Debatindlæg Debat: Stop EU-regler der trykker danske lønninger

Niels Fuglsang er Socialdemokratiet i Midtjyllands spidskandidat til Europa-Parlamentet.

Den 26. maj er der valg til Europa-Parlamentet, og det er en glimrende mulighed for at sætte en stopper for EU’s blue card-regler, der gør det muligt at ansætte filippinere til 25 kroner i timen i Padborg.

Det frie marked og den frie bevægelighed i EU er løbet amok. Det er godt for vores økonomi, at vi har et indre marked i EU, så vi frit kan handle sammen. Men det skal foregå under fair vilkår. De såkaldte blue card-regler i EU er et eksempel på det modsatte.

Blue card-reglerne betyder, at hvis et land mangler arbejdskraft eller ønsker mere billig arbejdskraft, kan landet hente arbejdskraft uden for EU. Arbejdskraften kan for eksempel komme fra Indien, Filippinerne eller afrikanske lande. Men den ”importerede” arbejdskraft kan dog også arbejde uden for det land, som man oprindeligt er ankommet til.

Hvis for eksempel Polen udsteder blue cards til filippinere, så kan de filippinere der kommer til Polen for at arbejde, senere komme til at arbejde i Danmark. Det var det vi så med filippinerne i Padborg, der arbejdede og boede under uhyrlige forhold. Lønnen var så lav, at man knap kunne leve for den, og filippinerne skulle bo i en slumlejr af containere.  

Blue-card reglerne medvirker derfor også til, at virksomheder er i stand til at dumpe de danske lønninger. Derfor må vi have ændret blue card-ordningen, så den arbejdskraft der kommer til Polen via blue card-ordningen ikke blot kan rejse videre til andre EU-lande og dumpe lønnen. Hvis Polen vælger at importere filippinsk arbejdskraft, så er det Polens sag. Men det går ikke, at den arbejdskraft Polen har hentet på Filippinerne for at arbejde i Polen efterfølgende sendes til andre EU-lande, uden at disse lande har godkendt det.

Det har aldrig været meningen med EU, at vi skal se lavere lønninger eller større ulighed. Socialdemokratiet vil en anden vej. Et frit, men også retfærdigt EU, hvor danske overenskomster respekteres, og hvor vi ikke ser et kapløb mod bunden på løn- og arbejdsvilkår. Derfor er det på tide med nye boller på suppen i EU.

Og vi kan begynde med at reformere blue card-ordningen, så vi stopper muligheden for at dumpe løn- og arbejdsvilkår samt levevilkår.

Dette er et debat-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News