Steen er tidligere hjemløs: Man drikker nogle flere bajere for at holde varmen

Steen Rosenquist mærkede på egen krop, hvordan det var ikke at have et fast sted at sove, når det er frostgrader udenfor. Mange hjemløse er i livsfare, når de sover på gaden om vinteren. (Foto: Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix og Privatfoto)

Steen Rosenquist er tidligere hjemløs, og for ham var vinteren svær og enormt kold at komme igennem.

Vejrmeldingerne lyder på sibirisk vinter og helt ned til 15 minusgrader. Det kan have alvorlige konsekvenser for de hjemløse, der sover på gaden.

Steen Rosenquist har selv været hjemløs og måtte kæmpe hver dag hele vinteren for at finde et ordentligt sted at sove, der ikke ville tage livet af ham.

- Da jeg var hjemløs, havde jeg nærmest slidt mit netværk op. Det var meget svært at komme inden døre hos nogen, man kendte. Derfor handlede det om at finde alternative steder at sove udenfor, hvor det ikke er så koldt, siger han til Avisen.dk.

De alternative steder kan være kældre eller andre overdækkede områder. Men i dag er de steder ofte låst om natten, og det er problematisk for de hjemløse, da de på den måde ikke kan opholde sig i gaderummet. Det kunne være enormt svært for Steen Rosenquist at finde et varmt og tørt sted at sove.

- Om vinteren har jeg boet i bivuak oppe på volden. Det er meget vådt og fugtigt og pivkoldt. Man kan blive meget syg af sådan noget. Man kommer inden døre nogle dage, og så kommer man ud igen. Det bliver man også pissesyg af. Det kan man ikke holde til, siger Steen Rosenquist.

Herberger i landet opruster ved at åbne såkaldte nødherberg med flere senge for at sikre, at der ikke sover hjemløse på gaden om vinteren. Det skrev TV2 Lorry om tidligere.

Ifølge socialborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard (RV), har kommunen sørget for plads på natcaféerne og indstillet et frostberedskab. Det betyder, at kommunens hjemløseenhed tager ud om natten for at sikre sig, at ingen sover på gaden. 

Benyttede sig ikke af herberg

Den tidligere hjemløse og misbruger har kun benyttet sig af et herberg én gang. Han fortæller, at han ikke følte, at herbergerne kunne rumme sådan en som ham. I sit arbejde i SVID (Sammenslutningen af Værestedsbrugere i Danmark) og de Hjemløses Organisation, SAND, har han været ude på mange herberger, og han har derfor set, at for rigtig mange hjemløse rummer de tilbud, der er på herbergerne, dem ikke.

- For at komme ind på et herberg i dag skal man en af tre ting. Enten skal man have rigtig, rigtig svært ved at bo et almindeligt sted, en social lidelse eller et misbrug. Hvis man ikke har nogen af de tre ting, er det næsten umuligt at få en plads på et herberg, siger Steen Rosenquist og fortsætter:

- Så bliver man betragtet som husvild og boligløs i stedet for hjemløs. Så bliver man set som velfungerende, og så kan man ikke ses som hjemløs.

Til gengæld har Steen Rosenquist været medstifter af et nødherberg i 2015, hvor der også var sibiriske kuldegrader. Samme år døde to hjemløse som følge af den vinter. Der er stort behov for nødherberg, men det er rigtig vanskeligt at få op at stå, mener han. 

- Hver eneste dag, flere gange om dagen, får jeg henvendelser om, jeg ikke godt vil være med til at oprette et nødherberg igen. Det kræver rigtig mange frivillige kræfter. De er svære at skaffe. Det er ikke svært at skaffe stedet, men at finde mennesker, der tager ansvar for at få stedet til at glide, det er svært, siger han.

Steen Rosenquist bevægede sig primært i hovedstadsområdet, da han var hjemløs, men han har også været andre steder.

- Jeg har også bevæget mig til Fyn og Holland, for man bliver desperat. Man må prøve noget andet. Jeg har prøvet rigtig mange ting, siger han.

Alkohol er midlet og synderen

Rigtig mange af de mennesker, der lever på gaden, har et misbrug af den ene eller den anden art. Det kan være stofmisbrug eller alkoholmisbrug. Steen Rosenquist understreger, at forbruget bliver større, når man lever på gaden generelt, og i særdeleshed når det bliver koldt.

- Man tager nogle flere stoffer og drikker nogle flere bajere og noget mere snaps for at holde varmen, siger han.

Dette er især problematisk, da stoffer og alkohol svækker ens sanser. Derfor er kulden direkte livstruende for de hjemløse, da den netop kan være grunden til det øgede forbrug af stoffer eller alkohol, som dernæst er direkte årsag til, at man ikke opdager, at man er ved at gå under for kuldegraderne.

- Det er det, man drikker sig væk fra. Det er de følelser, som kroppen giver, når man fryser. Så skal man lige have noget brændevin, for det varmer jo. Så får man en brændevin mere og en brændevin mere, og til sidst ser man ikke signalerne. Lige pludselig ligger man der bare, siger Steen Rosenquist.

Husk, det er mennesker

Steen Rosenquist efterlyser en større indsats for at hjælpe de hjemløse, der sover på gaden i Danmark. Det er vigtigt, fordi hjemløse er lige så meget mennesker som alle andre, lyder det fra ham. 

- Det er altså mennesker, vi mister, fastslår han.