Stiftede fagforening på grund af elendige vilkår: Så blev de fyret
Wizz Air fyrede angiveligt tyve medarbejdere, fordi de havde stiftet en fagforening på grund af dårlige arbejdsvilkår. Foto: Bernadett Szabo/Scanpix
20 medarbejdere hos det ungarsk-polske flyselskab Wizz Air blev fyret, efter de havde startet en fagforening.

Der er langt fra den rosenrøde reklamefilm om livet om bord på et Wizz-fly til virkeligheden for de tidligere og nuværende ansatte, som Fagbladet 3F har talt med. Vilkårlige arbejdstider, fordærvet flymad, elendige vilkår for gravide, yderst ringe hjælp efter dramatiske ulykker og nul sommerferie blev til sidst for meget for en gruppe af de ansatte.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Det endte altid med, at vi fik at vide, at hvis ikke vi syntes om betingelserne, var vi frie til at arbejde for andre. Og at der stod 300 personer klar til at overtage vores job i morgen.

Ordene kommer fra 35-årige Mircea Constantin. Han søgte job i Wizz Air i 2008. Efter i flere år at have oplevet, hvordan ledelsen ikke tog de ansattes bekymringer alvorligt, blev han vred. Han begyndte at tale med sine kolleger om de elendige forhold.

- 6. oktober 2014 fortalte vi Wizz Air, at vi havde stiftet fagforeningen - Sindicatul Aerolimit Professional. Få timer efter blev vi kaldt til tjenstlig samtale i Budapest med personalechef og vicedirektør. De gjorde det klart for os, at fagforeninger hørte fortiden til og ikke var velkomne i Wizz Air.

Luk det nu

Ti dage senere blev der indkaldt til et nyt møde. Denne gang i Bukarest, hvor fagforeningen blev krævet lukket inden for en uge.

- De havde slet ikke havde fattet, at vi ville hjælpe vores medlemmer og ikke ville skade selskabet. De gav os ikke en chance for at bevise det. Kolleger var sønderknuste og ude af stand til at flyve. Folk blev terroriseret af ledelsen, siger Mircea Constantin.

Kort efter blev han og 19 medstiftere af fagforeningen fyret. Afskedigelserne endte i en retssag, som fagforeningen vandt. Der kom pålæg til Wizz Air om at genansætte de opsagte medarbejdere.

Fagbladet 3F har kontaktet Wizz Air for at få dem til at forholde sig til de mange kritikpunkter, som tidligere og nuværende ansatte har fortalt om i en række artikler, videoklip og grafikker på fagbladet3f.dk. Flyselskabet vil ikke stille op til mundtligt interview. Wizz Air vil heller ikke kommentere de konkrete punkter.

Man bestemmer selv, om man vil arbejde her

I stedet har Fagbladet 3F modtaget en mere generel mail fra virksomhedens kommunikationschef Gabor Vasarhelyi med blandt andet følgende ordlyd:

"Det er valgfrit, om man vil arbejde hos Wizz. Vi er overbeviste om, at vores største styrke er vores højt motiverede, højt kvalificerede team af kolleger".

"Wizz Air respekterer al arbejdsretlig lovgivning. Vi bruger betydelige ressourcer på at søge feedback fra vores kolleger for at forsikre at alle vore processer og politikker forbliver relevante og passende".