik: Sådan ligger landet et år senere

I dag viser de seneste tal dog, at det går den rigtige vej, og der er flere kommuner, som opfylder målsætningen. Andre hænger dog i håndbremsen, og derfor er det nationale gennemsnit i dag på 38 procent.

En af landets succeshistorier er Frederiksberg Kommune, der ifølge arbejdsmarkedschef Johnny Madsen har sejret med en enkelt, men dengang radikal, opskrift: Et ubetinget fokus på beskæftigelse.

I 2014, da andelen af flygtninge fra især Syrien steg eksplosivt, skulle Frederiksberg nemlig for første gang modtage flygtninge og dermed skulle integrationsindsatsen i kommunen bygges op fra bunden.

LÆS MERE: Waseem er flygtningeelev: "Jeg vil ikke bare sidde og få penge"

Ifølge Johnny Madsen kan kommunens relativt høje beskæftigelsesprocent tilskrives de valg, som kommunen traf dengang. Eksempelvis blev stort set alle flygtninge allerede dengang erklæret jobparate på Frederiksberg. Til sammenligning viste en rapport fra Dansk Industri i 2015, at blot tre procent af flygtninge og familiesammenførte blev erklæret jobparate på landsplan. 

- De fleste kommuner erklærede dem ikke jobparate, men langt de fleste af de syrere, som vi fik, var jo jobparate, vurderede vi. De havde jo haft arbejde i Syrien. Der var en integrationsudfordring med sprog og så videre, men arbejde kunne de jo sagtens, siger Johnny Madsen.

LÆS MERE: Arbejdsgiver i glødende forsvar for praktik til flygtninge: "En ubetinget succes"

Derudover har Frederiksberg ikke ansat socialrådgivere til at håndtere nyankomne flygtninge, men derimod jobkonsulenter. Sidst men ikke mindst, har Frederiksberg taget godt imod IGU-ordningen, hvor de er en af kommunerne med flest forløb, og har udviklet deres egen version, der kaldes for 'branchepakker'. 

Branchepakker er praktikforløb, hvor kommunen udvælger brancher, som der efterspørges i kommunen, som den pågældende flygtning så omskoles til via praktik.

Hvad er branchepakker?

Branchepakkerne blev udviklet af analyseinstitutet LG Insight i samarbejde med en række kommuner og var forløbet til den senere IGU-ordning, der blev gennemført ved trepartsforhandlingerne i 2016. Formålet med pakkerne er et målrettet fokus på sprogundervisning og introducering til arbejdsmarkedet fra dag 1.

Sådan ser et typisk forløb gerne ud:

Introduktionsforløb: Her introduceres flygtningen til branchepakkerne, og han/hun modtager faglig såvel som personlig kompetenceudvikling. Flygtningens ressourcer afdækkes, og han/hun vælger slutteligt en branchepakke.

Virksomhedsforløb nummer b1: Her trænes i grundlæggende, almene basiskompetencer gældende for hele arbejdsmarkedet, både sociale, sproglige samt personlige kompetencer. Samtidig introduceres til de faglige arbejdsfunktioner inden for branchen.

Virksomhedsforløb nummer 2: Her trænes målrettet i faglige kvalifikationer inden for branchen.

Virksomhedsforløb nummer 3: Her placeres flygtningen strategisk (geografisk og i delbrancher), hvor der er mange jobåbninger.

 

Kilde: Integrations- og Udlændingeministeriet.

UDVID

Det er ikke et mysterium, hvordan flygtninge kommer i job

Frederiksbergs ubetingede fokus på at få flygtninge i job, ligner den tilgang, som regeringen i de seneste par år har haft, og den får ros med fra eksperter.

- Når man har det skarpe fokus, så er det relativt nemt at få flygtninge i arbejde. Når det så er sagt, så bliver det sværere nu, for alle de nemme er kommet i job, nu kommer de svære med komplicerede problemstillinger, siger Lars Larsen, og Frederiksberg Kommune erkender da også over for Avisen.dk, at det seje træk kommer nu.

LÆS MERE: Efter et år i Danmark: Ingen flygtninge fra afrikansk land i job

Torben Møller-Hansen påpeger, at selvom det ofte fremstilles som et uoverstigeligt bjerg at få flygtninge i arbejde, så er det hverken et mysterium eller "en gordisk knude", hvordan det kan lade sig gøre. Det understøtter den nye opgørelse også. Spørgsmålet er nu, om der er politisk opbakning til det ude i kommunerne.

Eksempelvis siger Fredensborg Kommune, som med 23 procent af flygtninge i job præsterer et af landets værste resultater, at kommunale IGU-forløb blev stemt ned ved de seneste budgetforhandlinger.

LÆS MERE: Kommune milevidt fra regeringens integrationsmål: "Det er svært"

En monumental fejl, mener Torben Møller-Hansen, der påpeger, at der generelt fra lokalpolitisk hånd overses, hvilket besparelse en god beskæftigelsesindsats nu kan skabe i fremtiden.

- Jeg tror, at landets jobcenterchefer har det svært, når de i øjeblikket skal tale med kommunens ledelse. Men lige nu vil jeg som borgmester i den grad lytte til min jobcenterchef, og især hvad han har været ude og indhente af erfaringer fra succesfulde kommuner, siger Torben Møller-Hansen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V).

bombesprængning set fra oven
Helt vildt

Se videoen: 
Nazi-bombe

sprængt i luften

inger støjberg står med i folketingssalen
Nyheder

Støjberg vil sende

live-tv fra Rigsretten

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Kongelige

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

komikeren heino hansen på den røde løber med sin kæreste cecilia
Underholdning

Kendt komiker jubler:

Far for anden gang

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner