Star Wars tjener kassen: 2,5 milliarder på en weekend

Den niende og sidste film i Star Wars-sagaen er den 12. bedst sælgende film i en premiereweekend nogensinde. Filmen "The Rise of Skywalker" fik premiere 18. december i Danmark og to dage senere i USA. På billedet ses Star Wars-karaktererne R2-D2, BB8, C3P0 og D-0 ved premieren i London i Storbritannien 18. december. (Foto: Henry Nicholls/Reuters)

Som den niende Star Wars-film sætter "The Rise of Skywalker" et punktum for sagaen om Skywalker-familien.

Den nye Star Wars-film, "The Rise of Skywalker", der netop har haft verdenspremiere, har indtjent 374 millioner dollar - omkring 2,5 milliarder kroner - i løbet af weekenden.

Således er filmen den 12. bedst sælgende film nogensinde i en premiereweekend.

USA og Canada står for næsten halvdelen af indtjeningen. Her er der solgt billetter for 176 millioner dollar.

"The Rise of Skywalker" er instrueret af J.J. Abrams og er den tredje film i den sidste trilogi om Skywalker-familien. Den første i serien udkom i 1977.

Filmen, der havde premiere 18. december i Danmark og to dage senere i USA, har ellers fået en blandet modtagelse af anmelderne. Flere har kaldt handlingen snørklet og fantasiløs.

Herhjemme skrev Berlingskes anmelder Kristian Lindberg, at "The Rise of Skywalker" mest af alt minder om en "klynken".

Og hos Jyllands-Posten var anmelder Frederik Asschenfeldt Vandrup delvist tilfreds, delvist forbeholden.

– Heltene er på flugt, men undslipper snarrådigt på et hængende hår med et brag og et zap og en kvik bemærkning, indtil lokummet atter brænder få minutter senere. Og når det kører i ring, er "Star Wars" ikke andet end et alt for forudsigeligt eventyr for voksne, der bare vil have lov til at være børn hele livet, lød det i anmeldelsen.

Det er ikke til at sige, om det også er de lunkne anmeldelser, der gør, at filmen trods det massive billetsalg ligger et stykke efter flere af dens forgængere.

"The Force Awakens" fra 2015 solgte for 248 millioner dollar i USA og Canada i første weekend. "The Last Jedi" fra 2017 solgte billetter for 220 millioner dollar.

Billetsalget for "The Rise of Skywalker" ligger også under analytikernes estimat på 200 millioner dollar.

Det fik magasinet Box Office Pro til at nedjustere forventningerne til billetsalget for premieren til mellem 160-190 millioner dollar.

/ritzau/