Støjbergs kovending: Penge tilbage til borgere i flere kommuner

Bendine Frederiksen og Henrik Jensen har været på den integrationsydelse, som udlændinge- og integrationsministeren vedtog med et blåt flertal. (Foto: Privatfoto/Ida Marie Odgaard, scanpix/privatfoto.)

I flere kommuner har borgere fået penge tilbage, fordi de ulovligt røg på integrationsydelse. Nogle er stadig på den omstridte ydelse.

Henrik Jensen og Bendine Frederiksen er pæredanske. Alligevel har de begge været tvunget fra kontanthjælp over på den noget lavere integrationsydelse, der svarer til SU-niveau.

Den kedelige situation blev rigtig mange danskere sat i, fordi de ikke havde boet i Danmark i syv ud af otte år. Men da det strider med EU-retten, har kommunerne siden årsskiftet haft travlt med at gennemgå tusindvis af sager.

Og det har ledt til, at op mod 450 borgere i København, Odense, Aalborg og Esbjerg har fået penge tilbage.

Det viser en rundspørge, Avisen.dk har foretaget blandt de relevante forvaltninger i landets fem største kommuner. Aarhus har endnu ikke overblik over, hvor mange der har fået penge retur, men de øvrige fire har svaret.

I Esbjerg har kommunen screenet 719 sager. Det resulterede i, at 46 borgere fik efterbetaling.

"Vi valgte at screene alle sager og tog herefter kontakt til borgerne i de sager, hvor vi havde behov for yderligere oplysninger," skriver Katrine Sehested Hansen, kontorchef for kommunens afdeling for Borger & Arbejdsmarked til Avisen.dk.

Kommunerne har ikke brudt loven

Men både i København, Aarhus og Odense er der borgere, der endnu ikke har fået afklaret deres sager.

Det skyldes på ingen måde, at kommunerne har været sløve, understreger Steen Møller (K), der er rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense og medlem af Kommunernes Landsforenings (KL) Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

- Man giver landets kommuner en opgave uden at give nogen som helst ressourcer med til at løse opgaven. Det er den typiske måde, som staten behandler kommunerne på, siger han til Avisen.dk.

Men er det i orden, at der blandt andet i Odense stadig er nogle, der ikke har fået genbehandlet deres sag til trods for, at de måske er blevet sat på en ydelse ulovligt?

- Jeg kan jo kun trække på smilebåndet, når du siger ulovligt. Det er jo et spørgsmål om, at der kommer en vejledning, og så ændrer man den vejledning fra central hånd. Det er jo ikke et spørgsmål om, at vi har brudt loven ude i kommunerne, siger Steen Møller.

Han henviser til, at kommunerne handlede efter ordre fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), da de fra sidste sommer satte danskere på integrationsydelse.

Minister forstår ikke kritikken

Men det er kommunernes ansvar, at der stadig er danske statsborgere på integrationsydelse, påpeger Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun skriver i en mail til Avisen.dk:

"Om der er danske statsborgere på integrationsydelse, selvom det kan stride mod EU-retten, er op til kommunerne at vurdere. I og med at kommunerne står for sagsbehandlingen og har ansvaret for udbetalingen af integrationsydelsen, skal den vurdering ske i kommunerne."

Derfor preller rådmandens kritik en smule af på Inger Støjberg (V):

"Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke helt forstår kritikken. Kommunerne er nemlig blevet kompenseret for den ulejlighed, det vil være at skulle genoptage sager. Udlændinge- og integrationsministeriet har efter forhandlinger med KL indgået aftale om en kompensation på 1,4. mio. kroner til kommunerne i forbindelse med genoptagelse af sager, hvor danske statsborgere har modtaget integrationsydelse," skriver ministeren i sit svar til Avisen.dk. 

Men det er en sølle kompensationen, fastslår Steen Møller (K):

- Det er et beløb, der slet ikke står mål med omfanget med den her opgave. Men det er det, vi generelt oplever ude i kommunerne. Der følger aldrig penge med, der på nogen måder modsvarer de opgaver, vi får.

"De store kommuner er langsomme"

Henrik Jensen er en af dem, der har fået efterbetalt penge. I december fik han 16.000 kroner tilbage, fordi han havde været på integrationsydelse.

Han er formand for foreningen Social Anstændighed og administrer Facebook-gruppen "Afskaf ulovlig integrationsydelse". Selvom han har fået sine penge tilbage, er han bitter.

- Det går alt for langsomt med efterbetalingen i de store kommuner. Der er en borger, der aldrig har forladt Danmark, der stadigvæk er på integrationsydelse. De små kommuner er derimod rimelig godt med, siger han til Avisen.dk.

Status som flygtning  

Ifølge Henrik Jensen er der stadig cirka 550 danske statsborgere på integrationsydelsen. Og det kan have en meget høj pris for de berørte, understreger han.

Det kan Bendine Frederiksen bekræfte. Hun var på integrationsydelse i syv måneder, før hun igen kom på kontanthjælp og fik penge tilbage. Tiden på den lave ydelse har givet mentale tømmermænd, fortæller hun.

- Jeg har totalt har mistet tilliden til systemet. Det var meget nedværdigende at få fjernet mine rettigheder som dansker og få status som flygtning, siger Bendine Frederiksen.

80 odenseanere fik erstatning 

I Odense har man screenet alle åbne sager om integrationsydelse og genoptaget 130 sager.

"Resultatet er, at borgernes ydelse i de 89 sager er blevet ændret fra integrationsydelse til kontant- eller uddannelseshjælp. Der er sket en efterbetaling i 80 sager," oplyser kommunens Beskæftigelses- og Socialforvaltning i et skriftligt svar.

I Aalborg er der gennemgået omkring 140 sager og truffet 28 nye afgørelser, hvor borgere efterfølgende har fået penge sat ind på kontoen, lyder det fra kommunens Familie- og Beskæftigelsesforvaltning.

Landets største kommune har ikke så overraskende haft flest sager om danske statsborgere på integrationsydelse. Som Avisen.dk kunne fortælle tidligere i juli, har over tusind københavnere fået genvurderet sager om integrationsydelse. I næsten tre ud af ti sager var der truffet ulovlige afgørelser.

Aarhus vurderede tilbage i januar, at der var 379 danskere på integrationsydelse. Kommunen vurderede, at kun ganske få ville være omfattet af ændringen.

Den nye vejledning kom sidste år

Det var allerede i slutningen af november, at Udlændinge- Integrations- og Boligministeriet (i dag Udlændinge- og Integrationsministeriet red.) skrev direkte ud til alle kommuner og jobcentre, at det var i strid med EU-lovgivningen at sætte danske statsborgere på integrationsydelse, blot fordi de havde boet et år ud af otte i et andet EU/EØS-land.

En såkaldt principafgørelse fra Ankestyrelsen fastslog det samme.

Det var på den baggrund, at ministeriet opfordrede kommunerne til hurtigt at se på sagerne. 

Forstå integrationsydelsen

De bliver ramt:

Integrationsydelsen er målrettet nytilkomne udlændinge og danskere, der ikke har haft ophold i Danmark, Færøerne eller Grønland i mindst syv ud af de sidste otte år.

Sådan er satserne: 

Integrationsydelserne er fastsat på niveau med satserne for uddannelseshjælp uden aktivitetstillæg. Det svarer nogenlunde til SU-satserne. 

Beløbet varierer alt efter familiens sammensætning. 

Dansktillæg:

Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.541 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2 eller tilsvarende. 

Personer med visse funktionsnedsættelser kan søge om dispensation for danskprøvetillæget.

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause