Støjberg klar med nye hug til udlændinge

Myndighederne skal ikke uden videre erstatte udlændinges forsvundne pas, mener ministeren.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil have myndighederne til at vurdere, om udlændinge snyder med forsvundne pas.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil have myndighederne til at vurdere, om udlændinge snyder med forsvundne pas. Foto: Claus Bech/Arkiv/Scanpix

Det skal være slut med straks at udstede pas til udlændinge, som misbruger systemet.

Sådan lyder et forslag fra udlændingeminister Inger Støjberg (V), som vil give en karantæne på fem år til udlændinge, der forsøger at snyde. Det skriver Jyllands-Posten.

Støjberg har ingen tal for, hvor mange udlændinge der har snydt sig til et nyt pas, men "i visse tilfælde" har udlændingemyndighederne og politiet haft "mistanke om", at der har fundet misbrug sted.

Og det er tilstrækkeligt grundlag til at reagere, mener Støjberg.

Udlændinge i Danmark har mulighed for at få udstedt enten et fremmedpas eller et konventionspas af de danske myndigheder.

Hvis passet forsvinder, skal myndighederne - som reglerne er i dag - udstede et nyt pas.

Dermed kan en udlænding, der har i sinde at snyde, give eller sælge sit pas til en anden person, der ligner vedkommende, for derefter at få lavet et nyt pas til sig selv. På den måde kommer der til at cirkulere to ens pas.

Det kan skade den nationale sikkerhed, og det er derfor nødvendigt at slå bremsen i, mener Støjberg.

Derfor skal myndighederne vurdere, om der foreligger tilstrækkelige oplysninger til at få mistanke om misbrug. Og i så fald skal den pågældende nægtes et nyt pas.

Og Støjberg har fuld tillid til, at myndighederne vil kunne spotte snyd. Det er Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen ikke lige så sikker på. Men han støtter alligevel forslaget.

Formand i Foreningen af Udlændingeretsadvokater Jytte Lindgård kalder derimod forslaget uhyrligt, fordi det "nærmest vender bevisbyrden" for udlændinge:

- Selvfølgelig skal man ikke snyde med sit pas. Det er ulovligt. Men man kan også stramme så meget, at det bliver fuldstændig uhyrligt.

- Det bør ikke være sådan, at udlændinge, der mister deres pas, skal løfte en stærkere bevisbyrde end andre. Det kan ikke nytte noget, siger Jytte Lindgård til Ritzau.

Hun betegner en straf på fem års karantæne som "meget hård":

- Det kan da sagtens være, at nogen snyder. Det må de selvfølgelig ikke. Men hvis vi konstant strammer op, så bliver det helt urimeligt, for så bliver det sådan, at vi på forhånd tror, at udlændinge har snydt.

Lovforslaget indebærer også, at udlændinge, der ikke overholder deres oplysningspligt over for myndighederne, vil kunne straffes med bøde eller fængsel på op til et år.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.