Støjberg: "Oppostionen lugter blod, og vil have mig fyret"
Udlændings- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal torsdag møde op til samråd i sag om tvangsadskillelse af unge asylpar. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Inger Støjberg skal torsdag i samråd om sagen, hvor hendes ministerium beskyldes for lovbrud i sag om asylpar.

Udlændingemyndighederne fortsatte med at efterleve en ulovlig ordre om tvangsadskillelse af unge asylpar, selv om kronjuristerne i Justitsministeriet tidligt blev inddraget i sagen.

Det står ifølge Politiken klart på dagen, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal svare på en byge af spørgsmål i et åbent samråd i Folketinget.

"Oppostionen lugter blod, og vil have mig fyret," skriver ministeren selv om sagen på Facebook. Læs mere om det længere nede i artiklen.

Senest ni dage efter at ministeren gav sin ulovlige instruks, rådførte Udlændinge- og Integrationsministeriet sig med Justitsministeriet.

En aktliste med Justitsministeriets dokumenter viser, at Udlændingeministeriet 19. februar 2016 sendte en kopi af Inger Støjbergs skriftlige instruks og bad om Justitsministeriets "uformelle bemærkninger" til sagen.

Herefter leverede Justitsministeriets førende ekspert i lovafdelingen, Nina Holst Christensen, samme dag et svar til Inger Støjbergs ministerium.

Politiken har søgt aktindsigt i Justitsministeriets dokumenter i sagen, men ministeriet har afvist at udlevere de relevante dokumenter.

Centrale kilder oplyser dog, at Justitsministeriet tidligt i forløbet har rådgivet Udlændingeministeriet om, at de unge asylpar skulle vurderes individuelt, før de kunne tvangsadskilles.

Flere eksperter finder det særdeles interessant, at Justitsministeriet allerede blev involveret i sagen ni dage efter den ulovlige instruks.

- Justitsministeriet kender udmærket til reglerne om individuel vurdering. Og hvis Justitsministeriet har oplyst Udlændingeministeriet om reglerne på området, vil det også medføre en pligt til at reagere, siger juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Inger Støjberg til sagen, men sent onsdag oversendte hun en række svar til Folketinget i sagen. Her afviste hun at udlevere interne dokumenter, som særligt oppositionspartierne har efterspurgt i sagen.

Facebook skriver Inger Støjberg torsdag formiddag:

"I dag skal jeg i samråd om barnebrudssagen. Oppostionen lugter blod, og vil have mig fyret.
Når det kommer til sagens kerne, så handler det om beskyttelsen af pigerne og det faktum, at vi har statsfinansierede asylcentre, som kunne være med til at fastholde dem i et middelalderligt familiemønster, hvor de levede i et ægteskab med mænd som de ikke selv havde valgt. Men nu er det altså Danmark de er kommet til, og her er piger og drenge, kvinder og mænd lige meget værd. Her lever vi i frihed! Derfor er min holdning stadig den, at jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at beskytte disse piger!"

/ritzau/